Pamačiusi pirmoje klasėje besimokančio savo sūnaus gabumus ir nenorėdama veltui švaistyti laiko, kurį po pamokų jis galėtų skirti užklasinei veiklai ir savo pomėgiams, Jurga (pavardė redakcijai žinoma – DELFI) nusprendė jam surasti tokią mokyklą, kurioje berniukas galėtų atsiskleisti.

Besižvalgant po geriausias Kauno mokyklas, jos akys užkliuvo už Kauno technologijos universiteto (KTU) inžinerijos licėjaus.

Direktoriaus kalba sužavėjo

„Pasidomėjau, ką ten veikia vaikai, kokia papildoma veikla užsiima, kokia yra juos supanti aplinka. Sužinojusi, kad kaip tik už kelių dienų bus atvirų durų diena, nusprendžiu nuvažiuoti ir sudalyvauti joje, apsižvalgyti. Tikrai buvau susižavėjusi mokyklos direktoriaus kalba, nes „mokyklos vizijoje – vaikai bus egzaminuojami ir priimami pagal jų sugebėjimus“ , o aš mintyse dar pridėjau – ne pagal tėvelių padėtį ar piniginės dydį.

Maloniai nustebau, kai priėjusi pasikalbėti su direktoriumi pastebėjau, kad jaunas ir energingas vyras tiki savo vizija, jis skyrė man laiko ir mielai asmeniškai atsakė į kelis klausimus. Tad sužinojus, kad yra laisvų vietų būsimose antrosiose klasėse, nedelsiant, pasitarę su vyru pateikėme prašymą, kurį užpildė jis, nes jam licėjus tiesiog – arti darbo.

Raštinė patikino, kad visi asmeniškai bus informuoti apie būsimų egzaminų datą, net prašyme reikėjo nurodyti elektroninį paštą, kuriuo ir bus atsakyta. Visa tai vyko balandžio pirmosiomis dienomis“, – pasakojimą tęsė Jurgita.

Antausis tėvams – egzamino nebus, nes vaikų nesiruošia priimti

Ji sakė kantriai laukusi gegužės, suprasdama, kad iki tol priėmimo procesas nevyks, tačiau vis patikrindavusi licėjaus internetinę svetainę.

„Jokios informacijos apie priėmimą ten nerasdavau, tačiau paskutinę gegužės savaitę pamačiau, kad paskelbtas priėmimas į pirmąsias ir penktąsias klases. Neradusi jokios papildomos informacijos apie stojimo egzaminą į antrąsias klases nusprendžiau paskambinti į mokyklos raštinę.

Raštinės darbuotoja patikino, kad pirmąją birželio savaitę bus egzaminai būsimiems pirmokams ir penktokams, o antrąją datą dar patikslins elektroniniu paštu, antrokams. Nesulaukę jokio atsakymo iki trečios birželio savaitės kreipiamės į raštinę, vyras parašė jiems elektroninį laišką, klausdamas, tai kada gi viskas vyks. Gavome atsakymą, kad į antrąsias klases egzamino nebus, nes papildomai į jas nebus priimama mokinių“, – patikino moteris.

Priėmė be konkurso?

Ji atvira – jausmas pamačius tokį atsakymą buvo dvejopas.

„Pirma, buvo keista, kad neinformavo anksčiau, antra, kodėl gavome informaciją tik tada, kai patys paklausėme. Kuo daugiau galvojau apie visą šitą situaciją, tuo ji darėsi aiškesnė. Negalėjo staiga, per porą savaičių, imti ir pasikeisti numatytų antrokų skaičius. Išvados – dvi. Arba kažkas buvo priimtas be konkurso, be egzamino, tik neaišku, už kokius nuopelnus, arba mokyklos administracija yra tiesiog pažadukai, nesugebantys informuoti, nors žadėjo tai padaryti“, – piktinosi Jurgita.

Ji pripažino iš pradžių norėjusi šią patirtį tiesiog pamiršti, tačiau suprato: „Jei visiems durniams duosi kelią, gali tekti eiti grioviais“.

„Todėl nusprendžiau eiti iki galo. Juk labai lengva patikrinti, buvo priimta vaikų į antrą klasę ar ne, ir, jei buvo, pagal kokius kriterijus. Natūraliai kyla klausimas, kodėl dar viena mokymosi įstaiga, kuri turėtų skiepyti teisingas vertybes vaikams, elgiasi visiškai priešingai“, – svarstė ji.

Moksleivių nepriėmė, nes nebuvo vietų

KTU inžinerijos licėjaus direktorius Dainius Žvirdauskas, atsakydami į DELFI redakciją besikreipusios mamos išsakytas pastabas dėl stojimo į licėjaus būsimas antras klases, informavo, kad po to, kai 2014 m. rugsėjo 1 d. buvo sukomplektuotos pirmosios klasės, į šias klases stojimas nebuvo vykdomas ir nei vienas naujas mokinys į šias klases priimtas nebuvo.

„KTU inžinerijos licėjaus tinklalapyje paskelbta Priėmimo į Kauno technologijos universiteto inžinerijos licėjų 2015-2016 m. m. tvarka, kurios 8 punktas nustato, kad prašymai į laisvas vietas 2-4, 6-10, 11, 12 klasėse priimami iki birželio 6 dienos.

Pateikiantiems prašymą turėtų būti aišku, kad galima pretenduoti tik į laisvas vietas. Apie laisvas vietas licėjus sužino tik tada, kai kuris nors iš mokinių palieka mokyklą ir nutraukia mokymo sutartį. Ir tai nepriklauso nuo licėjaus valios. Iki šiol nei vienas būsimasis antrokas mokyklos nepaliko, todėl nei mokyklos internetinėje svetainėje, nei pačioje mokykloje informacija apie priėmimą į būsimas antrąsias klases nebuvo skelbiama“, – sakė D. Žvirdauskas.

Jo teigimu, prašymų priėmimas iš anksto, iki birželio 6 d., leidžia licėjui skaidriau vykdyti priėmimą į laisvas vietas ir žinoti, koks pretendentų kiekis norėtų mokytis.

„Tai aiškiau ir paprasčiau nei skelbti prašymų priėmimą į kiekvieną atsilaisvinusią vietą atskirai. Tokio tėvų prašymo pateikimas ir registracija licėjaus raštinėje nesukuria jokių teisinių lūkesčių, tol kol nėra pranešama apie laisvą vietą“, – patikino direktorius.

Tokio susidomėjimo nesitikėjo

Anot jo, licėjus pirmą kartą vykdo mokinių priėmimą.

„Nesitikėjome tokio mokinių tėvų dėmesio ir populiarumo stojant į 1 ir 5 klases. Nustatant priėmimo tvarką sunku buvo numatyti srautus, terminus, laiko sąnaudas. Be to, reikia turėti mintyje, kad tuo pačiu metu, kai buvo vykdomos mokinių priėmimo procedūros, licėjus turėjo užtikrinti kitus lygiagrečiai mokykloje vykstančių procesus: brandos egzaminai, pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimas, mokinių kėlimas į aukštesnes klases ir kitus mokslo metų pabaigos darbus. Sunku buvo numatyti koks krūvis laukia viso pedagoginio, administracinio ir techninio personalo“, – aiškino D. Žvirdauskas.

Jis pripažino, kad ateityje numatoma tobulinti mokinių priėmimo administravimo procedūras.

„Šis atvejis rodo, kad reikia numatyti tai, kad pasibaigus prašymo priėmimo terminui, pareiškėjai būtų informuojami apie laisvas vietas atitinkamai 2-4, 6-12 klasėse. Be to, pareiškėjai pildydami prašymą bus prašomi nurodyti ar jiems siųsti kvietimą laikyti stojamąjį egzaminą, jei laisva vieta atsirastų vėliau, prieš naujus mokslo metus ar net kitais mokslo metais“, – patikino direktorius.