„Šiemet tėvai, kurie turi nuvesti vaikus prieš mokyklą į patikrą, turi patikrinti ir vaikų dantų būklę. Pakruojo rajone atlikus tyrimą nustatyta, kad 75 proc. mokyklinio amžiaus vaikų - jau su kariesu. Šiai patikrai šiems metams iš Ligonių kasų skirta 500 tūkst. litų. Kitąmet šią sumą numatoma padidinti iki 3 mln. litų“, - pirmadienį per spaudos konferenciją Seime sakė ministrė.

Anot jos, numatoma, kad kitąmet prie pirminės sveikatos priežiūros įstaigų turėtų būti įrengti vaikų dantų ėduonies profilaktikos kabinetai. Jų darbuotojai privalės vykti į mokyklas ir darželius patikrinti vaikų dantų.

Pasak R.Šalaševičiūtės, šiemet ypač didelis dėmesys skiriamas vaikų psichikos sveikatai.

„Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto atlikti tyrimai parodė, kad 13 proc. moksleivių turi klinikinio lygio elgesio sutrikimų, kuriam reikalingas gydymas, 28 proc. vaikų turi ikiklinikinio lygio problemų. Be to, įvertinant tai, kad Lietuvoje yra vis dėlto labai didelis savižudybių, patyčių ir kitų smurto, prievartos formų skaičius, tai jau siekia epidemijos mastą, sukurtas naujas modelis. (...) Pagal jį, jau turime įrengtus penkis (vaikų raidos - BNS) centrus Vilniuje, Kaune, Panevėžyje, Klaipėdoje ir Šiauliuose, kurie veiks kaip vaikų psichiatrijos skyriai prie suaugusiųjų (gydymo įstaigų - BNS)“, - dėstė ministrė.

Pasak jos, šioms įstaigoms bus nupirkta po mikroautobusą, kad specialistų komandos galėtų teikti pagalbą rajonuose.

„Pagalbos teikimo komandą sudarys psichiatras, psichologas, psichoterapeutas, logopedas, socialinis darbuotojas ir socialinis pediatras“, - pasakojo R.Šalaševičiūtė.

„Manau, kad eilės, kurios dabar yra Vaiko raidos centre, tikrai sumažės, ir sergančiųjų procentas bus gerokai mažesnis pradėjus dirbti mano įvardytoms komandoms“, - sakė ji.

Spaudos konferencijoje dalyvavusi Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė atkreipė dėmesį, kad tikrinant vaikų sveikatą reikėtų atlikti daugiau tyrimų.

„Kraujo tyrimas daromas tik kartą per ketverius metus. Mūsų nuomone, per retai. Derėtų jį praplėsti, atlikti kai kuriuos biocheminius tyrimus, vitaminų ir mineralų tyrimus (...). Ultragarsiniai tyrimai nėra numatyti, jie skiriami tik, kai kas nors nutinka. Viliamės, kad tyrimai bus praplėsti“, - teigė parlamentarė.

R.Šalaševičiūtės duomenimis, daugiausia Lietuvos vaikai serga kvėpavimo sistemos ligomis, po to eina virškinimo susirgimai, odos ir paodžio ligos, traumos, akių ir parazitinės infekcinės ligos.

Šiuos metus Seimas yra paskelbęs Vaikų sveikatos metais.