Norėdami gauti paskolą, būsimieji studentai pirmiausia turėtų užpildyti elektroninę paraišką studijų fondo interneto svetainėje. Vienintelis reikalavimas – sudaryta sutartis su aukštąja mokykla. Per metus tokių paraiškų sulaukiama apie 10 tūkst.

„Paskolos yra teikiamos du kartus per metus, pavasario ir rudens semestrui, studentas gali kreiptis dėl trijų rūšių paskolų, tai yra paskolos studijoms apmokėti, paskolos pragyvenimui ir paskolos užsienyje. Dažniausiai kreipiasi tie, kurie studijuoja valstybės nefinansuojamose vietose, tai yra dėl paskolos studijoms. Ta paskola yra teikiama visai studijų kainai apmokėti, tai yra studentas įstoja, ir kokią universitetas kainą nustatė už tas studijas, tokią paskolą jis ir gauna. O pragyvenimui, tai yra 1 tūkst. 900 eurų visiems metams, ta paskola yra išdalinama kiekvieną mėnesį ir išmokama studentui asmenine sąskaita“, – aiškina Valstybinio studijų fondo direktorius Ernestas Jasaitis.

Jeigu studentas gauna pragyvenimo paskolą, tai kas mėnesį jam pervedama beveik 160 eurų. O mokestis už studijas sumokamas aukštajai mokyklai. Vis dėlto studentai nepatenkinti paskolos grąžinimo tvarka. Pabaigęs studijas, po metų absolventas pradeda mokėti paskolą ir tam jis turi 15 metų.

„Lietuvoje jis yra niekaip nesusietas su tavo darbo užmokesčiu ar socialine padėtimi baigus aukštąjį mokslą. Ir tu turi pradėti grąžinti paskolą praėjus tam tikram laikotarpiui. Tuo tarpu užsienyje, kad ir toje pačioje Anglijoj yra įvykdytas ir veikiantis labai fainas ir patrauklus paskolų grąžinimo ir pasiėmimo modelis, kuomet paskolą pradedi grąžinti nuo tam tikro sutarto atlyginimo, kurį gauni“, – sako Studentų sąjungos prezidentas Paulius Baltokas.

„Jeigu jis neįsidarbins, gali atidėti. Bet kaip ir minėjau, pirmus metus po baigimo, jo net neprašoma grąžinti, jis turi vienerių metų terminą. Dažniausiai būna taip, kad žmonės iš tikrųjų įsidarbina per vienerius metus. Antrus metus, trečius metus ir vienaip ar kitaip pradeda tas paskola grąžinti. Tų negrąžinančiųjų skaičius nėra toks labai didelis, tarkime, nuo visų, kurie negrąžina, sudaro 2 proc.“, – tikina E. Jasaitis.

Pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje paskolos grąžinimas susietas su darbo užmokesčiu ir grąžinimo terminas dvigubai ilgesnis – 30 metų, o jeigu jam pasibaigus paskola neišmokėta – ji tiesiog anuliuojama.