Vienas dažniausių – ar galima pildyti prašymą dar neturint brandos atestato?

Daugiau studijų krypčių grupių, didesnė galimybė gauti valstybės finansuojamą vietą stojantiesiems į žemės ūkio ir sporto studijų programas, daugiau tikslinių studijų vietų – ir kiek švelnesnės, nei prieš porą metų, sąlygos – tokios šiųmečio bendrojo priėmimo naujovės.

LAMA BPO prezidentas, Kauno technologijos universiteto studijų prorektorius Pranas Žiliukas anksčiau yra minėjęs, jog dar prieš porą metų abiturientams, pirmu – trečiu pasirinkimu įstojusiems į valstybės finanuojamą vietą, bet nepasirašiusiems sutarties su aukštąja mokykla, nebūdavo leidžiama dalyvauti tolesniuose bendrojo priėmimo etapuose. 

Šiemet toks apribojimas bus taikomas tik pirmajam pasirinkimui.

„Anksčiau siekėme, kad neliktų neužimtos vietos tų moksleivių, kurie, Lietuvoje įstoję į valstybės finansuojamas vietas, vasaros pabaigoje sužino, jog yra priimti į užsienio universitetą ir išvyksta į jį studijuoti.

Dabar situacija sušvelninta, apribojimai lieka tik įstojusiems pirmuoju pageidavimu ir nepasirašiusiems sutarties – jei gavęs, ko siekė geriausio, stojantysis staiga atsisako, tą vietą dabar „paleidžiame į apyvartą“, kad į ją galėtų patekti kitas gerai besimokantis moksleivis.

Bet šis skaičius nėra didelis. O patekusieji į valstybės finansuojamas vietas pagal žemesnes pasirinktas studijų programas ir nepasirašę sutarties galės dalyvauti kituose priėmimo etapuose“, – sakė pašnekovas.

Šiemet galimybių gauti valstybės finansuojamą vietą padaugėjo, nes suformuota daugiau studijų krypčių grupių – jų vien į universitetus padaugėjo iki 19, kolegijoms liko tiek pat, 11. Dabar, tarkime, norintys studijuoti žemės ūkio bei sporto studijų srityje nebekonkuruos didesnėje stojančiųjų masėje ir turės daugiau galimybių.

LAMA BPO atstovų paprašėme atsakyti į dažniausiai šiemet pasitaikančius moksleivių klausimus.

Ar jau galima pildyti prašymą, jei dar neturiu brandos atestato?

Taip, prašymą pildyti jau galima. Atestato duomenys bus įkelti į LAMA BPO sistemą po to, kai jis bus atspausdintas.

Kaip užsiregistruoti motyvaciniam pokalbiui ir/arba stojamajam egzaminui?
Kai stojantysis į prašymą įtraukia studijų programą, kuriai reikia laikyti stojamąjį egzaminą (menų studijų srities programos) arba dalyvauti motyvaciniame pokalbyje (pedagogo kvalifikaciją suteikiančios studijų programos), sistemoje atsiranda perspėjimas aplankyti skiltį „Stojamieji egzaminai“. Šioje skiltyje pasirenkamas egzaminų laikas ir vieta.

Ką daryti, jei sistema nurodo, kad reikia laikyti daugiau nei vieną egzaminą?

Reikia laikyti tiek stojamųjų egzaminų, kiek nurodo sistema, pažymėjus tam tikrą studijų programą. Neretai tai būna vienas egzaminas, sudarytas iš keleto dalių. Į konkursinį balą įtraukiamas bendras egzaminų sesijos pažymys. Stojamuosius egzaminus vertina jungtinė specialistų komisija.

Svarbu tai, jog išlaikius egzaminą į studijų programą, kuri siūloma keliuose universitetuose, į visas šias aukštąsias mokyklas ir galima pretenduoti. Pavyzdžiui, išlaikius architektūros stojamąjį egzaminą, galima pretenduoti į VGTU, KTU, VDA ir kitas aukštąsias mokyklas, kuriose siūloma ši studijų programa.

Ką reiškia tikslinis finansavimas, kaip jį pasirinkti?

Prie studijų programų, kurioms universitetai siūlo tikslinį finansavimą, galima pažymėti pageidavimą, jog negavus valstybės finansuojamos vietos, būtų pasiūlyta tikslinio finansavimo vieta.

Tačiau prieš tai reikėtų pasiskaityti tikslinio finansavimo sąlygas, mat jose numatyti reikalavimai konkursiniam balui (stojant į universitetą – ne mažesnis kaip 12, į kolegiją – 10), taip pat studentas įsipareigoja trejus metus atidirbti pagal įgytą specialybę. Prastai besimokantis studentas tikslinio krepšelio netenka ir turi valstybei kompensuoti į jo studijas investuotas lėšas.

Tikslinė studijų vieta gali būti siūloma tik turintiems teisę į valstybės finansuojamą vietą. Todėl jei, pavyzdžiui, priėmimo metu jau studijuojate ir valstybės finansuojamoje studijų vietoje esate įgiję daugiau nei pusę studijų kreditų, stodami naujai nebegalėsite pretenduoti nei į valstybės finansuojamą vietą, nei į tikslinio finansavimo vietą.

Studentai, priimti studijuoti į vietą su tiksliniu finansavimu ir baigę daugiau nei pusę studijų kreditų, o vėliau nutraukę studijas, nebegalės pretenduoti į valstybės finansuojamas vietas.

Kaip nagrinėjamas stojančiojo prašymas?

Prašymas nagrinėjamas iš viršaus į apačią ir iš kairės į dešinę. Pageidavimus reikia išdėstyti pirmumo tvarka. Kai sistemai nagrinėjant prašymą atrandama ta studijų programa, kurios konkursinio balo pakankama gauti valstybės finansuojamai vietai, prašymas toliau nebenagrinėjamas. 

Po pirmojo etapo stojantysis gauna tik du kvietimus – vieną į valstybės finansuojamą, kitą – į valstybės nefinansuojamą vietą, jei būna ją nurodęs. Net jeigu stojančiojo konkursinis balas atitinka valstybės finansuojamos vietos konkursinį balą kitose, žemiau jo prašyme nurodytose studijų programose, jam pasiūloma ta programa, kurią stojantysis nurodė kaip prioritetinę.

Ypač gerai reikėtų apsvarstyti studijų formų pirmenybę, ypač turint omenyje, jog prašymas nagrinėjamas iš kairės į dešinę, be to, finansavimas nuolatinėms ir ištęstinėms studijoms yra skirtingas ir rikiuojama atskira geriausiųjų eilė.

Iš vienos pusės, pasirinkus tik nuolatinę studijų formą ir nepakankant konkursinio balo, nebus pasiūlyta studijų vieta toje programoje. Kita vertus, pasirinkus ir nuolatinę, ir ištęstinę formą, jei balo nepakaks nuolatinėms, bet užteks ištęstinėms, bus pasiūlytos būtent ištęstinės studijos, o žemiau esantys pageidavimai nebus nagrinėjami.

Vadinasi, nebus pasiūlyta kita studijų programa, kurioje galbūt balo pakaktų ir nuolatinėms studijoms. Pasirinkti tą pačią studijų programą nuolatinėms studijoms vienoje eilutėje, o ištęstinėms – kitoje, negalima.

Sprendimus priimkite patys

„Išklausykite mokytojų, kurie jus puikiai pažįsta, atsižvelkite į profesijos konsultantų, tėvų patarimus, išbandykite save visais testais ir atrankomis, mąstykite ir skaičiuokite: juk reikia pasverti ir finansines galimybes.

Nestokite į madingas specialybes, nes tai galų gale baigiasi tos srities specialistų perprodukcija, ir jauni žmonės po keleto metų neberanda darbo.

Tačiau galų gale sprendimą dėl būsimosios savo profesijos priimkite patys. Nes jei pasiduosite kažkieno spaudimui ir po to nepasiseks – tai tą žmogų kaltinsite iki gyvenimo galo. O pačiam suklydus, iš savo klaidos galima pasimokyti“, – linkėjo abiturientams LAMA BPO valdybos narys Albinas Pugevičius.

Daugiau informacijos apie egzaminus rasite www.kurstoti.lt