Tame pačiame Jurbarko rajono miestelyje gyvenanti I. L. (vardas ir pavardė DELFI žinoma) pasidalijo nuotrauka, kurioje užfiksuota, su kokia žyme ant kaklo iš darželio buvo parvestas jos vaikas, nors auklėtoja telefonu patikino, kad nieko tokio neatsitiko.

„Žymė – panaši į smaugimo, nors tvirtinti negaliu, niekas tyrimo neatliko. Tačiau baisiausia, kad apie įvykį man net nepranešė, į darželį neiškvietė. Susirūpino tik vyriausiasis mūsų sūnus, nuėjęs paimti brolio, nes tądien abu turėjo eiti į repeticiją“, – pasakojo moteris.

Kaip prisimena mama, pamatęs brolį vyresnėlis jai paskambino visas persigandęs, kad mažiukui kažkas ant kaklo.

„Kaip tik tuo metu savo telefone išvydau ir auklėtojos telefono numerį. Atsiliepus auklėtoja pradėjo nuo to, kad vyresnysis mano vaikas išsigando pamatęs broliuką, tačiau jam nieko tokio. Neva, tik išsigando ir labai verkė“, – prisiminė mama.

Kaip paaiškino auklėtoja, žymė ant kaklo – nuo to, kad kitas vaikas šokdyne užkliudė ir išgąsdino jos mažylį. Auklėtoja telefonu nuramino mamą, kad dabar jis jaučiasi gerai, ramus. Tačiau ramybė truko neilgai.

„Ne juokais susirūpinau, kai iš repeticijos, į kurią nuėjo abu mano sūnūs, paskambino kita mama ir pasakė, kad mano sūnus labai prastai atrodo, perbalęs. Tuoj pat nulėkiau į repeticiją jo pasiimti ir nuvežiau pas šeimos gydytoją, nes atrodė vangus, tarsi ištiktas šoko“, – pasakojo I. L.

Klausiamas, kas atsitiko, penkiametis negalėjo paaiškinti, tik sakė, kad sėdėjo prie staliuko ir piešė, o kitas vaikas jį parvertė su visa kėde.

Apžiūrėjusi vaiką gydytoja skyrė raminamųjų ir patarė stebėti, nes audiniai – paburkę, žymė, kuri ant kaklo galėjo atsirasti nuo šokdynės – ryški.

„Tada taip susirūpinau vaiku, kad net nepagalvojau apie pareigūnus ar vaiko būklės fiksavimą. Ar galėjau žinoti, kad darželio vadovybė į įvykį taip atsainiai pažiūrės ir nereaguos?“ – klausė Jurbarko rajono gyventoja.

Žingsnis iki nelaimės

Kitą dieną su mama nepanoro pasikalbėti nei auklėtoja, nei mokyklos direktoriaus pavaduotoja ikimokykliniam ugdymui, tad I. L. pati raštu kreipėsi į direktorę, kuriai parodė nuotrauką. Direktorė pažadėjo viską išsiaiškinti ir padaryti išvadas, tačiau raštiškame atsakyme buvo tik trumpas paaiškinimas, kad auklėtoja viską labai tinkamai atliko, o vaikai – judrūs, tad gali visko nutikti.

Kaip pasakojo patys darželinukai, žymė ant kaklo liko nuo smaugimo šokdyne. Auklėtoja tikino, kad viskas įvyko jos akyse, tačiau mamai sunku tuo patikėti. Dar nesuprantamiau, kodėl darželio darbuotojai apie įvykį nepranešė neatsargiai su jos sūnumi pasielgusio berniuko mamai.

„Ji apie tai sužinojo po kelių dienų, netyčia. Tai ar taip sprendžiamos elgesio problemos? Juk reikia visiems kartu stengtis, kad tokių įvykių nebūtų, mokyti vaikus, paaiškinti jiems, kas gali nutikti“, – mano mama.

Kaip moteriai sakė jos vaiko gydytoja, buvo vienas žingsnis iki nelaimės. Darželio administracija „atsainiai į tai pažiūrėjo“, tad ji kreipėsi į Jurbarko r. savivaldybės Švietimo skyrių. Ši jos prašymą ištirti įvykį persiuntė policijai.

Svarbiausia – ne vaikai, o švarus munduras?

„Tyrėja manęs paklausė, ar aš turiu pretenzijų vaikui ar jo tėvams. Tačiau juk taip atsitiko darželyje, todėl manau, kad ne mama ir ne penkiametis jos sūnus, o darbuotoja, kuriai buvo patikėta vaikų priežiūra, turi atsakyti“, – mano mama. Kaip kelis kartus pakartojo moteris, ji nėra tikra, ar incidento metu vaikai nebuvo vieni. Dėl to, kad mažieji kuriam laikui paliekami be priežiūros, grupės tėvai buvo reiškę pretenzijas ne tik auklėtojai, bet ir darželio vadovams.

Pretenzijų jos sūnų sužalojusio vaiko tėvams ir jam pačiam nukentėjusiojo mama nereiškė, todėl ikiteisminis tyrimas nebuvo pradėtas. Darželio vadovybė naudojosi šiuo argumentu, teigdama, kad ir įvykio nebuvo.

„Manęs administracija nebenorėjo net klausyti. Pasakė, kad ikiteisminis tyrimas neįvyko, vadinasi, ir įvykio nėra“, – stebėjosi DELFI pašnekovė. Svarbiau ne vaikai ir jų auklėjimas, o įstaigos munduras? Toks požiūris penkiamečio mamą labai skaudina.

Bandė viešinti problemas, bet pakenkė savo vaikui

Kita tą patį Jurbarko r. darželį lankančio vaiko mama R. K. (vardas ir pavardė DELFI žinoma) abejoja, ar dabar imtų viešinti darželio problemas, nes dėl to nukentėjo jos dukrelė. Drauge su kitais tėvais ji bandė kovoti dėl elementarios higienos grupėje – kad vaikai nebūtų girdomi iš vieno puodelio.

„Įsivaizduokite, geria arbatą vaikas, kuriam iki apatinės lūpos – snarglys, o paskui visi iš eilės iš to paties puodelio. Ar mes, suaugusieji taip darytume? Tačiau auklėtojoms atrodo normalu, o vaikai apsiginti negali“, – pasipiktinusi mama.

Darželio administracija puodelio istoriją vadina sena, neva jau senatis, tačiau R. K. pabrėžia, jog būtent tada sprendimas netylėti iššaukė terorą prieš jos dukrą. Į tai mažylė reagavo nenoru eiti į grupę, baisiais sapnais, klausinėjimais, ar ji – gera, graži, nes auklėtoja kalė priešingai.

Kai reikėjo ruoštis šventei, tėvai sužinojo, kad jų mergaitė – dar ir negabi, todėl kai kiti vaikai repetuodavo, ji ir dar vienas aktyvių tėvų vaikas, sėdėdavo ant suoliuko.

Nežino, juoktis ar verkti

„Mums auklytė tiesiai į akis yra sakiusi, kad patys dėl to esame kalti, neva jos 20 metų taip dirbo ir visiems viskas gerai buvo, o dabar atsiranda tėvų, kurie nebežino, ko nori. Tačiau juk mes nenorime nieko daugiau, nei priklauso. Kad darželyje būtų laikomasi higienos ir auklėtojos nepaliktų vaikų be priežiūros. Kai su kita mama dėl paliktų vienų vaikų kreipėmės į direktorę, padėkojo mums, kad pažiūrėjome mažuosius, kol ateis auklėtoja“, – nežino juoktis ar verkti DELFI pašnekovė.

Kaip įsitikino mama, jų darželio darbuotojos – nepajudinamos, kaip ir tenykštė tvarka. „Mums direktorė yra tiesiai sakiusi, kad jei nepatinka, esame laisvi rinktis kitą ugdymo įstaigą. Tačiau kaip, jei mūsų miestelyje – ikimokyklinio ugdymo grupės tik dvi, nes nėra daug vaikų. Ne taip, kaip mieste, kiekvienoje tik po maždaug 14 prirašytų“, - sakė Jurbarko r. gyventoja.

Auklėtoja „darė skauda“

Po publikacijos apie smurtą darželyje, į DELFI taip pat kreipėsi mama Lina, kurios pirmagimis skundžiasi, jog darželyje yra skriaudžiamas. „Jam tuoj bus 4 metai. Kartą pasakė, kad auklėtoja ,,darė skauda“ ir net parodė, kaip: suėmė save už kaklo!!!“, - pasibaisėjusi mama, taip pat norinti slapta kamera pabandyti įrašyti, kas vyksta grupėje, tik nežinanti, kaip tai padaryti.

„Turiu vieną vaizdo įrašą, kaip šokių užsiėmimo metu vadovė tąsė berniuką. Įrašas buvo perduotas darželio administracijai. Keista, kad ta šokių vadovė netgi matė, kad yra filmuojama. Direktorė vėliau atsiprašė, labai teisino tą pedagogę ir prašė neplatinti, kad viskas liktų už darželio sienų. Aš tai pažadėjau – irgi iš baimės, kad neatsirūgtų mano vaikui, o gal iš dalies nenorėjau kelti vėjo, nes ne mano vaika nuskriaudė...“, - pripažįsta Lina.

Moteris mano, kad kai kuriuose darželiuose tikrai smurtaujama, traumuojami vaikai, ir ne viename. „Šią problemą reikia kelti į viešumą, nes vaikai tai mūsų ateitis“, - įsitikinusi mama.

Prašome Jūsų – pasidalinkite savo patirtimi. Kokie jūsų prisiminimai, likę iš tų laikų, kai lankėte darželį? O gal galite papasakoti, kas nustebino, sutrikdė ar pradžiugino Jūsų atžalų darželio grupėje? Kokių nutikimų yra buvę? Jūsų minčių laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt arba žemiau: