Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, šiemet Vilniaus mieste už vaikų skaičiaus grupėse viršijimą administracinės baudos buvo skirtos devynių ikimokyklinio ugdymo įstaigų vadovams, pernai - 63.

„Iš tikrųjų paprašėme darželių vadovų išplėsti grupes, kad būtų galima priimti daugiau vaikų. Norinčiųjų lankyti šias įstaigas yra labai daug, toli gražu ne visus prašymus galime patenkinti. Naujų ugdymo įstaigų taip pat negalime atidaryti - nėra pinigų joms statyti“, - kalbėjo Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas.

Pasak jo, miesto savivaldybė ne kartą kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją ir į Vilniaus visuomenės sveikatos centrą, kad būtų pakeisti teisės aktai ir būtų fiksuojamas ne „popierinis“, o faktinis vaikų skaičius - kiek jų tuo metu iš tiesų yra konkrečioje grupėje ar darželyje.

„Įvertinus Švietimo ir mokslo ministerijos, vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus nuomonę, kad svarstomais variantais sudarius prielaidas didėti vaikų skaičiui grupėse bus bloginamos vaiko ugdymo sąlygos - dėl didesnėse grupėse kylančio triukšmo prastės vaikų ugdymo aplinka, bus menkinamos pedagoginių darbuotojų galimybės individualizuoti ir diferencijuoti ugdymo procesą, nė vienam iš šių variantų nepritarta“, - sakė SAM Visuomenės sveikatos priežiūros departamento Rizikos sveikatai valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Giedrė Namajūnaitė.