Tiek valstybiniame, tiek mokykliniame brandos egzamine jaunuoliai turėjo atlikti vieną užduotį – per keturias valandas parašyti rašinį.

Jie galėjo rinktis rašinio tipą ir temą – buvo pateiktos dvi samprotavimo rašinio ir dvi literatūrinio rašinio temos. Prie kiekvienos jų – po 3 privalomus lietuvių literatūros autorius, kurių kūryba reikia remtis.

Rašė apie vyriškumą

Pirmieji abiturientai, egzaminą laikę Vilniaus Salomėjos Nėries gimnazijoje, jos duris pradėjo praverti nepraėjus net 2 valandoms nuo egzamino pradžios.

Vienas pirmųjų rašinį parašęs abiturientas Ričardas DELFI pasakojo, kad egzaminas jam nepasirodė sunkus.

„Rašiau samprotavimo rašinį tema, kaip suprantamas vyriškumas. Turėjau remtis Jurgio Kunčino, Jono Radvano ir Vinco Krėvės kūriniais“, – pasakojo vaikinas.

Pasak Ričardo, valstybinis lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminas jam pasirodė lengvesnis nei valstybinis anglų kalbos.

„Šis egzaminas neatrodė labai sudėtingas“, – tikino vaikinas, pridūręs, kad savo ateities su šio egzamino rezultatais nesieja. Jis planuoja metus po mokslų paatostogauti, padirbti, o po to pradėti studijuoti tiksliuosius mokslus.

Dvyliktokė: atsiverčiau, perskaičiau – ir pasidarė labai baisu

Savo ruožtu dvyliktokė Beatričė sakė pasirinkusi rašyti samprotavimo rašinį apie tai, kodėl žmogui duota vaizduotė.

„Taip pat dar buvo galima rašyti apie dvaro paveikslą ir gaivališko žmogaus paveikslą – šie rašiniai buvo literatūriniai. Rašiau rašinį apie vaizduotę. Manau, tai bus pati populiariausia rašinio tema. Pavyzdžiui, kaip praėjusiais metais „Ką gali juokas?“. Man reikėjo remtis Maironio, Hendriko Radausko ir Mariaus Ivaškevičiaus kūriniais“, – pasakojo mergina.

Meno vadybą planuojanti studijuoti Beatričė sakė tokių rašinių temų nesitikėjusi.

„Pastaruoju metu mokykloje ruošiamės temoms, susijusioms su menininkais, individo laisve. Šiemet yra Balio Sruogos gimimo metinės, tikėjomės šio autoriaus. Tačiau to nebuvo, tad egzaminas šiek tiek nustebino. Atsiverčiau, pamačiau ir pasidarė labai baisu“, – neslėpė dvyliktokė.

Intensyviau ruošėsi 2-3 dienas

Rašinį apie tai, kam žmogui reikalinga vaizduotė, rašė ir abiturientas Simonas, planuojantis studijuoti teisės mokslus.

„Autoriai pasirodė priimtini, todėl šią temą ir pasirinkau“, – aiškino vaikinas.

2-3 dienas prieš egzaminą jis pasakojo skaitęs konspektus, kūrinių analizes ir trumpus kūrinius, kuriuos buvo sunkiau atsiminti.

„Būtent tokioms temoms, kokios buvo, mokykloje specialiai nesiruošėme. Jos nebuvo iš lengvųjų. Galbūt tikėjausi šiek tiek lengvesnių“, – pripažino jis.

Temą rinkosi pagal autorius

Tuo metu moksleivis Rokas rašė samprotavimo rašinį apie vyriškumą.

„Visus greta įvardytus autorius žinojau, todėl šią temą ir pasirinkau. Egzaminas praėjo visai neblogai. Tikėjausi, kad sunkiau bus. Pakankamai greitai parašiau. Viso egzaminui skirto laiko neprireikė“, – pasakojo vaikinas.

Paklaustas, gal kažkokių temų egzamine tikėjosi, Rokas aiškino specialių lūkesčių neturėjęs.

„Kadangi planuoju studijuoti Lietuvoje, šis egzaminas man svarbus, bet ne svarbiausias. Ketinu studijuoti informatiką“, – prasitarė jis.

Turi surinkti ne mažiau 30 proc. taškų

19 419 moksleivių pasiryžo laikyti valstybinį, dar 13 173 mokyklinį lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą. Iš viso jis buvo vykdomas 184 Lietuvos savivaldybių administracijų įsteigtuose centruose.

Lietuvių kalbos ir literatūros valstybinio ir mokyklinio brandos egzamino vertinimo instrukcijos yra patvirtintos Nacionalinio egzaminų centro direktoriaus įsakymu ir paskelbtos NEC interneto svetainėje. Kad išlaikytų valstybinį brandos egzaminą, kandidatas turi surinkti ne mažiau kaip 30 proc. galimų surinkti taškų.

Mokyklinio brandos egzamino įvertinimas – balas – parašomas pagal taškų ir balų atitikties lentelę, kurią įsakymu tvirtins Nacionalinio egzaminų centro direktorius po 9 darbo dienų, skirtų kandidatų rašinių vertinimui.

Rezultatai – liepos 4 d.

Valstybinio brandos egzamino vertinimas prasidės birželio 13 d. Kandidatų darbus dvi savaites vertins beveik keturi šimtai vertintojų. Šio egzamino rezultatai bus paskelbti liepos 4 d.

Mokyklinio brandos egzamino kandidatų darbai turi būti įvertinti per devynias darbo dienas, t.y. rezultatai bus skelbiami birželio 17 d.

Praėjusiais metais Valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą laikė 20 895 kandidatai. Egzaminą išlaikė 89,79 proc. jų.

Šimto balų įvertinimą gavo 1,10 proc. visų laikiusiųjų: iš mokyklų, kuriose mokoma lietuvių kalba, šimto balų įvertinimą gavo 1,15 proc. kandidatų, o iš mokyklų, kuriose mokoma tautinių mažumų kalbomis, – 0,18 proc. Visi mokiniai, gavę šimto balų įvertinimą, mokėsi išplėstiniu kursu, 82,6 proc. jų pirmame pusmetyje turėjo 9–10 balų įvertinimus. Didžiąją šio egzamino šimtukininkų dalį sudaro merginos (79,57 proc.).

Mokiniai, papasakokit, kokią rašinio užduotį, temą rinkotės? Apie kuriuos autorius rašėte? Kaip sekėsi – tikėjotės lengvesnio ar sunkesnio egzamino?

Prašome atsiliepti ir mokytojus – kokia jūsų nuomonė apie užduotis dvyliktokams? Jūsų minčių laukiame elektroniniu paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „12“. Pasidalyti mintimis galite ir spausdami šį mygtuką.