Tai įrodo ir Vilniaus universiteto (VU) ekonomikos studento Pavelo pasidalinta nuotrauka, kurioje – išniekinti bendrabučio tualetai.

„Visi baliavoja skirtingai, būtent tie, manau, nusprendė užbaliavoti savais būdais“, – DELFI sakė jis.

Vaikino teigimu, toks vaizdelis jį pasitiko VU 4-ajame bendrabutyje. Anot Pavelo, akis bado ir kitos niekaip nesibaigiančių pirmakursių tūsų pasekmės.

Pirmakursių šėlionės VU bendrabučiuose

Vadino ir mažvaikiais, ir kaimiečiais: laisvę nuo tėvelių pajuto

Tą patį VU bendrabučių gyventojus vienijančioje feisbuko grupėje dėstė ir kiti studentai.

„Metai bėga, niekas nesikeičia. Kaip nuo grandinės studentai“, – tikino vienas bendrabutyje begyvenančių po ten pasidalinta Pavelo daryta nuotrauka.

„Laisvę nuo tėvelių pajuto“, – konstatavo kita studentė.

„Kaimiečiai į Vilnių atvažiavo, nematę jie ten tokių modernių išviečių, tai nemoka naudotis inventoriumi. Nepykit gi ant jų vargšų“, – dėstė kitas.

Netrūko ir aštresnių pasisakymų – pirmakursius vyresni studentai vadino ne tik kaimiečiais, bet ir mažvaikiais, atvirai jiems grasino.

Kasmet situacija ta pati

Tuo metu VU Bendrųjų reikalų direkcijos Būsto skyriaus vedėjas Nerijus Cicilionis DELFI sakė, kad apgadinti tualetai – šiemet kol kas didžiausias patirtas nuostolis, tačiau pripažino, kad pirmakursių linksmybės neretai tuo neapsiriboja.

„Šiemet situacija tokia pati kaip ir kiekvienais metais. Na, pabaliavojo, na, išspyrė tas duris, atėjo, susimokėjo, atlygino žalą. Vyksta dabar visokie susipažinimai, visa kita, kasmet tas pats. Kol kas daugiau nuostolių nebuvo, bet tik laiko klausimas, pirmosios dienos“, – situacijos šiemet nė nesureikšmino jis.

Pasak N. Cicilionio, bendrabučiuose šiomis dienomis iš tiesų justi didesnis triukšmas, darbo jų administratoriai rugsėjį visuomet turi daugiau.

„Rugsėjį padidėja žmonių kiekis, tad natūralu, ir darbo daugiau. Jei anksčiau iš 6 kambarių koridoriuje būdavo apgyvendinti galbūt 2, dabar pilni visi. Taip, vieni pirmakursiai daugiau sau leidžia, kiti mažiau, bet visi galiausiai išauga iš tų problemų. Susipažįsta, apsitrina, būna ramiau, gyvena įprastą gyvenimą“, – sakė VU bendrabučių atstovas.

Nesugeba gyventi savarankiškai

Jo teigimu, sunkumų kelia ir bendrabučiuose apsigyvenantys pirmakursiai, kurie stokoja socialinių įgūdžių, nebuvo tinkamai auklėti, tad yra labai nesavarankiški.

„Auklėjimo problemų yra daug. Jei žmogus gyvena su tėvais, nebuvo ugdomas savarankiškumo, o paskui jam reikia gyventi vienam, natūralu, kad atsiranda neįprastų dalykų. Jei mamytė visuomet knygas sudėdavo į kuprinę, aišku, kils problemų“, – perspėjo N. Cicilionis.

Tačiau, jo teigimu, problemų dėl pastarųjų dalykų kelia ne tik pirmakursiai.

„Jei žmogus taip išauklėtas, tai įpročius pakeisi sunkiai. Pirmakursis, ar trečiakursis – tas pats“, – aiškino VU bendrabučių atstovas.

Pasidalinkite patirtimi!

Rugsėjis – ypatingas metas studentams, išvykstantiems studijuoti į dar nepažintus miestus. Turi spėti susipažinti ne tik su paskaitų tvarkaraščiu ir naktiniu gyvenimu, bet ir priprasti prie naujos gyvenamosios vietos. Ja dažnai tampa bendrabutis, stebinantis ne visuomet teigiama prasme.

Esi pirmakursis? Tuomet pasidalyk įspūdžiais apie naująją gyvenimo vietą, kambariokus ir gyvenimą kartu su kitais „naujakuriais“! O gal bendrabutyje gyveni jau ne vienerius metus ir nori paneigti mitus apie tai, kad ten – nuolatiniai vakarėliai ir netvarka?

Fotografuok, aprašyk, papasakok! Tavo laiškų laukiame ir pilieciai@delfi.lt su prierašu „Studentas“.