„Atėjo toks vaikinas ir prisistatė, kad yra iš studentų atstovybės. Sakė, neva „Saulėtekio klinika“ yra sudariusi sutartį su mūsų universitetu ir kadangi studentams kyla problemų su pažymomis dėl ligų, pasiūlė naudotis jų paslaugomis ir patikino, kad nebūsime išregistruoti iš savo poliklinikų“, - DELFI pasakojo pirmakursė vilnietė.

Sveikatos priežiūros įstaigą reklamavęs vaikinas studentams išdalijo medicininę pažymą primenančius lapelius su grafomis vardui, pavardei, asmens kodui, gimimo datai ir vieta pasirašyti. „Neužpildėm tik įstaigos ir pas kokį gydytoją“, - prisiminė pirmakursė.

Ne visai švarus reikalas

Merginos vardu DELFI paskambino į „Saulėtekio kliniką“. Registratorė informavo, kokiam skyriui ir kokiam gydytojui ji buvo priskirta. Iš ankstesnės gydymo įstaigos pacientų sąrašų devyniolikmetė, žinoma, buvo išbraukta.

Paklausta, ar lankysis naujoje klinikoje, studentė patikino, kad ne, nes jos paciente tapo „ne visai švariai“.

„Aišku, kvailai padariau, kad pasirašiau sutikimą ir surašiau savo duomenis, bet tuo kartu nesusigaudžiau. Beveik visa auditorija pasirašė, apie 50 žmonių, nors įtaresni ne. Paskui per socialinį tinklą „Facebook“ išsiaiškinom, kas ir kaip, kad automatiškai buvome išregistruoti iš savo gydymo įstaigų, nors tas vaikinas sakė, kad taip nebus“, - pridūrė pirmakursė vilnietė.

Kaip vėliau išsiaiškino studentai, lapelius su jų duomenimis susirinkęs jaunuolis nieko bendro neturi su studentų atstovybe, klinika nepasirašiusi sutarties su aukštąja mokykla.

Suvažiuoja iš užkampių, gyvenime daktaro nematę

Paprašytas pakomentuoti situaciją, UAB „Saulėtekio klinika“ vadovas Leonardas Varnas atkreipė dėmesį, jog „studentų su kulkosvaidžiu niekas nevertė rašytis“, be to „iš klinikos galima bet kada išsibraukti“.

Pasak jo, vyresniųjų kursų studentų niekas neagituoja ir nekliudo. Kas kita – pirmakursiai, kurie L. Varno žodžiais, suvažiuoja iš visos Lietuvos iš po mamytės sparnelio, iš visokių užkampių, gyvenime daktaro nematę.

„Tuomet jie yra supažindinami: „drauguži, atvykėli, jeigu tau bus bloga – še tau skrajutė į ranką, ateik į mūsų kliniką ir gydykis nemokamai, nes esi draustas“, - darbo principais dalijosi klinikos vadovas.

Įsiprašo į auditorijas

Paklaustas, ar aukštosiose mokyklose per paskaitas naujų klientų ieško klinikos darbuotojai, įstaigos vadovas sakė leidęs patiems studentukams skelbti tokią informaciją - nemokamai ir savanoriškai.
Asmens kodas

„Jiems buvo duota aibė skrajučių. Paduoda – nori rašykis, nori nesirašyk, niekas už rankos neima ir nebraižo asmens kodo“, - sakė „Saulėtekio klinikos“ atstovas, pridurdamas, kad jo vadovaujama įstaiga pacientų nestokoja, „kitaip nei naujai susikūrusios, kurios niekaip nesugrabalioja pacientų“.

„Šitas procesas vyksta taip: pirmą mokslo metų savaitę prie pirmakursių auditorijų susirenka dešimtys įvairiausių informatorių: bankai, draudimai, šokiai, dziudo, visokiausi akordeonai. Įsiprašo pas dėstytoją penkioms minutėms ar prieš auditoriją išsistato savo staliukus – visi kas kaip išmano informuoja studentus“, - pasakojo L. Varnas, kurio kliniką per rugsėjį taip papildė 300-400 naujų pacientų.

Žąsiukai nesusigaudo, kur kreiptis

Anot įstaigos vadovo, dėl to triukšmą kelia „periferiniai daktarėliai, dirbantys ne dėl žmonių sveikatos, o dėl savo interesų, nes dingsta pacientai: seniai miršta, o vaikai išvažiuoja į miestus studijuoti“.

„Čia ne mano ažiotažas – man buvę nebuvę tie studentukai. Tik tiek, kad atvykusius informuojame: jeigu susirgs, išsitrauktų iš piniginės mažutę skrajutę ir iš karto skambintų daktarui. Mūsiškiai visada priims, o pabandykite kreiptis į didžiąsias poliklinikas, sakys, važiuok į savo Kretingą ir ten temperatūrinkis. Didžiosios poliklinikos nesidomi nei penkiais litais, kurie Ligonių kasų per mėnesį mokami už prisirašiusį pacientą, nei jų sveikata – jiems kad tik atsibrikinti nuo paciento, tiek jų prirašyta pas daktarą, kad tą dieną neturi kur įkišti“, - komentavo L. Varnas, pabrėždamas, kad gerina paslaugų prieinamumą, o ne iš kitų vagia ar permonija pacientus.

Pirmakursius jis lygino su žąsiukais, kurie pasklinda iš po mamos sparno ir be pagalbos nesusigaudo, kur prireikus kreiptis pagalbos.
Gydytojai, medikai

Paklaustas, kaip vertina ne visada sąžiningą klinikos patikėtinių reklamą L. Varnas neneigė, kad taip gali būti: „gal kas studentams ir primelavo. Bet gi visose reklamose pilna melagysčių – reklamuoja, kad dešrelės vien iš mėsos. Ar tai ne melagystė?“

Pakartotinė registracija – mokama

„Keliose sveikatos priežiūros įstaigose negali būti priregistruotas joks pacientas, kai tik prisirašo naujoje – iš buvusios yra automatiškai išbraukiamas“, - DELFI sakė Karoliniškių registratūros vedėja Laima Mikailienė.

Žinoma, pacientai gali grįžti atgal. „Tik tiek, kad dažniau nei kas pusę metų keičiant gydymo įstaigas, imamas 10 litų mokestis, o studentui ir tas 10 litų yra dideli pinigai“, - mano L. Mikailienė.

Specialistė atkreipė dėmesį, jog turėdamas asmens duomenis joks vadybininkas negali priregistruoti paciento kitoje poliklinikoje, nes prisirašant prie gydymo įstaigos privalo būti paciento sutikimas. Karoliniškių poliklinikoje pats pacientas renkasi ir konkretų gydytoją.

VLK įspėja studentus neapsigauti

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) atsiriboja nuo akcijų, kuriomis studentai kviečiami tapti gydymo įstaigų klientais ir užtikrina, kad nėra kompensuojamos jokių specialių paslaugų išlaidos, suteikiančios lengvatų aukštosiose mokyklose.

Kaip DELFI patvirtino VLK ryšių su visuomene skyriaus vedėja Lina Bušinskaitė, į minėtą įstaigą reipėsi Lietuvos studentų sąjunga ir išsamiai išdėstė aprašytą problemą.

Studentų teigimu, privačių gydymo įstaigų atstovai į auditorijas braunasi tiesiog paskaitų metu, už prisirašymą jų įstaigose siūlydami jaunimui įvairias dovanas, nuolaidas ir pateikdami klaidingą informaciją apie ligonių kasų iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto apmokamas paslaugas.

Studentus neramina tai, kad jie apsimeta dėstytojais, studentų atstovybės nariais ar aukštosios mokyklos administracijos atstovais ir teigia turintys iš mokslo įstaigos administracijos gautus leidimus lankytis paskaitose, bendrabučiuose bei reikalauti studentų prisirašyti jų atstovaujamose gydymo įstaigose. Be to, studentams meluojama, kad persirašiusieji bus atleisti nuo kūno kultūros paskaitų ir galės likti prisiregistravę dviejose gydymo įstaigose.

Vilioja „dvigubu sveikatos draudimu“

Teigiama, kad naujoje gydymo įstaigoje prisirašiusiam studentui galios „dvigubas sveikatos draudimas“, t. y. naujoje ir toje, kurioje jis buvo prisirašęs pagal nuolatinę gyvenamąją vietą, įstaigoje jam bus suteikiama ne tik būtinoji medicinos pagalba, bet ir visos kitos asmens sveikatos priežiūros paslaugos. Studentai klaidingai informuojami, kad tik prisirašiusiesiems naujoje gydymo įstaigoje bus išduodamos nemokamos medicininės pažymos.

„VLK žiniomis, nemažai jaunuolių susigundo tokiais pažadais ir užpildo prašymą tapti naujos gydymo įstaigos pacientais. Problemos prasideda, kai ligos atveju tenka kreiptis į medikus. Studentai, kurie kreipiasi į buvusią gydymo įstaigą, sužino, kad čia jiems gali būti suteikta tik būtinoji medicinos pagalba, nes jie yra prirašyti kitoje gydymo įstaigoje“, - sakė VLK ryšių su visuomene skyriaus vedėja.

Kaip pabrėžė specialistė, studentai turėtų būti budrūs, kritiški ir atsakingai tikrinti jiems pateikiamą informaciją.

„Studentas – tai suaugęs žmogus, turintis aiškią savo nuomonę ir mokantis ją išdėstyti argumentuotai. Todėl kiekvienas jaunuolis turėtų pats apsispręsti, ar jam reikia keisti gydymo įstaigą, kurioje jis galėtų gauti reikiamas gydymo paslaugas“, - sakė L. Bušinskaitė.

Už kiekvieną prisirašiusį pacientą gauna po 115 Lt

Pirminės asmens sveikatos priežiūros gydymo įstaiga už vieną prisirašiusį 18-49 metų amžiaus pacientą per metus gali gauti po 115,08 lito. "Galviniu mokesčiu" vadinama suma priklauso nuo paciento amžiaus. Ji nustatoma kasmet, Sveikatos apsaugos ministro įsakymu.

Pagal dabar galiojančią tvarką, norintiems vėl prisirašyti buvusioje gydymo įstaigoje anksčiau nei po šešių mėnesių, už prisirašymo dokumentų tvarkymą ir medicininės dokumentacijos persiuntimą pasirinktai įstaigai reikia sumokėti 10 litų mokestį. Tačiau asmenims, atvykusiems gydytis į stacionarinę gydymo įstaigą, tokio mokesčio mokėti nereikia, todėl iš studentų 10 litų mokestis neturi būti imamas.