Pirminiais duomenimis, tą pačią dieną Alytuje, mokykloje, mažametis (g. 2004 m.) su draugais galimai žaidė žaidimą, t. y. giliai iškvepia orą, po to užspaudžia kūno taškus ir kelioms sekundėms būna prarandama sąmonė. Praradus sąmonę, berniukas griuvo ir susižalojo galvą.

Renkama medžiaga tyrimui pagal LR BK 140 str. 1 d. – tas, kas mušdamas ar kitaip smurtaudamas sukėlė žmogui fizinį skausmą arba nežymiai jį sužalojo ar trumpam susargdino, baudžiamas viešaisiais darbais arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.

Galvos sumušimą mažametis išleistas gydytis ambulatoriškai.

Žaidimai gali baigtis ir mirtimi

Paklaustas, kuo gali baigtis tokios neva pramogos, Vaikų ligų klinikos Vaikų intensyviosios terapijos skyriaus gydytojas Tomas Kondratas DELFI sakė, kad tai tiesiog žaidimas su mirtimi.

„Blogai gali baigtis tokie žaidimai. Tai dirgina smegenis, bet kai jos dirginamos, tuo pačiu ir slopinamos, plečia kraujagysles. Žmogus gali prarasti sąmonę, apalpti, kristi, susižeisti, gali sustoti jo kvėpavimas, galiausiai – ir mirtis“, – perspėjo jis.

Gydytojo teigimu, jei tokie dalykai yra daromi dažnai, organizme tai gali palikti rimtus padarinius.

„Smegenys yra apvagiamos deguonimi. Galbūt ir nenumirs tas žmogus, bet, pavyzdžiui, norės mokytis universitete, o nesugebės vien dėl to, kad negalės koncentruoti savo dėmesio, jo atmintis bus prasta. Sužalojimų ratas – labai platus“, – aiškino T. Kondratas.

Kartais mato tik pasekmes, bet nežino priežasčių: šlapinasi, sutrinka širdies ritmas

Jis priminė, kad smegenys yra atsakingos už visas funkcijas, tad ir galimi sutrikimai priklauso nuo to, kokia jų dalis bus paveikta.

„Galimi ir šlapinimosi sutrikimai, širdies ritmo. Gydytojai kartais net nežinodami tokios informacijos, aiškins tėvams, kas yra, bet tai bus tik simptomas, bus neaiški priežastis“, – į ką dėmesį turėtų atkreipti paauglių tėvai, sakė gydytojas.

Konkrečiai su po tokių atvejų atvežtais į ligoninę pacientais jis pripažino nesantis susidūręs, tačiau tikino, kad vis dar netrūksta tų, kurie aštresnių pojūčių ieško smaugdamiesi, ant galvos dėdamiesi maišelius, pripildytus įvairiomis medžiagomis.

Plinta ir internete

„Stengiamasi pajusti malonumą, bet gamta gražiai sutvarkiusi yra – kai senas žmogus miršta, lygiai taip pat nutinka – tam, kad nesikankintum, tu pradedi ramiai kvėpuoti, panyri į komą, čia tai tarsi imituojama. Jie žaidžia su mirtimi. Tai tas pats, kas ruletę rusišką žaisti ir žiūrėti, iššaus šovinys ar ne“, – susimąstyti ragino T. Kondratas.

Kaip svaigintis, jo teigimu, paaugliai sužino internete, kartais tokie pasakojimai sklinda ir iš lūpų į lūpas.

„Lygiai taip pat ir su apsinuodijimais – plinta informacija, kiek išgerti, kad pagąsdintum tėvus, kad pajustum vienus ar kitus simptomus, ką daryti, kad galėtum neiti į mokyklą“, – kad tėvai turėtų atidžiau prižiūrėti vaikus, perspėjo jis.