Įdomus sutapimas – Marijampolės savivaldybei vadovauja socialdemokratas meras Vidmantas Brazys, o administracijos direktorius Sigitas Valančius yra smurtu įtariamo direktoriaus giminaitis.

Po užpuolimo mergaitė bijo eiti į mokyklą

„Direktorius pabeldė į persirengimo kambario duris, mano dukra jas atidarė ir jis ją stvėrė mušti – už ausies išsitempė į koridorių, ten stumdė, trankė veidu į sieną, už plaukų tąsė. Ėjome pas medikus, aiškių fizinių sumušimo žymių nebuvo, tiesiog labai raudona vaiko galvos oda, skaudėjo kaktą, ausis. O kur dar psichologinis pažeminimas.

Dabar mergaitė bijo eiti į mokyklą, bijo direktoriaus. Pasirodo, mano vaikas ne pirma jo auka, kiek aiškinomės ir girdėjome, jis kasmet išsirenka po vieną auką“, – DELFI kalbėjo, kaip įtariama, sumuštos penktokės mama N. V. (vardas ir pavardė redakcijai žinomi).

Mamos tvirtinimu, mergaitė sumušta stebint bendraklasėms.

Pašnekovė aiškina, kad jau anksčiau būta atvejo, kai dukra skundėsi kūno kultūros pamokas vedančio direktoriaus elgesiu – esą kartą šis po varžybų apstumdė ir visaip išvadino. Tąkart šeima pagalvojo, gal tai emocijos, gal vaikas per stipriai sureagavo ir skundą praleido pro ausis, niekur nesikreipė. „Manome, tai buvo mūsų didžioji klaida, gal taip parodėme, kad mums nerūpi“, – šiandien graužiasi N. V.

Po gruodžio pradžioje įvykusio incidento vaikui reikia psichologo pagalbos. Mama sako žinanti, kad tikrai reikės keisti mokyklą, antraip su dukra bus susidorota. „Jis ten su žmona dirba daugiau nei 20 metų, žinau, kad pusė mokyklos mokytojų palaiko direktorių, pusė – vaiką“, – kalbėjo penktokės motina.

Mama sako pirmiausia nuėjusi į miesto Švietimo skyrių. „Bet ten mumis niekas nepatikėjo, netgi pasityčiojo, pasakė, kad jam vis tiek nebus taikoma jokių bausmių ar nuobaudų, gal piršteliu pagrūmos ir viskas. Su meru jis priklauso tai pačiai partijai, o administracijos direktorius – jo giminaitis, todėl visos istorijos gražiai užglaistomos“, – įsitikinusi pašnekovė.

Todėl N. V. sako pasukusi tiesiai į policijos komisariatą. Pareigūnams parodymus davė ir nuskriausta mergaitė, ir liudininkėmis tapusios bendraklasės. „Vaikų pasakojimai sutampa žodis žodin, o direktorius visiems kolegoms mokykloje papasakojo, kad jis iš mergaitės atėmė sausainius, už tai mes užpykome. Dabar kalbama, koks bjaurus vaikas, direktorius nekaltas, jis nuostabus. Tačiau mes ne vieninteliai – vakar nukentėjome mes, rytoj – kitas vaikas. Toks žmogus negali dirbti su vaikais“, – įsitikinusi marijampolietė.

Mergaitė apklausta ir savivaldybės vykdomame tyrime. Tuo metu direktorius esą susigalvojęs versiją, kad grupė mokytojų sugalvojo nuversti jį nuo pareigų.

Pašnekovės teigimu, direktorius po incidento kreipėsi į ją, kalbėjo, kad jos rankose – mokyklos ateitis, tačiau ši susitikti nenorėjo. Pasak N. V., visa mokykla filmuojama, tačiau kameros nėra būtent tame koridoriuje, kur sumušta jos dukra.

„Suaugęs vaikas, o mušti mergaitę...“, – kalbėjo mergaitės mama, tvirtinanti, kad iki šiol dukra mokykla labai džiaugėsi.

Prokurorui kaltę iš dalies pripažino, žurnalistui kalba kitaip

Marijampolės apylinkės prokuratūros vyriausiasis prokuroras Arūnas Žukauskas DELFI patvirtino, kad ikiteisminis tyrimas jau perduotas teismui. Byla tirta pagreitinto proceso tvarka.

„Ikiteisminis tyrimas baigtas, baudžiamoji byla perduota Marijampolės apylinkės teismui. Jis kaltinamas pagal Baudžiamojo kodekso 140 str. 3 dalį – fizinio skausmo sukėlimas mažamečiui. Surinkti duomenys patvirtina, kad nusikaltimo sudėties požymiai yra. Įtariamasis kaltę pripažino iš dalies“, – sakė prokuroras.

A. Žukauskas aiškino, kad prokurorai nematė reikalo direktorių nušalinti nuo pareigų.

Pats Mokolų pagrindinės mokyklos direktorius S. Virbickas DELFI kalbėjo, kad jam reikės kreiptis į advokatus. „Ne, tikrai ten niekas nemuštas“, – klausiamas, ar mušė mergaitę, mykė S. Virbickas.

Direktorius sakė, kad pasiskųsti gali daug kas. Pacitavus prokurorą, pagal kurį jis iš dalies pripažino kaltę, S. Virbickas sakė negalintis to komentuoti. Klausiamas, kodėl, kol teismas priims sprendimą, nenusišalino nuo pareigų, o parašęs pareiškimą trauktis vėliau persigalvojo, S. Virbickas sakė, kad „sukilo žmonės“. Paprašęs nerašyti straipsnio, direktorius baigė pokalbį.

Marijampolės savivaldybės administracijos direktorius S. Valančius teigė situacijos nekomentuosiantis, mat su mokyklos vadovu S. Virbicku „šiek tiek giminiuojasi“. S. Valančiaus ir S. Virbicko vaikai yra sukūrę šeimą.

„Aš susilaikysiu ir stengiuosi nuo šio dalyko būti nuošalyje“, – lakoniškas buvo S. Valančius. Jis tikino, kad savivaldybės į tyrimą pažiūrės objektyviai.

Meras: Marijampolėje „kas antras yra giminės“

Marijampolės savivaldybės meras socialdemokratas V. Brazys aiškino apie kaltinimus S. Virbickui žinantis. „Kol kas nieko negaliu komentuoti, vyksta teisminis procesas, mes vos sužinoję sudarėme komisiją, pradėjome tyrimą, prokuratūra liepė tyrimą sustabdyti ir laukti, ką nuspręs teismas“, – kalbėjo V. Brazys.

Tyrimą meras pradėjo gavęs mamos prašymą imtis veiksmų. Komisija apklausė mergaitę, jos mamą, o daugiau nieko nespėjo padaryti.

V. Brazys informavo, kad S. Virbickas buvo parašęs atsistatydinimo pareiškimą, tačiau po keleto dienų jį atsiėmė. Kadangi prokuratūra direktoriaus nuo pareigų nenušalino, reikalo tam nematė ir savivaldybė. Meras sakė tarybos narius informavęs, kad toks įvykis buvo, bet niekam klausimų dėl nušalinimo nekilo.

Meras sakė išsišaukęs prokurorą ir klausęs, ką savivaldybei daryti. Šis nurodė tyrimą nutraukti, nes byla atiduota teismui.

V. Brazys aiškina sulaukęs keleto tėvų ir mokytojų kreipimosi su prašymu direktoriaus nebausti. Jie neneigę smurto fakto, tačiau svarstę, gal direktorius pasikarščiavęs, mokykla gera, o direktorius griežtas. Tai, spėja meras, ir lėmė direktoriaus sprendimą atsiimti pareiškimą.

V. Brazys patvirtino, kad socialdemokratų partijai priklauso ne tik jis, bet ir smurtu įtariamas direktorius. Klausiamas, ar galima šiuo klausimu tikėtis objektyvumo ir principingumo, meras kartojo, kad dėl visko spręs taryba, kuri direktorių gali nušalinti, atleisti nuo pareigų, skirti griežtą papeikimą.

Klausimas apie administracijos direktoriaus giminystę su mokyklos direktoriumi, meras aiškino, kad Marijampolėje „kas antras yra giminės“.

V. Brazys patvirtino, kad prieš porą metų dėl direktoriaus elgesio buvo sulaukęs priekaištų. Tuomet ir DELFI rašė, kai keletas mokinių apkaltino mokyklos direktorių žiauriai ir negailestingai uždaužius į mokyklos sporto salę atklydusį vilkinį šunį.

Ant kojų buvo sukelta Maisto ir veterinarijos tarnyba, policija, seniūnas, sugaišta beveik visa darbo diena, tačiau rezultatas netikėtas: šuo rastas sveikas ir gyvas voljere pas šeimininką. Tuomet svarstyta, ar direktorių apskundę vaikai turėjo tikslų, ar taip demonstravo neabejingumą juos supančiai aplinkai.

Ministerija: mokyklos vadovu toks asmuo neturėtų dirbti

„Mūsų nuomone, mokyklos vadovu neturėtų dirbti asmuo, kuriam iškelta byla už smurtą prieš vaiką. Kol vyksta procesas, direktoriaus darbdavys, tai yra savivaldybės taryba, vadovaujantis Darbo kodeksu ir esant bylą tiriančių pareigūnų reikalavimui, turėtų nušalinti direktorių nuo einamų pareigų“, – sako Švietimo ir mokslo ministerijos Švietimo kokybės ir regioninės politikos departamento direktorius Aidas Aldakauskas.

Ministerijos atstovo tvirtinimu, savivaldybės taryba, net ir nesulaukusi teismo sprendimo, turi visas teises atleisti direktorių dėl darbo drausmės pažeidimo. Jo aiškinimu, taryba priima mokyklos direktorius į darbą, taryba juos ir atleidžia, jei jų veikla neatitinka nustatytų tikslų, etikos normų ar, juo labiau, kelia grėsmę mokiniams.

Ministerijos skundai dėl Mokolų pagrindinės mokyklos direktoriaus nėra pasiekę.