Tokie kaltinimai užgriuvo Panevėžio suaugusiųjų ir jaunimo mokymo centro direktorių Mindaugą Libiką. Penkerius metus įstaigai vadovaujantis M. Libikas po kelių savaičių turėtų gintis vadybos atestaciją.

Dabar direktoriaus laukia kur kas rimtesnis mokyklos steigėjos Panevėžio savivaldybės patikrinimas. M. Libikas tikina, jog jam priskirtos nuodėmės laužtos iš piršto, o jo, nevengiančio svarstymų istorinėmis temomis, žodžius apie baudžiavą mokytojai ištraukę iš konteksto. Direktorių ginti stoja ir mokyklos profesinė sąjunga.

Užuodė alkoholio tvaiką

Dar vienoje Panevėžio mokykloje pratrūko pūlinys.

Neseniai iš V. Žemkalnio gimnazijos sugrįžusiems Savivaldybės auditoriams šįkart teks kulniuoti į Suaugusiųjų ir jaunimo mokymo centrą. Po didinamuoju stiklu švietimo įstaiga atsidūrė dėl „Sekundę“ ir Panevėžio merą pasiekusio laiško. Nors jis pasirašytas abstraktaus autoriaus – neįvardytų centro darbuotojų, tačiau laiške išdėstyti faktai vis dėlto sukėlė Savivaldybę ant kojų. Laiške teigiama, jog M. Libikas darbo vietoje pasirodantis neblaivus, o „naudodamas kgb-istinius kolektyvo valdymo metodus, yra taip savo išpuoliais įbauginęs darbuotojus, kad visi bijo prasižioti“.

Esą tokios direktoriaus linksmybės gali tęstis net ne vieną dieną, pavaldiniai, esant reikalui, ir jo automobilį parvairuoja. Direktorius kaltinamas paskutinį kartą darbe neblaivus pasirodęs paskutinėmis spalio dienomis, per mokinių atostogas. „Sekundei“ ir Savivaldybei adresuotame laiške guodžiamasi kolektyve jaučiama įtampa dėl vadovo gąsdinimų atleisti iš darbo ir nesiskaitymo su pavaldiniais: „Viso kolektyvo akivaizdoje vadina juos „baudžiauninkais“, „musmirėmis“, „blusomis“ ir „žiurkėmis, kurios, suleistos į vieną statinę, užsigraužtų.“

Esą ne vienas darbuotojas į mokyklą ateina išgėręs raminamųjų, nes įtampa kolektyve pasiekusi kritinę ribą. Apkaltino „otkatais“ M. Libikui metami kaltinimai ne tik dėl psichologinio teroro, bet ir finansinių pažeidimų. Pasak rašto autorių, baisiausia, kad direktorius bando darbuotojus padaryti savo bendrininkais, o lėšų grobstymo schema neva yra tokia kaip neseniai plačiai nuskambėjusioje V. Žemkalnio gimnazijoje. Pastarosios direktorių Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pripažino supainiojusiu viešuosius ir privačius interesus, kai paaiškėjo, jog pats sau paskirdavo priedus už papildomus darbus. Gimnaziją tikrinę Savivaldybės auditoriai taip pat konstatavo, jog vadovas nežinia už kokius papildomus darbus skirdavo priedus ir kai kuriems mokytojams.

Dabar Savivaldybės auditorių prašoma išsiaiškinti, ar už lojalumą pedagogams priedais nėra atsilyginama ir Suaugusiųjų ir jaunimo mokymo centre. M. Libikui laiške metami dar rimtesni kaltinimai nei patikimiems pavaldiniams prirašytomis valandomis už papildomus darbus. Esą už tai direktoriui į rankas nešamas „otkatas“.

„Netgi darbuotojai, kuriems ši darbovietė yra antraeilė, gauna apmokėjimą už papildomus darbus, nors apie tuos darbus nėra niekas nei matęs, nei girdėjęs“, – teigiama laiške. Nuo spalio dar po vieną papildomą valandą pridėta klasių auklėtojams, tačiau ir jiems galimai leista suprasti, kad dalį pinigų teks grąžinti. Laiške netgi įvardyta aiški suma – esą atiduoti reikės po 50 Eur. Neva pinigus surinkti buvo patikėta vienai mokytojai, kuri pirmąjį įnašą – po 15 Eur – rinko jau lapkričio 9-ąją. Kaip teigiama laiške, tokia rinkliava įvardijama kaip klasių vadovų arba kalėdinis fondas.

„Tie, kurie atsisakys, bus kviečiami asmeniškai pas direktorių“, – baiminasi laiško autorius.

Girtą įduotų mokiniai

Gintis vadybinę atestaciją besiruošiantis M. Libikas tvirtina esąs apšmeižtas. Direktorius sutinka, kad kolektyve gali būti įtampos, tačiau neva dėl nuo jo nepriklausančių aplinkybių. Anot jo, vien šiais mokslo metais į Suaugusiųjų ir jaunimo mokymo centrą susirinkus 100-u moksleivių mažiau nei pernai, pedagogams gerokai sumažėjo darbo krūvis. Šiuo metu centre mokosi 360 mokinių.

„Daugelis mokytojų drįsta sakyti: atsimenate laikus prieš 15-iolika metų. Bet tada mokinių skaičius buvo pasiekęs piką. O šiandien mokosi tiek suaugusiųjų, kiek buvo mokyklai startavus prieš 25-erius metus. Mokinių sumažėjo, o mokytojai išeiti iš mokyklos nenori. Dalis gali būti nepatenkinti, kad šiais metais turi gerokai mažiau pamokų“, – „Sekundei“ aiškino M. Libikas. Direktorius tikina, jog kaltinimai, kad darbe pasirodantis neblaivus, jį ne juokais įžeidė. „Juokaujat? Kas gali girtauti darbo metu? Iš piršto laužtas kaltinimas“, – piktinosi M. Libikas.

Anot jo, net ir norėdamas neturėtų galimybių girtauti – darbo dieną pradeda 8 val., o baigia kartais ir 21 val. – dvi dienas per savaitę vėlai vakare veda pamokas suaugusiųjų klasėms. „Jei girtas ateičiau pas suaugusius žmones į pamokas, jie netylėtų“, – įsitikinęs M. Libikas. Direktorius svarstė ir laiške minimomis spalio dienomis, per mokinių atostogas, turėjęs daug reikalų – pasitarimų su mokytojais bei kitų.

Nesuprato metaforos

Ir pavaldinių M. Libikas tikina įžeidžiais žodžiais nevadinantis. Tiesa, sutinka, kad jo kalboje pasitaiko „literatūrinių metaforų“, dėl kurių galėjo būti mokytojų neteisingai suprastas.

„Yra įvykę tokių pokalbių su mokytojais apie jų požiūrį į darbą, apie nepadarytus dalykus. Tie pokalbiai pakankamai atviri. Galbūt mano šnekoje ir galėjo nuskambėti koks nors aštresnis žodis. Bet kad būtų įžeidinėjimas, anaiptol to nėra. Esu istorikas, galiu pasakyti, kad baudžiavos aspektas buvo paliestas. Klausiu mokytojų, koks yra jūsų požiūris į darbą – kaip laisvo žmogaus, kaip asmenybių, ar kaip baudžiauninkų, einančių į lažą? Mes taip diskutuojam, kaip dirbam. Bet žiurkės, musmirės yra nesąmonė“, – aiškino M. Libikas.

Priedų pageidavo tik pusė Direktorių stebina, kad skunde suabejota pedagogams skirtų priedų pagrįstumu. Kad tokiai veiklai skiriama daugiau valandų nei dalyko pamokoms, anot jo, irgi teisėta ir normalu. Pedagogų darbo apmokėjimo įstatymas reglamentuoja, kad mokytojas gali turėti mažai pamokų, bet jei vykdo papildomas veiklas mokykloje – rengia projektą, organizuoja renginius, vadovas dėl to gali pridėti iki 3,5 val. per savaitę. Mokykloje, kurioje drastiškai mažėja mokinių, o kartu ir darbo krūviai, tai yra milžiniška paskata pedagogams – vienintelė galimybė prisidurti prie menko atlyginimo. Suaugusiųjų ir jaunimo mokymo centre iš 40-ies pedagogų valandų už papildomą veiklą paskirta maždaug 20-iai. Pasak direktoriaus, kiti tiesiog to nepageidavo.

„Jei pasakytų, – visada. Mokytojai nurodo, ką papildomo, be pamokų, dirbs, ir skiriamos valandos“, – teigė M. Libikas. Kol kas, anot jo, priedai už papildomus darbus pedagogams paskirstyti iki metų pabaigos. Sausį jie vėl bus peržiūrėti. Pasak direktoriaus, visi iki vieno priedus gaunantys pedagogai už juos ir atidirba. Skiriant papildomą atlygį nurodoma, jog mokytojai juos gauna už projektus, internetinės svetainės administravimą, renginio organizavimą, darbą įvairiose grupėse ir komisijose.

„Nežinau, kaip atrodytų, jei nurodytume iki visiškų smulkmenų. Lituanistai darys Maironio vakarą, matematikai Niutono – iki kokio absurdo prieisime dokumentuose tiek nusismulkindami“, – mano M. Libikas.

Užspringo papildoma žąsimi

Direktorius sako esąs šokiruotas apkaltintas dar ir „otkatais“. Klasių vadovams pridėjus po papildomą valandą per savaitę, jų atlyginimai padidėjo 20–30 Eur, priklausomai nuo mokytojo kvalifikacijos. Tokią žinią direktorius mokytojams sako pranešęs vėlgi įterpdamas istorijos motyvų. Kad jo žodžiai bus suprasti dviprasmiškai, M. Libikas nesitikėjo. „Buvo sukviesti klasės vadovai, pasakiau, kad nudžiuginu jus viena valanda – uždirbsite po papildomą žąsį kaip Smetonos laikais ir gal turėsime gerą šventę Kalėdų proga. Leidau sau tiek painterpretuoti“, – sako direktorius.

Jis kategoriškai neigia kalbėjęs apie rinkliavą, nors neatmeta, kad kolektyvas galėjo dėl jos tartis. „Gal ir yra susitarimai dėl rinkliavos. Mes švenčiam Kalėdas, susirenkam, kas nori, bet susimetame tam patys. Einam į kavinę švęsti. Negirtauja kolektyvas mokykloje kartu su direktoriumi“, – ironizavo M. Libikas.

Siunčia tikrintojų desantą

Į Suaugusiųjų ir jaunimo mokymo centro direktoriui mestą šešėlį sureagavusi Panevėžio savivaldybė dar šią savaitę rengiasi susitikti su švietimo įstaigos profesine sąjunga bei kolektyvu. Pasak vicemero Petro Luomano, su Vidaus audito skyriumi tariamasi ir dėl neeilinio audito centre.

„Direktorius geras visiems nebus, bet turi būti teisingas. Jei kažkas to teisingumo pasigedo, taip ir išėjo“, – laiško turinį įvertino P. Luomanas. Po tikrintojų didinamuoju stiklu patekusį centro vadovą nusiteikusi užstoti įstaigos profesinė sąjunga.

Jos pirmininkė Sigita Ulkytė tvirtina nustebinta laiško turinio. Profesinės sąjungos lyderė tikina apie rinkliavas ir „otkatus“ mokykloje nėra girdėjusi, neturinti pretenzijų direktoriui ir dėl bendravimo su pavaldiniais. „Nežino žmonės, ko nori ir ko ieško. Direktoriui reikia dėkoti už jo paties lojalumą savo darbuotojams. Lietuvoje mažai mokyklų, kur dirbantiems su tokiais vaikais auklėtojams duotų dar po papildomą valandą. Kolektyve kalbėjome, kad gal pasidarykime sau kalėdinį vakarą, bet pinigų tikrai niekas neprašė“, – tikino S. Ulkytė.

Daugiau skaitykite www.naujienos.lt.