Susitikime Vyriausybės rūmuose dalyvavo didžiausių profesinių sąjungų vadovai, paskirtieji naujos Vyriausybės nariais premjeras Saulius Skvernelis, finansų ministras Vilius Šapoka, švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė, parlamentaras Tomas Tomilinas.

Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius po susitikimo žurnalistams teigė, kad kol kas neaišku, ar bus ištesėtas mokytojams po streiko pavasarį duotas pažadas nuo sausio panaikinti vadinamąsias atlyginimų koeficientų žirkles.

„Buvo pabrėžta, kad tai yra buvusios Vyriausybės, kad tai yra keisti įsipareigojimai“, - teigė A.Jurgelevičius.

Anot jo, S.Skvernelis išsakė abejonių, kad susitarime dėl streiko nutraukimo po tokiu įsipareigojimu pasirašęs darbą baigiantis premjeras Algirdas Butkevičius galėjo pažeisti Vyriausybės reglamentą.

„Gal visko labai gerai neišgirdome, bet nuskambėjo dvi pozicijos: kad neįmanoma surasti pinigų ir kad pinigų bus ieškoma (...). Mes labiau tikime antru pasakymu“, - apie būsimojo finansų ministro poziciją dėl galimybių rasti per 35 milijonų eurų, kurių prireiktų nuo sausio nutarus tobulinti atlyginimų sistemą, kalbėjo A.Jurgelevičius.

S.Skvernelio atstovas Tomas Beržinskas BNS sakė, kad susitikimo nekomentuos, nes naujoji Vyriausybė dar nėra gavusi įgaliojimų. Jis taip pat atskleidė, kad artimiausiu metu (bet jau po Vyriausybės priesaikos) planuojamas ar vienas susitikimas su švietimo profesinėmis sąjungomis.

Pasak A.Jurgelevičiaus, susitikime pirmadienį taip pat kalbėta apie tai, kaip bus įgyvendinti per rinkimus naujosios valdžios švietimo srityje duoti pažadai.

„Profesinės sąjungos aiškiai pasakė, kad nesitaikstys su sena politine praktika, kada bet kurios pakraipos valdžios atstovai deklaruoja, kad švietimas yra prioritetas, kad mokytojų darbas yra labai svarbus, bet kai ateina klausimas apie darbo sąlygų gerinimą, darbo apmokėjimo keitimą ir panašių dalykų, tada randama milijonas priežasčių to nedaryti. Tuo pokalbis ir baigtas, nes mes puikiai suprantame, kad šiandien jokių nei pažadų, nei sprendimų negalima reikalauti iš žmonių, kurie dar nepradėjo eiti savo pareigų“, - sakė Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas.

Didinti dalies mokytojų algas nuo 2017 metų sausio buvo numatyta Vyriausybės atstovų ir švietimo srities profesinių sąjungų kovo mėnesį pasirašytame susitarime dėl streiko nutraukimo.

Švietimo ir mokslo ministerijos skaičiavimu, norint nuo 2017 metų sausio pakelti pedagogų atlyginimų koeficientus iki per streiką sutartos ribos kitų metų biudžete reikia papildomai 35,4 mln. eurų be jame jau numatyto maždaug 24 mln. eurų didėjimo.