Mokiniai galės pasitikrinti savo rašymo, skaitymo ir matematikos gebėjimus, ketvirtokai – ir pasaulio pažinimo, o aštuntokai – gamtos ir socialinių mokslų, pranešė Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM).

Anot jos pranešimo, pasiekimų patikrinimo duomenys reikalingi priimant sprendimus, kaip toliau galėtų būti tobulinamas mokymas mokinio, mokytojo, klasės, mokyklos, savivaldybės ir nacionaliniu lygiu. Pabrėžta, kad tai nėra egzaminas, mokiniai nevertinami pažymiu. Pasiekimų patikrinimo tikslas – gavus duomenis numatyti, kaip tobulinti ugdymą, kad kiekvienas mokinys pasiektų geriausių rezultatų.

„Ir švietimo politikams, ir mokykloms, tėvams, ir patiems mokiniams labai svarbu žinoti realią mokinių pasiekimų situaciją. Šie duomenys apie mokinių mokymosi rezultatus itin svarbūs, jeigu norime priimti rimtus sprendimus, išties padedančius tobulinti mokymą, profesionaliai ir laiku padėti mokiniams“, – sakė švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

Patikrinimą atlikusiems mokiniams ir jų tėvams Nacionalinis egzaminų centras parengs individualias ataskaitas apie jų mokymosi rezultatus.

Tėvai galės sužinoti, kurį pasiekimų lygį mokinys pasiekė, kaip jam sekėsi parodyti ir taikyti įgytas žinias, pademonstruoti mąstymo gebėjimus. Ši informacija padės išsiaiškinti konkrečius mokymosi sunkumus ir problemas, kurias galima įveikti suteikiant tinkamą pagalbą.
Nacionalinio mokinių pasiekimų patikrinimo rezultatai nėra naudojami mokykloms reitinguoti. Nacionalinio mokinių pasiekimų patikrinimo analogas – anksčiau buvę standartizuoti testai.

Už Nacionalinio mokinių pasiekimų patikrinimą administravimą ir mokinių darbų vertinimą atsakingos savivaldybės, mokyklos ir mokytojai.

Nacionaliniam egzaminų centrui paraiškas dalyvauti patikrinime pateikė 57 savivaldybės.