Kaip DELFI pasakojo trijų vaikų tėvas N. G. (vardas ir pavardė redakcijai žinoma), darželio grupė, kurią pradėjo lankyti penkiametis jų vidurinėlis, priklauso gimnazijai.

„Pradėję leisti vaiką į darželį, pamatėme, kad ten „bardakas“ visi vaikai girdomi iš vieno puodelio, antrasis patiekalas dedamas į sriubos lėkštę ir pan. Kai pradėjome reikalauti, kad būtų taip, kaip priklauso, pasidarėme priešai“, – dėstė vyras.

Pašnekovo žodžiais, viskas baigėsi tuo, kad labai pasikeitė sūnaus elgesys: „Nebebuvo, ką daryti, visas instancijas apskambinome, bet tai nepadėjo, neva, kur įrodymai“.

Pasak tėvo, per tą laiką darželyje susidarė grupelė tėvų, kurie nori normalios tvarkos. Neseniai prisijungė dar viena mama, atėjusi pasiimti vaiko ir radusi mažuosius vienus.

„Su tais vaikais ji buvo 20 minučių, kol pasirodė auklėtoja. Vaikai – ikimokyklinukai, tarsi ir nedideli, tačiau netgi namuose tokio amžiaus vaikų negalima palikti vienų“, – akivaizdu Jurbarko r. gyventojui.

Dėl šio ir kitų įvykių, buvo kreiptasi į įstaigos administraciją, tačiau, tėvo žodžiais, į pretenziją gautame atsakyme dėkojama, kad mama pasaugojo vaikus ir informuojama, kad auklėtoja įspėta.

Patarė padaryti įrašą

„Mes dėl tvarkos darželyje į administraciją kreipėmės kelis kartus, tačiau gavome atsakymą, kad jei nepatinka, eitume į kitą. Tačiau kito darželio mūsų miestelyje nėra“, – sakė tėvas.

Įtampa tarp suaugusiųjų netruko persiduoti vaikui. Grįžęs namo berniukas pradėjo visiškai nebekalbėti apie darželį, jei tėvai ko nors paklausdavo, pradėdavo verkti.

„Tada padarėme taip, kaip neoficialiai patarė Vaiko teisių apsaugos specialistai. Norėdami išsiaiškinti, kas ne taip, prie vaiko prisegėme garso įrašymo įrangą. Įrodymų, kad darželyje nevengta smurto, pakako jau pirmą dieną. Nustebino tik tai, kad mes įtarėme ne tą auklėtoją. Pasirodo, mūsų sūnų užgauliojo ta, kurią laikėme idealia, kuriai žmona nešdavo gėlių, kuri girdavo mūsų vaiką, pastebėdavo, kad jis labai myli savo mažąjį broliuką ir t. t. “, – neįtikėtina DELFI pašnekovui.

Išklausęs garso įrašą, tėvas auklėtojos bendravimą su savo vaiku prilygino terorui: „Tu blogas, tu broliui batus mauk! Viskas šaukte. Įraše girdėti, kaip auklėtoja jį terorizuoja, o kai ji išeina, kiti mažiukai vaikučiai mūsų sūnų guodžia, kad nebijotų“.

Vyras teigė kol kas negalintis viešinti visų garso įrašų, nes su advokate ruošia dokumentus ir ketina darbuotojų veiksmus apskųsti teismui.

„Duosim visus atsakingus asmenis į teismą. Nes net ir auklytės padėjėja pritardavo visam tam ir dar pridėdavo“, – piktinosi tėvas.

Apie garso įrašus šeima pranešė Jurbarko savivaldybės švietimo skyriui. „Kreipėmės, klausdami, ką mums daryti. Nenorėjome iš pradžių visko į viešumą kelti, gadinti gimnazijos vardo. Tačiau Švietimo skyriaus atstovai mums patarė kreiptis atgal – į gimnazijos vadovybę“, – sakė N. G., įtariantis, kad darželio ir Švietimo skyriaus darbuotojai veikia išvien.

Daugiavaikė šeima atsiėmė vaikus iš ikimokyklinio ugdymo įstaigos. Pasijutęs saugus darželinukas „tiek davė kalbos“, kad tėvai „net atsisėdo, vaikas minėjo ir kad buvo mušamas per nugarą, pilvą“.

Tėvai to įrodyti negali, tad galimo fizinio smurto nenaudoja kaip argumento. Psichologinis smurtas, DELFI pašnekovo teigimu – akivaizdus. Įrašus tėvas pasiruošęs paviešinti ir per socialinius tinklus.

„Su darželio ir gimnazijos direktorėmis buvome susitikę pasikalbėti, kaip visą tai išspręsti. Davėme paklausyti gabaliuką garso įrašo. Paklausiusi direktorė pasakė, kad atleis visus atsakingus asmenis iš darbo. Mums to ir būtų užtekę. Tačiau kitą dieną sužinojome, kad už įvykį atsakingi asmenys pasiėmė nedarbingumą, be to mano veiksmus apskundė policijai“, – sakė tėvas, kurio vardas ir pavardė redakcijai žinoma.

Tėvų veiksmus apskundė teisėsaugai

Gimnazijos, kuriai priklauso ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo skyrius, direktorė DELFI informavo apie tai, kad dėl darželinuko tėvų veiksmų kreipėsi į teisėsaugą. Direktorės vardo ir pavardės bei gimnazijos pavadinimo negalime minėti paisydami nepilnamečių apsaugos įstatymo.

„Situacija yra tokia - 2015 metų gegužės 12 dieną paaiškėjo, kad ugdytinio drabužiuose galimai buvo įrengta pasiklausymo įranga. Mes tokios informacijos neturėjome, apie pasiklausymo įrangą informavau Marijampolės apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Jurbarko rajono policijos komisariatą, taip pat Jurbarko rajono savivaldybės administraciją. Šiuo metu gimnazijoje yra vykdomas vidaus tyrimas ir kadangi pranešta teisėsaugos institucijoms, manyčiau, kad tyrimą vykdys ir teisėsaugos pareigūnai“,- sakė direktorė.

Jos nuomone, darželyje naudojant garso įrašymo įrangą buvo pažeistos ugdytinių, jų tėvų ir darbuotojų teisės į privatumą ir pažeisti Lietuvos respublikos įstatymai.

Paklausta, kokių priemonių ėmėsi vos sužinojusi apie tėvų keliamas problemas, kol dar jie net nemąstė apie pasiklausymo įrangas, direktorė DELFI sakė: „Aš apie tai jau čia nekomentuosiu, tai įstaigos vidaus reikalas“.

Kaip DELFI informavo Jurbarko rajono savivaldybės švietimo skyriaus vedėjas Antanas Gvildys, įstaigoje vyksta tyrimas, sudaryta komisija įpareigota įvertinti, kaip gimnazijoje organizuojamas ikimokyklinis ir priešmokyklinis ugdymas.