Amerikoje gimęs, bet Lietuvoje gyvenantis Dovidas Katzas savo administruojamame tinklapyje Defendinghistory.com publikavo keletą A. Šakalio dekoruotų vokų, kuriuos žmogaus teisių gynėjai apibūdina kaip antisemitiškus.

Tai sukėlė „Naujosios kairės“ atstovų pasipiktinimą, tad jie socialiniame tinkle „Facebook“ ėmė planuoti protestą prieš tokią parodą valstybės finansuojamame Vilniaus universitete. Jų nuomone, Vilniaus universitete A. Šakalio darbams ne vieta.

DELFI aplankius parodą jokių antisemitinių vokų parodoje nebuvo. Kaip portalui sakė Vilniaus universiteto Centrinės bibliotekos generalinė direktorė Irena Krivienė, universitetas eksponavo tik korektiškus A. Šakalio darbus – ekspozicija, anot jo, nebuvo pakeista.

Tačiau pradėjus domėtis A. Šakalio parodos Vilniaus universitete aplinkybėmis, paaiškėjo, kad iš Vilniaus universiteto tinklapio pranešimas apie parodą dingo, o pats dailininkas DELFI tepasakė, kad jam paskambino iš Vilniaus universiteto ir pranešė, kad parodos atidarymas atšaukiamas, nors pati paroda fiziškai yra sudėliota.

„Man pasakė, kad parodos atidarymas atšaukiamas ir daugiau nenoriu su niekuo kalbėtis“, - sakė A. Šakalys.

Publikuojami antisemitiškai dekoruoti vokai?

Defendinghistory.com tinklapyje pranešama, kad Vilniaus universiteto Centrinėje bibliotekoje rugsėjo 27 d. bus atidaroma grafiko A. Šakalio suvenyrinių vokų paroda. Antraštė skelbia, kad Vilniaus universitetas po savo stogu ketina priimti antisemitišką ir homofobinę parodą, toliau publikuojama keletas vokų.

Ant vieno jų vaizduojamas žydų rabinas Šalomas Krinskis, po kurio atvaizdu užrašyta „Gyvenkime kaip broliai, atsiskaitykime kaip žydai“ ir paaiškinama, kad šitoks posakis Š. Krinskui netinka, nes „jo tvarkomis „Manachemo namai“ „Sodrai“ įsiskolino milijoną litų.

defendinghistory.com nuotr.

Toliau vaizduojamas vokas su ženklu, draudžiančiu homoseksualius lytinius santykius, kitame voke nupieštas Aleksandras Lileikis ir paaiškinama, kad šis asmuo buvo terorizuotas sionistinių rasistų. Dar vienas vokas vaizduojama Yitzhaką Aradą, prie kurio prierašas didelėmis raidėmis - „Ekspertas“ kruvinomis rankomis“. Teigiama, kad šis asmuo yra buvęs NKVD raudonųjų partizanų smogikas, terorizavęs niekuo nekaltus Lietuvos valstiečius.

defendinghistory.com nuotr.

Tinklapyje pateikta ir kitų vokų, ant kurių vaizduojama Kovo 11-osios „Lietuvos tautinio patriotinio jaunimo“ eisena, tarpukario laikams būdinga žydo karikatūra, po kuria pateikiama informacija apie 1941 m. birželio 14 d. sovietų pradėtus vykdyti masinius lietuvių trėmimus.

Vokų pavyzdžius atsiuntė neįvardintas VU darbuotojas?

Tinklapio redaktorius D. Katzas DELFI pasakojo, kad aukščiau aprašytus ir Defendinghistory.com publikuotus vokus atsiuntė vienas Vilniaus universiteto darbuotojas, kurio pavardės atskleisti jis nesutiko.

„Darbuotojas, žmogus kuris dirba Vilniaus universitete, nenorėjo, kad jo pavardė būtų kur nors naudojama, bet jis pamatė paveikslus, kai paroda Vilniaus universitete dar buvo ruošiama, ir atsiuntė mums juo prieš keletą dienų. Tada mes juos publikavome, aišku, prieš tai patikrinę, ar toks dailininkas iš viso egzistuoja ir ar jis yra daręs tokius dalykus. Žodžiu, mes sužinojome, kad tokie vokai buvo pardavinėjami pašte“, - pasakojo D. Katzas.

„Pirmadienį pradėjo sklisti gandai, kad kažkas Vilniaus universitete nutarė atsisakyti įžeidžiančių vokų ir eksponuoti neutralius“, - pridūrė pašnekovas, patikslinęs, kad apie šiuos gandus sužinojo „iš kitų draugų universitete“.

Bibliotekos direktorė: eksponatų nekeitėme

Irena Krivienė
DELFI fotografui apsilankius Vilniaus universiteto parodoje tarp eksponatų jokių antisemitinių ar homofobiškų dekoruotų vokų nebuvo. Vilniaus universiteto Centrinės bibliotekos generalinė direktorė I. Krivienė pasakojo, kad parodos eksponatai buvo renkami iš to, ką dailininkas buvo padovanojęs universitetui.

„Mūsų parodoje eksponuojami nieko bendro su jūsų minimais dalykais neturintys dokumentai. Ekspozicija tikrai nebuvo pakeista, tas, kas uždėta, tas ir yra“, - sakė I. Krivienė.

„Tai, kas eksponuojama mūsų bibliotekoje yra iš Vilniaus universiteto bibliotekos grafikos kabinete gal jau trisdešimt metų kaupiamos kolekcijos. Tai viskas iš mūsų fondų ir tokių dokumentų pas mus nėra. Pas mus yra viskas, ką A. Šakalys padovanojo bibliotekai. Jo padovanoti dokumentai, perduoti bibliotekai, susiję su Vilniaus universiteto istorija, istorinėmis asmenybėmis universitete, turiu galvoje senuosius profesorius, Vilniaus universiteto vaizdai, salių vaizdai, kiemų, Vilniaus vaizdai“, - pasakojo direktorė.

Pašnekovė teigė, kad antradienį ryte ją taip pat pasiekė informacija apie tinklapyje Defendinghistory.com publikuojamus vokus – nuorodą į šį tinklapį jai atsiuntė vienas bibliotekos darbuotojų.

„Mes net neturime tokių dokumentų, apie kuriuos jūs kalbate. Aš paskui pasižiūrėjau tuos vokus, jie tikrai yra tokie, kokie neturėtų būti. Bet tokių mes neturime, aš tik dabar sužinojau, kad A. Šakalys daro ir kažkokius kitokius“, - teigė I. Krivienė.

Jos teigimu, A. Šakalio darbai šiuo metu eksponuojami dviejose parodose – Vilniaus universitete ir Centriniame pašte. Bibliotekos direktorė sako net nusiuntusi koleges apžiūrėti parodos pašte, tačiau ir ten panašių vokų nerado.

H.Mickevičius: ten jokio meno, tik stereotipai

Henrikas Mickevičius
Tačiau DELFI pradėjus domėtis A. Šakalio vokų paroda Vilniaus universitete, iš universiteto tinklapio pradingo pranešimas apie būsimą parodos atidarymą, o pats dailininkas tepasakė tiek, kad jam paskambino iš Vilniaus universiteto ir atidarymą atšaukė.

Lietuvos žmogaus teisių stebėjimo instituto direktorius Henrikas Mickevičius DELFI teigė taip pat pastebėjęs, kad iš Vilniaus universiteto puslapio dingo A. Šakalio gyvenimo ir kūrybos aprašymas.

„Spėjau tik greitai perskaityti, kolegoms persiųsti, o paskui labai greitai dingo“, - DELFI sakė H. Mickevičius.

Pašnekovas sako galįs įvertinti tik Defendinghistory.com pateiktus vokus, kuriuose jis sako jokio meno neįžvelgiąs.

„Ten nei jokio meno nėra, nei jokių vertybių. Tai neskoninga nei estetiniu požiūriu, nei turinio požiūriu. Akivaizdu, kad vadovaujamasi primityviais stereotipais; tai labai atgrasūs dalykai, be jokios abejonės. Tikrai nepasikuklinsiu ir pasakysiu, kad tai tikriausiai kokio marazmatiko ar protiškai išsekusio žmogaus vaizduotės rezultatai ir tiek“, - teigė H. Mickevičius.

Žmogaus teisių gynėjas sako būsiąs nustebęs, jeigu iš tiesų Vilniaus universitetas eksponuos tokius vokus dekoruojančio dailininko darbus.