Antradienio rytą pastebėtos klaidos įvarė baimės LAMA BPO atstovams. Paaiškėjo, kad dalis stojančiųjų dėl įsivėlusių klaidų negavo kvietimų studijuoti į mokamas vietas. Galiausiai sutriko interneto svetainės darbas.

LAMA BPO prezidentas Pranas Žiliukas antradienio popietę DELFI patikino, kad visi nesklandumai jau ištaisyti. „Iki 12 val. viską suspėjome sutvarkyti, matome, kad keliauja patys paskutiniai pranešimai elektroniniu paštu dėl mokamų vietų. Su valstybinių vietų skelbimu problemų nebuvo, nebuvo jų daug ir dėl mokamų vietų, daugiau išgąsčio pradžioje buvo“, - teigė P.Žiliukas.

Jo teigimu, aukštosios mokyklos jau pasiruošusios pasirašyti studijų sutartis.

Pasak P. Žiliuko, programuotojams pritrūko vienos paros patikrinti kviečiamųjų į mokamas vietas sąrašus. Dėl to gavusieji kvietimus į mokamas vietas keletą valandų turėjo palaukti, kol tai bus patvirtinta.

P. Žiliuko teigimu, kaip ir perkant krepšinio bilietus, neatlaikė tinklai, dėl ko buvo sutrikęs interneto svetainės darbas. LAMA BPO prezidento manymu, reikia investicijų į galingesnę techninę įrangą, kad ateityje tokios situacijos nesikartotų.

Neįstoję dar turi šansų

Pakvietimus studijuoti kiekvienas stojantysis gauna elektroniniu paštu, kurį nurodė pildydamas prašymą, taip pat gali matyti LAMA BPO informacinėje sistemoje savo užpildytame prašyme.

LAMA BPO atkreipia dėmesį, kad rezultatai neskelbiami telefonu bei elektroniniu paštu.

Stojantysis gali sulaukti dviejų pasiūlymų - vienos valstybės finansuojamos studijų vietos kolegijoje arba universitete arba vienos valstybės nefinansuojamos vietos, jei tokios pageidavo.

Siūlomos vietos galima atsisakyti ir dalyvauti tolesniuose priėmimo etapuose.

Liepos 26–29 dienomis pakviestieji pasirašinės studijų sutartis tose mokyklose, į kurias buvo pakviesti. Liepos 29 dieną taip pat bus skelbiamos likusios laisvos studijų vietos.

Tie, kurie antradienį kvietimo studijuoti negavo, antrajame priėmimo etape gali dalyvauti tiek dėl valstybės finansuojamų, tiek dėl valstybės nefinansuojamų studijų vietų. Šie turės atnaujinti savo prašymą LAMA BPO informacinėje sistemoje.

Likus laisvų valstybės finansuojamų vietų, organizuojamas papildomas priėmimas, kuris vyks rugpjūčio 5–8 dienomis. Jame galės dalyvauti tie stojantieji, kurie užsiregistravo šių metų priėmimui.

Iš viso registravosi 44 502 stojantieji, tačiau buvo priimti tik užpildyti pagal visus reikalavimus 37 896 stojančiųjų prašymai.

Bendrajame priėmime šiemet dalyvauja 44 valstybinės ir privačios aukštosios mokyklos: 21 universitetas ir 23 kolegijos.

Daugiausia krepšelių – VU, VGTU, KTU

Paskelbus priėmimo į valstybės finansuojamas vietas rezultatus matyti, kurios aukštosios priviliojo daugiausia gabiausių stojančiųjų.

Kaip ir pernai, tarp universitetų daugiausia studijų krepšelių pritraukė Vilniaus universitetas – 2820. Vilniaus Gedimino technikos universitetas į nemokamas vietas pritraukė 1574 jaunuolius, Kauno technologijos universitetas - 1380, Vytauto Didžiojo universitetas – 780. 

UniversitetasPakviestųjų į nemokamas vietas skaičius
Balstogės universitetas filialas Vilniuje6
Europos humanitarinis universitetas9
Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademija67
ISM Vadybos ir ekonomikos universitetas357
Kauno technologijos universitetas1380
Klaipėdos universitetas388
LCC tarptautinis universitetas13
Lietuvos kūno kultūros akademija58
Lietuvos muzikos ir teatro akademija129
Lietuvos sveikatos mokslų universitetas477
Lietuvos žemės ūkio universitetas83
Mykolo Romerio universitetas329
Šiaulių universitetas256
Vilniaus dailės akademija205
Vilniaus Gedimino technikos universitetas1574
Vilniaus pedagoginis universitetas576
Vilniaus universitetas2820
Vilniaus universiteto Tarptautinio verslo mokykla80
Vytauto Didžiojo universitetas780

Tarp kolegijų populiariausia buvo Vilniaus kolegija – 1940 pakviestųjų į valstybės finansuojamas vietas, Kauno kolegija – 1486, Klaipėdos valstybinė kolegija – 897. Toliau rikiuojasi Šiaulių valstybinė kolegija (637), Vilniaus technologijų ir dizaino kolegija (585), Kauno technikos kolegija (512), Tarptautinė teisės ir verslo aukštoji mokykla (416).

G.Steponavičius: kai kurios aukštosios nesugebėjo padaryti išvadų

Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius tvirtina, kad jau trečius metus vykstantis studijų finansavimas krepšelio principu leidžia didesniam jaunų žmonių skaičiui rinktis geriausias studijų programas ir ne vienam padėjo apsispręsti studijuoti Lietuvoje.

G. Steponavičius atkreipia dėmesį, kad stipriausieji – Vilniaus universitetas, Vilniaus Gedimino technikos universitetas, Kauno technologijos universitetas, Vytauto Didžiojo universitetas – neužleidžia savo pozicijų ir surinko dar daugiau krepšelių negu pernai.

„Džiugina ryškėjanti kolegijų lyderystė, kuriose konkursinio balo kartelė yra pakelta į aukštesnį lygį negu kai kurių universitetinių studijų, – išplatintame pranešime sako G. Steponavičius. – Šiemet padaugėjo pasirinkusiųjų miškininkystės, jūrų laivavedybos kolegines studijas, kaip ir pernai, jaunimas gausiai stojo į technologines specialybes, daug rinkosi žemės ūkio sričių studijas“.

Ministras atkreipia dėmesį, kad kol kas teigiamų poslinkių nematyti regioniniuose ir siauresnės specializacijos universitetuose, nors to paties regiono kolegijos arba panašios koleginės studijų programos surinko daug pirmakursių.

„Antrasis ir papildomas priėmimo etapas sudėlios visus taškus ir tada galėsime pateikti tikslesnę analizę. Tačiau jau dabar matyti, kurios aukštosios nesugebėjo padaryti išvadų ir neatliko būtinų pertvarkų po pernykščio priėmimo“, – pažymi G. Steponavičius.