Šiemet bandomasis žygis, vyksiantis gegužės 27–28 d., dalyvius kvies žygiuoti Lietuvos miškais, pelkėmis, upių pakrantėmis, o jo metu bus išbandytos kiekvieno jėgos ir galutinai suformuota būsima „Misija Sibiras‘17“ ekspedicijos komanda.

„Mums gera matyti ne vien augantį norinčiųjų dalyvauti ekspedicijoje skaičių, kuris augina ir mūsų tikslus bei lūkesčius, bet ir skaityti vis prasmingesnes ir pilietiškesnes dalyvių mintis. Visada pabrėžiame, kad svarbiausia yra motyvacija – kodėl žmogus nori prisidėti prie mūsų bendruomenės, kodėl jam yra svarbu išsaugoti istoriją, likusią Sibire, kaip jis save mato projekte po ekspedicijos. „Misija Sibiras“ nėra vien ekspedicija – tai daug ilgiau trunkanti misija, kuri tęsiasi grįžus į Lietuvą, prisidedant prie tolimesnių projekto veiklų. Todėl mums svarbu išsiaiškinti ir dalyvių požiūrį – ar jie mato projektą tik kaip 2 savaites Sibire, ar kaip pilietiškumo reiškinį, kuris lydės juos visą gyvenimą“, – sako projekto vadovas Ignas Rusilas.

Planuojama, kad šiemet ekspedicija kapines tvarkys Irkutske, kur sovietų represijų laikotarpiu buvo ištremta daugiau nei 12 000 lietuvių. Būtent tam juos ir ruoš bandomasis žygis, kupinas išbandymų. Ilgametis bandomųjų žygių organizatorius bei ekspedicijų vadovas Arnoldas Fokas atrinktiems dalyviams pataria pasirūpinti ne vien talpia kuprine ir patogia avalyne, bet ir didžiuliu ryžtu.

„Šiųmetėje ekspedicijoje kapinės nebus smarkiai nutolusios vienos nuo kitų, todėl daug kur teks eiti pėsčiomis, nes transporto priemonės kai kurių vietų tiesiog negalės pasiekti arba tai daryti bus nepraktiška. Ekspedicijai geriausiai padeda pasiruošti bandomasis žygis, kurio metu įveikiame keliasdešimt kilometrų. Mes stengiamės atkartoti sąlygas, kurios atrinktų ekspedicijos dalyvių galimai lauks Sibire, todėl žygiui svarbu pasiruošti ne vien fiziškai, bet ir emociškai“, – teigia A. Fokas.

„Misija Sibiras“ projekto organizatoriai sveikina visus, įveikusius pirmąjį atrankos etapą, bei dalinasi sąrašu dalyvių, kurių lauks bandomajame žygyje:

Agnė Pašvenskaitė
Aidas Gecevičius
Andrius Baležentis
Andrius Vaicenavičius
Antanas Urbonas
Artūras Švajev
Arvydas Marcinkevičius
Aurimas Rapalis
Austėja Kačiulytė
Beatričė Narbutaitė
Benas Aldakauskas
Birutė Noreikaitė
Darius Rinkevičius
Domas Miciulevičius
Dominykas Makštutis
Donatas Navakas
Donatas Šniutė
Dovilė Švedaitė
Dovydas Žiogas
Eglė Godliauskaitė
Eglė Kotovičiūtė
Eglė Šaučiuvėnaitė
Emilė Jasulevičiūtė
Ernesta Tranizaitė
Ernestas Jakštas
Gerda Meištaitė
Gytis Bagdonavičius
Gytis Degulis
Ieva Čiuprinskaitė
Ieva Gudaitytė
Ieva Petrauskienė
Ieva Zinovičiūtė
Indrė Janavičiūė
Inesa Ulichina
Inga Mitunevičiūtė
Irmantas Rutkauskas
Julija Banienė
Justas Jegelavičius
Justas Markevičius
Justina Dicevičiūtė
Justina Lukaševičiūtė
Kamilė Krasauskaitė
Kamilė Naraitė
Karolis Butrimavičius
Kristina Pocytė
Laimis Kasperavičius
Lina Navickaitė
Lina Puišytė
Liudas Šiukšteris
Liudas Ubarevičius
Lukas Stakėla
Mantas Jukna
Marija Dambrauskaitė
Martynas Norkūnas
Matas Toliušis
Mindaugas Patlaba
Mindaugas Ukanis
Monika Kaškauskaitė
Morta Norkutė
Neda Krivičiūtė
Raminta Naujanytė
Rasa Giniūnaitė
Rimantė Paškevičiūtė
Roberta Budnikaitė
Rokas Balsys
Rokas Bilotas
Rokas Šarkus
Rokas Semėnas
Sandra Gaučiūtė
Saulius Baliūnas
Simona Budreckaitė
Tautvydas Jančis
Titas Vodzinskas
Tomas Martinaitis
Tomas Oičenka
Ugnė Brazytė
Valdas Dičmonas
Vilius Stalgaitis
Vilmantė Lukauskaitė
Vytautas Švitra

„Misija Sibiras“ kasmet atliekami darbai nebūtų įmanomi be visuomenės indėlio ir įsitraukimo. Paremti projektą ir prisidėti prie to, kad būsima ekspedicija Sibire nuveiktų daugiau, galima aukojimo platformoje aukok.lt. Taip pat prisidėti galima iki gegužės 31 d. panaudojant Swedbank elektroninius taškus, kurie virs realia pagalba projektui. Leiskime pilietiškumui sklisti dar plačiau!