Anglų kalbos mokytoja dirbanti mergina juokauja neseniai patyrusi nušvitimą. 15 metų kauptą patirtį ji nusprendė sudėti į knygą – netrukus bus pristatytas jos kurtas netradicinis anglų kalbos vadovėlis suaugusiems. Dar prieš tai A. Kuncaitė sakė norinti pasidalinti savo žiniomis ir su DELFI – mergina patarė, kaip netradiciniu būdu išmokti anglų kalbos.

Kalbų pataria mokytis dainuojant

„Didžiuoju savo anglų kalbos mokytoju vadinu dainas. Kai suvokiau, kaip jos man padėjo, supratau, kad noriu tuo pasidalinti su pasauliu. Nors kurį laiką gyvenau Londone, būtent dainos man padėjo geriau suprasti kalbą. Jas tiesiog išmokdavau mintinai ir dainuodavau kartu su atlikėju. Keliaudama visada klausiu žmonių, kaip jie išmoko anglų kalbą. Dažnas jų atsakymas – dainuodami. Čia nėra jokios magijos. Paprasčiausiai mokydamiesi dainų mes daug kartų kartojame tuos pačius žodžius, jie nuolat sukasi mūsų galvoje“, – pasakojo mergina.

Ji atkreipė dėmesį, kad mokantis dainų galima išmokti ne tik jų, bet ir naujų žodžių, gramatikos taisyklių. Be to, ši metodika – visai maloni.

„Muzika ir garsas – vibracija, kuri gali valdyti mūsų emocijas, protą, mintis ir nuotaiką. Šis metodas – labai paprastas, malonus ir atnešantis nuostabių rezultatų“, – įsitikinusi A. Kuncaitė.

Agnė Kuncaitė

Paaiškino, kaip tai veikia

Ji pripažino nemažai besidomėjusi šia metodika, skaičiusi ir daug mokslinių šaltinių.

„Juose rašoma, kad šis metodas tikrai veikia, tik reikia dainuoti – savo burnos raumenis lavinti – kasdien“, – patikino mokytoja.

Merginos teigimu, pradėti praktikuotis galima su mėgstama daina. Mokymosi metodika nėra sudėtinga: tereikia įsiklausyti, kas dainuojama, išsiaiškinti, kas yra neaišku – pasistengti suprasti žodžius, gramatiką, sudėtingesnes frazes, ir dainuoti kartu su atlikėju tol, kol daina taps aiški ir pavyks „pataikyti į visus žodžius“.

„Mokytis atkaklumo galime ir žiūrėdami į vaikus. Iš pradžių jie tik stebi situaciją, klauso, o paskui bando atkartoti tą, ką girdi. Jiems tai tikrai pavyksta ne iš karto, tačiau jie paprasčiausiai kartoja tą patį ir tą patį, kol ištaria žodžius gerai. Priešingai nei suaugusieji, kurie save vertina kitaip“, – pastebėjo A. Kuncaitė.

Rezultatai – vos po pusmečio

Ji įvardijo ir kelias dainas, kurios tiktų pradedantiems mokytis anglų kalbos: „The Beatles“ – „Let it be“, Suzanne Vega – „Tom's diner“, „Fool's garden“ – „Lemon tree“.

„Jei anglų kalbos žinių asmuo turi daugiau, jis gali klausytis ir sudėtingesnių dainų. Pavyzdžiui, Beyonce „If I were a boy“ – ten yra ir sąlygos sakinių. Mano mėgstama atlikėja – Celine Dion. Jos dainos irgi tinkamos mokytis kalbos“, – pasakojo A. Kuncaitė.

Jos teigimu, ryškus rezultatas bus matyti išmokus 30-40 dainų. Tai gali užtrukti maždaug 6-8 mėnesius.

„Priklauso, kokio lygio mokinys yra. Pastebėjau, kad ši metodika tinka ir suaugusiems, ir vaikams, ir paaugliams. Visiems tiems, kurie mėgsta muziką, dainuoti“, – sakė mokytoja.

Ji atkreipė dėmesį, kad šis mokymosi metodas taip pat padeda ir gerinti atmintį.

Svarbu suprasti esmę, o ne kiekvieną žodį

Nemėgstantiems dainuoti žmonėms mokytis anglų kalbos ji patarė žiūrint filmus, skaitant knygas. Tiesa, itin kritiškai A. Kuncaitė atsiliepė apie įprotį mokytis tik atskirus žodžius.

Žmonės, kurie mokosi tik po vieną žodį ir klausydami teksto bando suprasti kiekvieną žodį, o ne esmę, bando viską verst į lietuvių kalbą, pasiekia daug prastesnių rezultatų. Būna ir taip, kad jie tiesiog stovi vietoje, nors mokymusi skiria labai daug laiko“, – pastebėjo ji.

DELFI primena, kad A. Kuncaitė anksčiau pasakojo, kad šnekėti užsienio kalba galima pramokti vos per 10 valandų. Maždaug tiek laiko ji mokėsi rusiškai ir ispaniškai, o po to vyko į šias šalis. Savo ruožtu kalbėti norvegiškai ji išmoko vos per 10 dienų. Daugiau apie A. Kuncaitės nuotykius sužinoti galima čia ir čia.