Tokius rezultatus parodė atlikta Lietuvos studentų apklausa. Viena tyrimo dalyvė atskleidė, su kokiais iššūkiais jai teko susidurti, kuomet sunkias studijas derino su svajonių darbu.

Apklausa parodė, kad 9 studentai iš 10 studijų metu dar ir dirba. Daugiau nei trečdalis respondentų teigia dirbantys pilnu etatu, tokia pati dalis jų – puse etato, o ketvirtadalį etato dirba vos 7 proc. apklaustų studentų. Penktadalis respondentų teigia dirbantys nereguliariai, pavyzdžiui, vasaromis ar savaitgaliais.

Šią apklausą inicijavusios kompanijos „Provident finansai“ korporatyvinių reikalų departamento vadovė Laura Ligutė teigia, kad studijų ir darbo derinimas jaunimui yra naudingas.

„Dažnai girdime istorijų, kuomet į svetimą miestą atvykę studentai nesugeba susitvarkyti su savo finansais ir tėvų mėnesiui duotus pinigus išleidžia kone per pirmąją savaitę. Patys juos uždirbdami studentai gali greičiau suvokti pinigų vertę ir pradėti atsakingiau valdyti savo išlaidas,“ – teigiama pranešime spaudai.

Dirbti pirmus studijų metus – labai sunku

Apklausoje dalyvavusi studentė Erika, dabar besimokanti pirmame magistrantūros kurse, pasakoja, kad dirbti pradėjo dar bakalauro studijų metu.

„Iš mažesnio miesto atvykusi į Vilnių iš karto supratau, kad pragyvenimui čia reikia kur kas daugiau pinigų ir be darbo neišsisuksiu. Be to, nenorėjau apsistoti bendrabutyje, taip pat reikėjo papildomų pinigų pramogoms, tad nusprendžiau susirasti darbą. Deja, pirmame statistikos studijų kurse niekaip nepavyko suderinti jo su mokslais. Paskaitos vyko kiekvieną dieną, jų buvo labai daug ir sunkių. Dėl šios priežasties, įsidarbinau tik vasarą“, – patirtimi dalinasi Erika.

Mergina sako, jog pirmiausia pradėjo nuo padavėjos darbo. Ji juokauja, kad tai ne tik labai pelninga veikla, bet ir puiki komunikacijos ar net psichologijos paskaita, kadangi šis darbas ugdo gebėjimą maloniai bendrauti su įvairiausiais žmonėmis.

Išgelbėjo pusės etato darbas

Įpusėjus antram kursui studentė pastebėjo, jog atsirado daugiau laisvo laiko, tad pabandė studijas suderinti su mokslais ir įsidarbino elektronikos prekių parduotuvėje viename iš didžiųjų prekybos centrų Vilniuje.

„Ten pradėjau dirbti pilnu etatu, tačiau po savaitės supratau, kad šis darbas nėra vertas aukoti mokslus. Tapo labai sunku viską suspėti – praleidinėjau paskaitas, neturėjau laiko pasiruošti atsiskaitymams. Reikėjo arba išeiti iš darbo, arba „susitaikyti“, kad laukia daug egzaminų perlaikymų. Galiausiai, vadovas man leido dirbti pusę etato, tuomet iš karto pasidarė lengviau – spėjau ir pasimokyti, ir užsidirbti“, – kalba Erika.

„Geri“ pinigai ar ateities perspektyvos?

Atėjus vasarai, merginą viliojo mintis vėl pelningai padirbėti kavinėje, tačiau ji nusprendė atlikti praktiką ir išbandyti jėgas savo svajonių darbovietėje. Erika pasakoja, kad tuomet stovėjo kryžkelėje: vienoje pusėje laukė nemaži pinigai, kitoje – ateities perspektyvos. Pasirinkus praktiką, jai teko „susiveržti diržus“ ir atidžiai kontroliuoti savo finansus, tam Erika net parsisiuntė programėlę „Studento biudžetas“ ir „apsibrėžė“ mėnesio išlaidų ribas.

„Nesigailiu savo sprendimo, kadangi atlikusi praktiką gavau darbą. Dabar aš čia sėkmingai įsitvirtinusi jau trečius metus. Tačiau du paskutiniai bakalauro kursai buvo kaip košmaras, kadangi dirbau pilnu etatu. Paskaitos sunkios, dėstytojai reiklūs bei griežti, dalis jų nepalankiai vertino faktą, kad dirbu. Prisimenu daug bemiegių naktų. Mano pažymiai taip pat šiek tiek suprastėjo.

Tačiau ko nepadarysi dėl mėgstamo darbo“, – apie sunkų gyvenimo laikotarpį kalba studentė.

Erika sako, jog dabar magistrantūroje viskas kitaip: „Nors užimtumas didelis, tačiau paskaitos vyksta vakare, dėstytojai supranta, kad mes dirbame. Be to, pasirinkau informacinių technologijų kryptį, kuri gana susijusi su mano darbu. Manau, jog šie iššūkiai man suteikė labai daug gyvenimiškos patirties, išugdė savarankiškumą, gebėjimą valdyti savo laiką ir kontroliuoti pinigus.“

Apklausa atlikta šių metų spalio 28–30 dienomis. Joje dalyvavo 232 studentai iš Lietuvos. 5 proc. iš jų studijuoja pirmame, 22 proc. antrame, 23 proc. trečiame, 21 proc. ketvirtame bakalauro kursuose, 17 proc. pirmame, 9 proc. antrame magistrantūros kursuose ir 3 proc. ištęstinėse studijose.