Priklausomai nuo šeimos gaunamų pajamų, mokiniai turi teisę į nemokamus pietus ir paramą mokinio reikmenims įsigyti, jeigu vidutinės pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį yra mažesnės kaip 525 litai. Be to, savivaldybių nustatytais atvejais, atsižvelgiant į šeimų gyvenimo sąlygas, mokiniai turi teisę į nemokamus pietus, jeigu vidutinės pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį yra mažesnės kaip 700 litų (tokiu atveju suteikiami pietūs, bet ne parama mokinio reikmenims įsigyti). Išimties atvejais gali būti skiriami nemokami pusryčiai ar pavakariai.

Kokią nemokamo maitinimo rūšį mokiniui skirti, sprendžia mokyklos steigėjas.

Minėta socialinė parama skiriama vaikams, kurie mokosi bendrojo lavinimo mokyklose, profesinėse mokyklose, ikimokyklinio ugdymo mokyklose pagal bendrojo lavinimo (pradinio, pagrindinio, vidurinio ar specialiojo ugdymo) ar priešmokyklinio ugdymo programas, išskyrus suaugusiųjų ugdymo programas.

Mokiniams nemokamas maitinimas bendruoju atveju skiriamas nuo mokslo metų pradžios iki mokslo metų pabaigos. Parama mokinio reikmenims įsigyti skiriama iki prasidedant mokslo metams arba mokslo metų pradžioje, bet ne vėliau kaip iki spalio 20 dienos.

Dėl socialinės paramos mokiniams reikia kreiptis į savivaldybės administraciją. Prašymą-paraišką dėl mokinio nemokamo maitinimo galima pateikti ir mokyklos administracijai.

Prie prašymo-paraiškos reikia pridėti šeimos narių pažymas apie pajamas (gautas per tris praėjusius iki kreipimosi mėnesius arba kreipimosi mėnesio) ir priklausomai nuo aplinkybių kitas pažymas, reikalingas socialinei paramai mokiniams gauti.