Krašto savivaldybių atstovai nebeišmano, kaip sureguliuoti srautą žmonių, pageidaujančių, kad jų vaikai per kitus mokslo metus gautų nemokamą maitinimą, o prieš rugsėjį - ir pinigų mokyklinėms prekėms įsigyti. Prognozuojama, kad šiemet nemokamai bus maitinama net 10 tūkst. daugiau moksleivių nei praėjusiais mokslo metais. "Tikėjomės, kad mokyklose mažėjant mokinių, mažės ir turinčiųjų teisę į nemokamą maitinimą. Bet paaiškėjo, kad klydome. Pretendentų į šią socialinę paramą tik daugėja", - dienraščiui sakė Utenos rajono merijos Socialinės rūpybos skyriaus vedėja Janina Bruklienė.

Teisę į nemokamą maitinimą turi vaikai iš tų šeimų, kuriose mėnesinis biudžetas kiekvienam asmeniui yra mažiau kaip 525 litai. Tokiu atvejui mokama ir vienkartinė 156 litų išmoka mokyklinėms prekėms. Tačiau esama savivaldybių, kuriose pagal vietos tarybos nustatytą reglamentą teisė į nemokamą maitinimą išimties tvarka skiriama ir toms šeimoms, kur vienam asmeniui tenka mažiau kaip 700 litų. Pradinukui skiriama nemokamo maitinimo suma dienai - 3,38 lito, vyresniam moksleiviui - 4,30 lito. Utenoje praėjusiais mokslo metais nemokamai valgė daugiau kaip 5 tūkst. mokinių, jiems maitinti išleista 900 tūkst. litų. Nemokamam maitinimui per būsimus mokslo metus numatyta didesnė suma už pernykštę.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos „Lietuvos žinioms“ pateiktais duomenimis, nemokamai mokyklose valgančių moksleivių skaičius didėja išties sparčiai. Užpraeitais mokslo metais nemokamą maitinimą gavo 144 tūkst. krašto moksleivių, jų maitinimas valstybei kainavo 91 mln. litų. Praėjusiais mokslo metais nemokamai besimaitinančių mokinių padaugėjo 5 tūkst., atitinkamai didėjo ir šiam tikslui išleidžiama pinigų suma. Planuojama, kad nuo rugsėjo nemokamai bus maitinama net 160 tūkst. mokinių, tai kainuos apie 112,5 mln. litų.