Vaisiai darželių ir mokyklų šiais mokslo metais dar nepasiekė, nors juos numatyta tiekti nuo lapkričio 17 dienos.

„Žemynos“ progimnazijos direktoriaus pavaduotoja Regina Dilienė sako, kad šiais mokslo metais vaikai sūrelių, jogurtų, varškės sūrio gauna tik penkias dienas per mėnesį. Vieną dieną jiems patiekiama vienokių, kitą – kitokių produktų. 

Ankstesniais metais ant moksleivių stalo pieno produktai būdavo ir 17, ir 18 dienų, t. y. beveik kiekvieną darbo dieną. 

Pernai vaikams vaisių buvo patiekiama tris kartus per savaitę, kiek gaus šiais metais, dar nežinia.
Piniavoje esančios darželio-mokyklos direktorės Alvidos Tamošiūnienės teigimu, sūrelių, jogurto vaikai gauna du kartus per savaitę. Ankstesniais metais jais vaišindavosi tris kartus. Du kartus per savaitę auklėtiniams buvo patiekiama po obuolį. 

„Mažiau, bet vis geriau negu nieko. Be to, ši programa skirta ne pamaitinti vaikus, o mokyti juos sveikos mitybos“, – Panevėžio dienraščiui „Sekundė“ teigė direktorė. 

Vaikai iš tiesų valgo sveiką maistą. Nuo 2013-ųjų pabaigos reikalaujama, kad jiems būtų tiekiami ekologiški arba išskirtinės kokybės produktai. Mokyklose vaikams leidžiama dalyti obuolius, kriaušes, morkas, pieną, jogurtą, šviežius sūrius, varškę.

Mažiesiems priklauso 1 stilinė pieno arba 125 gramai jogurto, 86 gramų sūrelių porcija, sūrių – 34 g. Vaisių ir daržovių mokiniui skiriamą porciją sudaro vienas iš produktų: obuolys – iki 200 g, kriaušė – iki 200 g, morka – iki 200 g.

Šiais ir kitais metais vienam vaikui skiriama 8,93 lito per mėnesį. Už šią sumą galima pirkti pieno produktų. Vaisiai taip pat limituojami. 

Gaunami visi šie skanėstai vaikams iš sunkiai besiverčiančių šeimų padėdavo numalšinti rytinį alkį.

Pusryčiai – patiems vargingiausiems 

Pasak Panevėžio rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausiosios specialistės Salvinijos Motiejauskienės, priešmokyklinio amžiaus vaikams ir pradinių klasių mokiniams nebuvo skirti pusryčiai, nes jie gaudavo pieno gaminius ir vaisius pagal ES pieno tiekimo ir aprūpinimo vaisiais mokyklose programas. 

Šiais mokslo metais pieno produktai vaikams bus dalijami tik aštuonis kartus per mėnesį. Todėl Panevėžio rajono socialinės paramos skyrius Savivaldybės savo biudžete prašo paieškoti papildomų 57 tūkst. litų, kad nemokamus pusryčius galėtų gauti jaunesnio amžiaus vaikai iš skurdžiai gyvenančių socialinės rizikos šeimų, kurių vidutinės pajamos vienam nariui per mėnesį yra mažesnės kaip 350 litų (ši suma – valstybės remiamos pajamos). Kaip žinia, nemokamas maitinimas vaikams skiriamas, jeigu pajamos vienam šeimos nariui neviršija 525 Lt.

Šiais mokslo metais rajono Savivaldybė nemokamus pusryčius skyrė tik vyresnio amžiaus, 5–12 klasių, moksleiviams iš socialinės rizikos šeimų. Iš viso 167 vaikams.

Skaičiuojama, kad nuleidus pajamų kartelę teisę į nemokamus pusryčius įgytų apie 160 priešmokyklinukų ir pradinių klasių mokinių. 

Jeigu juos gautų ir jaunesnio amžiaus vaikai, nemokamai rytais pavalgytų 327 mokiniai, t. y. visi, augantys socialinės rizikos šeimose. Tai kainuotų apie 116 tūkst. 739 Lt.

Pinigų daugiau, produktų – mažiau 

Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros Paramos programų departamento direktorius Germanas Lamsodis teigia, kad programos „Pienas vaikams“ finansavimas ne sumažėjo, o padidėjo. 2013–2014 metais jai buvo skirta 11 mln. litų, šiems mokslo metams numatyta 16 mln. litų. 

Vaisių programai 2014–2015 metais numatyta 6 mln. litų (be PVM), pernai buvo skirta 7,4 mln. litų. Tada nebuvo nustatyta suma, už kurią vaikas turėjo gauti vaisių. Šiemet ji jau yra – 3,94 Lt.
Direktorius neneigė, kad anksčiau vaikai nemokamų pieno produktų gaudavo dažniau, tačiau gaunančiųjų buvo mažiau. 

Pienas vaikams nemokamai pradėtas dalinti nuo 2004 metų, vėliau – ir kiti jo produktai. Bėgant laikui pageidaujančiųjų pieno produktų labai padaugėjo. 

2004 metais juos gaudavo 7 tūkst. vaikų, 2005 metais – jau 34 tūkst., 2008-aisiais – 50 tūkst. o 2014-aisiais – 218 tūkst. vaikų. 

Vaisių programa pradėta vykdyti 2009 metais. Per pastaruosius metus joje dalyvaujančių mokyklų ir darželių taip pat padaugėjo.

Šios programos nieko bendro neturi su vaisių ar daržovių pertekliumi rinkoje. Joms finansuoti lėšos planuojamos iš anksto. 

Vaikams tiekiamiems vaisiams, daržovėms ir kitiems maisto produktams keliami dideli reikalavimai.
Lietuvos ūkių, kurie pasinaudojo ES parama dėl Rusijos embargo nukentėjusiems daržovių augintojams, dovanotas morkas darželiai ir mokyklos gali pasiimti iš „Maisto banko“ .