Specialistai atkreipė dėmesį į keistą sutapimą: praėjusio penktadienio rytą miestelį sukrėtusi nelaimė atkartojo tragediją, nutikusią lygiai prieš trejus metus.

Nelaimės verčia suklusti

Praėjusį šeštadienį, rugsėjo 13 dieną, Raseinių kapinėse buvo palaidotas dviejų mėnesių nespėjęs sulaukti kūdikis – Ugnė B. Bet kapavietėje jau buvo vienas kryžius su užrašu, kad 2011 metais čia palaidotas penkių mėnesių kūdikis Kamilė B., kuri mirė rugsėjo 13 dieną. Mergaičių pavardės sutampa.

Tyrimą atliekantys pareigūnai šiam sutapimui neteikia ypatingos reikšmės – tiesiog šeimai buvo lemta išgyventi kelias tragedijas. Tačiau neslepiama, jog pasikartojančios nelaimės verčia suklusti – kodėl šioje šeimoje miršta kūdikiai?

Atsakymus gali pateikti pradėtas tyrimas. Jo tikslas – išsiaiškinti, kas paryčiais įvyko sugyventinių šeimoje, kurios name medikai rado sustingusį kūdikį.

Pranešė tėvai

Signalas apie nelaimę pirmuosius pasiekė Raseinių rajono greitosios medicinos pagalbos stoties (GMPS) darbuotojus.

„Rugsėjo 12 d. 5.23 val. į stotį paskambino kūdikio tėvai ir pasakė, kad mirė dviejų mėnesių vaikas. Atvykę medikai kūdikį rado sustingusį lovelėje ir konstatavo jo mirtį“, – savaitraščiui „Alio, Raseiniai“ sakė GMPS vadovė Rimanta Baublienė.

Pirminiais medikų duomenimis, jokių išorinių smurto požymių nepastebėta.

Netrukus po pranešimo greitajai pagalbai skambučio sulaukė ir Gėluvoje dirbanti slaugytoja Sigita Lukminienė.

„5 val. 46 min. man paskambino giminaite prisistačiusi moteris ir prašė, kad nuvažiuočiau į Legendų gatvėje esantį namą. Sakė lyg mergaitė mirusi. Kai nuvažiavau, prie namo jau buvo greitukė. Mama V. B. stovėjo kieme apsikabinusi sūnų ir raudojo“, – pasakojo slaugytoja.


Buvo girti

Kai medikai mirusios mergaitės mamos sugyventinio V. Karčiausko paklausė, kada mergaitė yra gimusi, sulaukė necenzūrinių žodžių tirados. Gimimo datą pavyko sužinoti iš giminaitės.

Apie 11 valandą į nelaimės vietą atvykę savaitraščio „Alio, Raseiniai“ žurnalistai“ V. Karčiauską rado sėdintį šalia šulinio ir iš plastikinio butelio gurkšnojantį rausvos spalvos limonadą.

Uždavus jam keletą klausimų, tarpduryje pasirodė mirusios mergaitės mama V. B. ir šūktelėjo nieko nepasakoti.

Apie 11 valandą į kiemą įsuko katafalkas ir baltu karsteliu nešinas vyras įžengė į sugyventinių namą. Netrukus jis sugrįžo, ir katafalkas su mįslingos nelaimės auka nutolo žvyruotu keliuku.

Už durų – paslaptis

Sugyventinių blaivumą ryte patikrinę pareigūnai V. Karčiauskui nustatė vidutinį girtumo laipsnį (1,6 promilės), V. B. – lengvą girtumą (0,36 promilės).

Sugyventiniai į Gėluvą atsikraustė neseniai – praėjusią vasarą. Iki tol jie gyveno Kėdainių rajone. Slaugytoja S. Lukminienė šeimą apibūdino kaip skurdžią, tačiau ne visai beviltišką.

„U. B. gimė liepos 29 dieną ir buvo visiškai sveikas kūdikis – svėrė per 3 kilogramus. Jos priežiūra atrodė normali. Kūdikis buvo skiepijamas ir gerai vystėsi – prieš savaitę svėrė 4 kilogramus ir 800 gramų. Keletą kartų lankiausi šioje sugyventinių šeimoje. Name jautėsi skurdas, tačiau buitis nebuvo apleista – viskas išplauta, vaikai – tvarkingi, šaldytuve – pakankamai maisto. Sakyčiau, kad mama V. B. buvo rūpestinga – pati maitino kūdikį krūtimi. Aišku, kas šiame name vykdavo už uždarų durų, mes nežinome“, – sakė patyrusi slaugytoja.

Sugyventinių šeima dabar augina tris vaikus: 2005 metais gimusią mergaitę ir du berniukus, gimusius 2009 ir 2012 metais.

Aiškinimas – miglotas

Tyrimą dėl kūdikio mirties atliekantys Raseinių rajono policijos komisariato pareigūnai teigė, jog tiksli mirties priežastis bus nustatyta ne anksčiau kaip po mėnesio.

„Išorinių smurto požymių neužfiksuota. Pirminiai tyrimų duomenys yra, tačiau išvados bus pateiktos po specialios analizės. Kadangi pradėtas ikiteisminis tyrimas, daugiau apie šį įvykį kol kas nieko pasakyti negalime“, – sakė Raseinių rajono policijos komisariato vadovas Kęstutis Užemeckas.

Savaitraščio „Alio, Raseiniai“ duomenimis, trisdešimtmetė V. B. apie savo kūdikio mirties aplinkybes pasakė labai nedaug: naktį atsikėlusi mergaitės pamaitinti, o pabudusi ryte rado ją sustingusią.

Negavo pašalpos

Raseinių rajono savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Regina Klevinskienė pabrėžė, kad šioje sugyventinių šeimoje nė vienas vaikas neturi tėvystės.

„Akivaizdu, kad vengiama atsakomybės prieš vaikus“, – nerimavo R. Klevinskienė.

Savaitraščio „Alio, Raseiniai“ duomenimis, praėjusį šeštadienį kūdikį laidojo giminaičiai. Tačiau iškilo netikėtų problemų dėl laidotuvių pašalpos – tūkstančio litų.

„Seniūnijoje apsilankė artimieji, kuriems reikėjo mirties liudijimo, kad gautų pašalpą už laidotuves. Tačiau mirties liudijimo išrašyti negalėjome, nes teismo medicinos eksperto išvadose nenurodyta mirties vieta. Neįsivaizduojame, kodėl atsirado tokia spraga“, – sakė Ariogalos seniūnijos darbuotojas.

Ekspertizę atlikęs teismo medicinos ekspertas Algiras Jokšas nepaaiškino tokios spragos atsiradimo priežasties: jis dvi dienas neatsiliepė į telefono skambučius.

Buvo daugiau nelaimių

Pastaraisiais mėnesiais Raseinių rajone užfiksuota ir daugiau kūdikių mirčių. Balandžio pradžioje Balčių kaime esančios skurdžios sodybos kieme rastas užkastas kūdikio lavonėlis. Nustatyta, kad jis buvo pagimdytas prieš keletą valandų. 

Greitai buvo atskleisti įtariamieji – šio kaimo samdinys J. Daktaras ir jo sugyventinė Asta, į Balčius ne taip seniai atvykusi iš Kėdainių rajono. Šeimos buitis – skurdi. Sugyventiniai vertėsi daugiausia iš socialinių pašalpų.

Birželį Nemakščių kapinėse šalia savo močiutės buvo palaidota 3 mėnesių mergaitė. Ji buvo rasta negyva savo lovytėje. Apie tai tarnyboms pranešė mama. Moteris pasakojo ryte kūdikį pamaitinusi, bet po kurio laiko pamačiusi, jog mergaitė nekvėpuoja. Tyrėjai nustatė, kad kūdikio mirties priežastis – širdies problemos. 

Moteris, kurią ištiko skaudi nelaimė, nepriskiriama socialinės rizikos grupei, gyvena ūkiškai – augina gyvulius. Ji yra išsiskyrusi, o kūdikio tėvas – užsienyje uždarbiaujantis sugyventinis. Jis buvo trumpam grįžęs iš užsienio, kad sutvarkytų tėvystės dokumentus, tačiau dėl nelaimės to nebeprireikė.