„Manome, kad informacinių grėsmių suvokimas turi vykti, jis turi būti visuomenėje suprantamas labai aiškiai. Mes bendradarbiaujame su Švietimo ir mokslo ministerija, taip pat su Lietuvos šaulių sąjunga, tai yra ženklas, kad galime koorperuotis kartu, ir sukurti programą, kurį vyresnių klasių moksleiviai galės rinktis, kaip pasirenkamą dalyką, nacionalinio saugumo ir krašto gynybos tematika“, - žurnalistams sakė G. Jeglinskas.

Viceministras tiki, kad tai pakeltų mokinių suvokimą apie šalies gynybą, pilietiškumą ugdymą. Pasak jo, dar diskutuojama dėl to, kas tokį dalyką dėstytų.

„Yra įmanoma, kad tai bus šauliai, jie turi potencialo, nes jie yra ir pilietiškai angažuoti, ir suprantantys nacionalinio saugumo ypatumus. Taip pat, aišku, teiksime bet kokią metodinę pagalbą iš savo pusės, bei Švietimo ir mokslo ministerija prisidės savo parengimu“, - sakė G. Jeglinskas.

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė informavo, kad kitą savaitę numatomas susitikimas su Krašto apsaugos ministerija, kuriame planuojama aptarti tokių pamokų galimybes. Pati ministrė pritaria jų svarbai.

„Susitikimai su kariais, pristatymas, tai, ką gali Lietuvos kariuomenė, koks yra jos vaidmuo, užtikrinant nacionalinį saugumą, yra ne tik įdomu ir patrauklu mokiniams, bet ir labai reikalinga. Tai yra siūloma, kaip pasirenkamas dalykas. Ir šiandien Lietuvos kariuomenė ir Šaulių sąjunga dirba su mokyklomis, tiesiog norėtume, kad ta veikla būtų labiau kryptinga ir sisteminga“, - sakė J. Petrauskienė.

Alternatyva mato neformalų ugdymą

Didžiausios valdančiosios Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis palaiko pasirenkamų pamokų apie nacionalinį saugumą idėją, tačiau akcentuoja ir neformalaus švietimo svarbą kovojant su priešiška propaganda.

„Manau, kad mes turime įvertinti tas grėsmes, kurios kyla dėl priešiškos propagandos, kuri sklinda įvairiais kanalais – ir žiniasklaidos priemonėmis – televizija, radiju, internetu, ir ta žinia, kad šiandien jaunimas, vaikai, net nesuprasdami rusų kalbos yra vieni aktyviausių rusiškos produkcijos vartotojų, žinoma, ten yra titrai, vertimai, tai yra nemaloni žinia. Reiškia, mūsų auganti, bręstanti visuomenė priima tą informaciją, kurioje yra dalis propagandos labai aktyviai“, - kalbėjo R. Karbauskis.

Pasak jo, alternatyva tokiai informacijai galėtų būti neformalus ugdymas. R. Karbauskio teigimu,
tikimąsi, kad kiekviename vaikų darželyje po biblioteką atsiras jau nuo kitų metų rugsėjo. Esą dar diskutuojama dėl to, ar nuo šių metų rugsėjo, ar nuo kitų metų sausio moksleiviai ir darželinukai galės muziejus lankyti nemokamai. Taip pat, jo teigimu, diskutuojama dėl galimybės nuo kitų metų rugsėjo įvesti ir „kultūrinį krepšelį“, kuris leistų moksleiviams nors kartą per metus į teatrą nueiti nemokamai.

Gyventojams trūksta informacijos

Lietuvos socialinių tyrimų centro atliktas tyrimas, pasak šio centro Sociologijos instituto vyriausioji mokslo darbuotojos dr. Dianos Janušauskienės, parodė, kad gyventojams trūksta informacijos apie tai, kaip reikėtų

„Iš esmės žmonės mano, kad informacijos jiems nepakanka, apie tai, kaip reikėtų elgtis bet kuriuo kritiniu atveju, ir dėl to yra tokia nuomonė, kad reikėtų daugiau informacijos, bet ne per daug, nes tai irgi sukelia baimę, bet didžioji dalis žmonių sutiktų, kad būtų švietimas mokyklose ir netgi darbovietėse. Skirtingoms socialinėms grupėms reikia skirtingų priemonių, kad ta informacija būtų paveiki, pavyzdžiui, bukletai ne visai yra paveikūs, kad ir kokie jie geri bebūtų“, - sakė D. Janušauskienė.

Pasak mokslininkės, tyrimai rodo, kad labai nedidelė dalis žmonių, bet vistik pasitaiko tokių, kurie terorizmo atveju eitų pasižiūrėti, kas vyksta. „Didžiausias pasirinkimas kritinės situacijos atveju yra išvykimas iš didžiųjų miestų, nes žmonės supranta, kad gresia maisto stygius ir, tikriausiai, elektros nebūtų, tai gelbėjimosi strategija – išvažiuoti pas gimines į kaimą“, - sakė D. Janušauskienė.

Mokslininkės teigimu, mokyklose reikėtų mokymų, ką daryti kritinėje situacijoje, nebūtinai pačiu baisiausiu įsivaizduojamu, bet ir, pavyzdžiui, gaisro atveju.