„Vis dar tikrinamos plikos žinios, gebėjimas įsidėmėti ir atkartoti informaciją, testuojama fotografinės atminties kokybė. Žinios be gebėjimo jas taikyti, kontekstualizuoti, modeliuoti ir ekstrapoliuoti yra tik pigi dekoracija“, – savo „Facebook“ socialinio tinklo paskyroje rašė jis.

Pasak ekonomisto, tokių žinių kalimas ir kaupimas – brangus laiko švaistymas, o jų tikrinimas egzamine – nepagarba moksleiviams ir šio amžiaus aktualijų nesuvokimas.

Istorijos žinias tikrinti galima ir nedraudžiant mąstyti bei neslopinant vaizduotės“, – įsitikinęs N. Mačiulis.

Jis paruošė ir siūlo atsakyti į tokius istorijos egzamino klausimus:

1) Jei inkvizicija Europoje vyktų XXI amžiuje, kas, ką ir kaip tardytų?

2) Ar galėtų ir turėtų Lietuva šiandien susigrąžinti bent dalį XV amžiaus valdytų teritorijų?

3) Papasakokite kaip būtų pasikeitusi Lietuvos istorija jei Žalgirio mūšį būtų laimėjęs Teutonų ordinas?

4) Kuris iš Lietuvos kunigaikščių 2014 metų Lietuvos prezidento rinkimuose būtų galėjęs įveikti D. Grybauskaitę? Kokie būtų pagrindiniai jo rinkiminiai pažadai?

5) Kaip, kodėl ir prieš ką kovos ateities Luditų karta?

6) Koks mažas vingis XX amžiaus istorijoje galėjo užkirsti kelią sovietinei okupacijai?

7) Kuri LR Konstitucijos nuostata labiausiai trukdo Lietuvos progresui?

8) Kaip šiandien vadintųsi viena pagrindinių politinių partijų Lietuvoje, jei kryžiaus žygius būtų sėkmingai vykdę maurai?

Egzaminas – lengvesnis nei tikėjosi

DELFI primena, kad pirmadienį abiturientai laikė istorijos valstybinį brandos egzaminą. Daugelis jų sakė, kad egzaminas nebuvo sunkus – net lengvesnis, nei jie tikėjosi

Pagrindinės užduotyse vyravusios temos: Krėvos sutartis, Liublino unija, Korėjos karas, Prancūzijos revoliucija ir Lietuvos istorija – Sovietų sąjungos vaidmuo, KGB organizacija, emigrantai ir išeiviai.

Sunkiausia užduotimi moksleiviai įvardijo tą, kurioje reikėjo apžvelgti lietuvių chartiją. Tai Vyriausiojo Lietuvos išlaisvinimo komiteto 1949 m. birželio 14 d. parengtas ir leidinyje „Pasaulio lietuvių bendruomenė“ 1949 m. Augsburgepaskelbtas dokumentas, išreiškiantis lietuvių išeivijos tautinio solidarumo principus.

Laikėte istorijos egzaminą? Prašome pasidalinti patirtimi! Papasakokite, kaip sekėsi, ar egzaminas buvo sudėtingas, kiek jam ruošėtės ir kiek balų tikitės surinkti?

Savo nuomone galite pasidalinti rašydami laiškus el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Egzaminas“, spausdami pilką mygtuką čia.

Tai pat nuomonę galite parašyti ir anketoje žemiau: