Į mitingą, kurį organizuoja Lietuvos švietimo profesinė sąjunga, susirinko apie 1000 dalyvių iš visų Lietuvos regionų ir net Latvijos. Jie laikė plakatus su užrašais: "ES parama - vaikui, o ne klerkui", "Mokytojo alga mažesnė už Seimo nario kanceliarines išlaidas".

Mokytojai reikalauja laipsniškai didinti švietimo finansavimą, kad iki 2020 metų būtų pasiektas Europos Komisijos, Europos bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos bei UNESCO rekomenduojamas švietimo finansavimo lygis - ne mažiau kaip 6 proc. nuo bendrojo vidaus produkto.

Mitingu reikalaujama užtikrinti tokį valstybinių ir savivaldybių mokyklų finansavimą, kad jose būtų pilnai vykdomi ugdymo planai. Taip pat - su profesinėmis sąjungomis paruošti ilgalaikę pedagogų atlyginimų kėlimo programą, kuri pradėtų veikti nuo 2015 metų sausio 1 dienos.

Mokytojai reikalauja "garantuoti saugias sąlygas švietimo įstaigose, taikant atitinkamas prevencines priemones bei priimant adekvačius situacijai teisės aktus".

Švietimo ir mokslo ministerija mitingo išvakarėse išplatintame pranešime spaudai informavo, kad, planuodama kitų metų švietimo biudžetą, teikia papildomą 118 mln. litų poreikį pedagogų darbo apmokėjimo gerinimo priemonėms 2015 metais. Siekiama padidinti mažiausiai uždirbančių mokytojų algas. Prioritetas teikiamas ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo pedagogų darbo apmokėjimo sąlygoms gerinti.

Ministerija primena, kad 2014 metais pirmąkart po kelerių metų pasiekta, kad lėšos, atsilaisvinusios dėl mokinių skaičiaus mažėjimo, būtų paliktos švietimo sistemoje - šiemet tai sudaro apie 60 mln. litų. Pirmą kartą po ketverių metų 38 litais padidėjo mokinio krepšelis, ir dabar jis yra 3 348 litai.

Valstybės dotacija mokinio krepšeliui finansuoti 2014 metais sudaro beveik 2 mlrd. litų, iš viso švietimui ir mokslui skiriama 6 mlrd. litų nacionalinio biudžeto.

Lietuvos švietimo profesinė sąjunga (LŠPS) yra didžiausia profesinių sąjungų organizacija, jungianti švietimo darbuotojų profesines sąjungas - susivienijimus Lietuvoje. LŠPS vienija apie 9 000 narių - švietimo darbuotojų visose švietimo srityse, pradedant ikimokyklinio ugdymo auklėtojais, profesinių mokyklų mokytojais ir instruktoriais, dėstytojais ir mokslo darbuotojais universitetuose ir baigiant globos namų darbuotojais ar buhalteriais, dirbančiais švietimo įstaigose.

Organizacijai vadovauja Audrius Jurgelevičius.

Mitinguotojus palaikė ir Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS), kuri reikalauja atkurti mokinio krepšelio dydį, koks buvo prieš krizę. 2009 metais mokinio krepšelis sutartiniam mokiniui siekė 3774 litus, dabar jis sudaro 3348 litus. Taip pat LŠDPS reikalauja prilyginti ikimokyklinio ugdymo pedagogų atlyginimus mokytojų algoms, atkurti bazinės mėnesinės algos dydį, mažinti mokinių skaičių klasėje.

Jeigu nebus įsiklausyta į reikalavimus, pedagogai spalio 1 dieną žada surengti įspėjamąjį streiką, o vėliau - lapkričio mėnesį graso ilgalaikiais neterminuotais streikais.