Streiką švietimiečiai organizuoja reikalaudami keisti esamą mokyklų finansavimo sistemą, atidėti planuojamą pedagogų atestaciją, koreguoti darbo apmokėjimo tvarką taip, kad būtų užtikrintas darbo krūvis.

Profesinė sąjunga sako streiką planuojanti, kai į mokytojų reikalavimus neatsižvelgta po gruodį surengto mitingo prie Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM).

"Visi profesinės sąjungos konstruktyvūs pasiūlymai bei argumentai keisti ar kaip nors švelninti esamą situaciją liko neišgirsti. Į mitingo dalyvių reikalavimus ministras Gintaras Steponavičius vėl atsakė formaliu, nieko nesakančiu raštu, tuo aiškiai parodydamas, kad toliau laikysis savo politikos - vienašališkai, neatsižvelgiant į mokytojų, jų atstovų ir kitų socialinių partnerių nuomonę, priiminės sprendimus, faktiškai vedančius link mokytojų atleidimo iš darbo arba jų darbo sąlygų bloginimo", - teigiama išplatintame pranešime.

Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius sako, jog parašai renkami siekiant išsiaiškinti mokytojų nuomonę dėl planuojamo įspėjamojo streiko, o sprendimą dėl jo rengimo priims vasario 9 dieną šaukiamas profesinės sąjungos suvažiavimas.

"Parašų rinkimas - savotiška mokytojų apklausa, siekiant išsiaiškinti jų nuomonę ir įsitikinti sprendimo teisingumu. Sprendimą dėl įspėjamojo streiko vasario 9 dieną piims profesinės sąjungos suvažiavimas, jo sprendimas reikalingas, siekiant skelbti streiką ne atskirose organizacijose, o visoje šakoje", - antradienį BNS sakė A.Jurgelevičius.

Pasak švietimo profesinės sąjungos vadovo, mokytojų parašai dėl įspėjamojo streiko bus renkami iki sausio 20 dienos.

Praėjusių metų pabaigoje gruodžio 6 dieną švietimo profesinė sąjunga surengė mitingą prie ŠMM, kuriame piktinosi mažėjančiais atlyginimais, planuojama kas ketverius metus vykdyti pedagogų atestacija, reikalavo atsisakyti mokinio krepšelio principo.

Švietimo profsąjungų į mitingą sukviesti pedagogai reikalavo koreguoti mokytojų darbo apmokėjimo tvarką taip, kad būtų nustatyta 18 kontaktinių valandų pedagoginė norma, o naują pedagogų kvalifikacijos tobulinimo koncepciją, pagal kurią siūloma įvesti privalomą, kas ketverius metus taikomą atestaciją mokytojui, sakė rodant nepagarbą ir nepasitikėjimą mokytoju.

Taip pat mitinge piktintasi, kad metų pabaigoje dėl sumažėjusio mokinių skaičiaus likusi dalis mokinio krepšelio lėšų paskirta muitininkams. Šalies mokyklose mokinių skaičiui rugsėjį sumažėjus 20 tūkst., mokinio krepšelio lėšų poreikis sumažėjo 31 mln. litų. Dalis jų (per 16 mln. litų) palikta savivaldybėms.