Vaišins nemokamai

Paskutinės naujienos iš vadinamojo nesveiko maisto virtuvės – Kaune atidarytas devintas restoranas „Hesburger“. Ir tik priekabiautojai gali pagalvoti, kad šių užkandžių, dėl kurių perspėja mitybos specialistai, propaguotojai specialiai pasirinko vietą netoli mokyklos?

Paskutinysis „Hesburger“ lizdelis atsidarė prie prekybos centro „Molas“, kaip tik tame kampe, kur nedidelė A. ir J.Gravrogkų g. iš K.Baršausko g. veda į „Nemuno“ vidurinę mokyklą.

„Iš vaikų išgirdau, kad pirmuosius šimtą lankytojų vaišins nemokamai. Nustėrau. Pagalvojau, kad dabar tai jau bus“, – pirmo įspūdžio neslėpė „Nemuno“ mokyklos direktorės pavaduotoja ugdymui Sigita Krasauskienė.

Neis į valgyklą

S.Krasauskienė neslėpė su siaubu laukusi restorano atidarymo dienos. Šiek tiek apsiramino sužinojusi, kad tai vyks 13 val. „Ne tik dėl to maisto išgyvenau. Gatvėje eismas nėra labai intensyvus, bet pakankamas. Galvojau, kad vaikai lėks, nežiūrės, kur lekia“, – pasakojo pedagogė.

Direktoriaus pavaduotoja nė neabejojo, kad išduodant leidimus tokioms įstaigoms atsirasti, tikrai apgalvojamas ir jų populiarumo, patogumo taškas. Šalia mokyklos esanti tokia įstaiga vaikus tikrai vilios. Ir vargiai čia padės pieno ar kitos sveiko maisto programos, pagal kurias pradinukams nemokamai dalijami sveiki produktai.

„Tokių įstaigų atsiradimas prie mokyklų žlugdo ir mūsų valgyklas. Manyčiau, kad vaikai taupys tėvų duodamus pinigėlius, neis valgyti į valgyklą tam, kad susitaupę galėtų nueiti suvalgyti mėsainį“, – prognozavo S.Krasauskienė.

Žlugdo sveikatingumą

Vis dėlto pedagogė abejojo „Hesburger“ vietos pasirinkimo sėkme. „Gal jie tikisi, kad prekybos centro pirkėjai užplūs. Mūsų mokinius “Hesburger„ mėsainiai domins ir vilios, tačiau jie neturės už ką jų pirkti“, – prognozavo S.Krasauskienė.

Pasak mokytojos, „Nemuno“ mokykloje daug socialiai remtinų šeimų vaikų, kurie valgo nemokamai. Šio rajono socialinis kontingentas nėra „Hesburger“ restoranų lankytojai. Vis dėlto S.Krasauskienė neslėpė, kad tokia kaimynystė gerokai pakoreguoja mokytojų propaguojamą sveiką gyvenseną ir mitybą.

„Darant pinigus negalvojama apie vaikus“, – įsitikinusi pedagogė. S.Krasauskienė dar svarstė apie tai, ar didžioji dalis nepritekliuje gyvenančių jų mokyklos moksleivių nesijaus blogai vien tik pro langą galėdami žiūrėti į traškias bulvytes ir kemšamus mėsainius.

Prasta kaimynystė

Gerokai didesnę „Hesburger“ kaimynystės patirtį turi katalikiška „Vyturio“ vidurinė mokykla. Greitojo maisto restoranas stovi vos už keliasdešimties metrų nuo mokyklos. Jos kolektyvui teko išgyventi dėl šio restorano statybos iškirstų medžių netektį ir susitaikyti su nuolatine „nuodėmės trauka“.

„Aš, kaip mokyklos vadovė, nepalankiai žiūriu į tokią kaimynystę, bet ne aš skirstau kur, kam, ką statyti“, – su „Hesburger“ kaimynyste susitaikė katalikiškos „Vyturio“ vidurinės mokyklos direktorė Aleksandra Bancevičienė.

Pedagogė pripažino, kad prieš dvejus metus baimingai laukė restorano atidarymo, tačiau realybė šiek tiek apramino: „Nebėga vaikai ten masiškai pietauti – taip, kaip mes to baiminomės.“

„Žinoma, paradoksalu – Visuomenės sveikatos centras tikrina valgyklą, kad nebūtų draudžiamų produktų, kavos aparatų, bet visa tai mes turime šalia, už tvoros. Mums, kaip mokyklai, lieka tik ugdyti vaikų sąmoningumą“, – tokį kelią pasirinko mokyklos kolektyvas.

Stiprinti sveiką sampratą

Kauno savivaldybės sveikatos pasaugos skyriaus vedėjas Donatas Senikas taip pat netryško džiaugsmu dėl didėjančio greitojo maisto restoranėlių skaičiaus. „Mums, medikams, tai nėra malonu, bet jie nepažeidžia teisės aktų, todėl ir gali atsidaryti“, – aiškino D.Senikas.

Valdininkas svarstė, kad gal nesveiko maisto įstaigos turėtų kurtis saugiu atstumu nuo švietimo įstaigų. Panašiai kaip dėl vietų, kuriose prekiaujama alkoholiniais gėrimais. Prieš keletą metų Kauno savivaldybė nustatė 15 m atstumą alkoholio parduotuvėms nuo mokyklų.

„Nesveikas maistas skatina nutukimą ir su tuo susijusias širdies ir kraujagyslių bei kitas ligas. Iš verslo pusės žvelgiant – kitaip: žmonės laisvi rinktis. Ką jie nori, tą valgo“, – vedėjas apgailestavo, kad vien draudimais nieko nepasieksime. „Reikėtų orientuotis į visuomenės sveikatos gyvensenos sampratą“, – gelbėjimąsi įžvelgė D.Senikas.

Pasirinkimo kriterijai

„Hesburger“ atstovai kategoriškai neigia, kad jų tinklo plėtra orientuota į švietimo įstaigų kaimynystę. Esą Lietuvoje yra 32 restoranai, ir jie tikrai ne visi įsikūrę prie švietimo įstaigų.

„Hesburger“ plėtros direktorės Ievos Salmelos komentarą pateikusi Indrė Spečiūnaitė patvirtino, kad Kaune šiemet atsidarys dar viena mėsaininė.

Pasak atstovės, naujam restoranui nusižiūrėti Ramučiai. Tikslesnė vieta nenurodoma. Atstovė aiškino, kad vietą naujam restoranui „Hesburger“ renkasi pagal kelis kriterijus. Vienas jų – netoli turi būti partneriai „Neste“ degalinė, antrasis – patogi privažiuoti vieta, pavyzdžiui, sankryža.

Atstovė negalėjo paaiškinti, ar Kaune, „Hesburger“ renkantis savo tinklo restoranams vietas, vadovautasi šiais kriterijais. Bent penki restoranai – nei prie degalinių, nei sankryžose.