Į 5 kartą organizuojamą Europos šalių jaunimo forumą, skatinantį kurti idėjas, kurios padėtų spręsti aktualias žmonijos problemas, susirinko 70 moksleivių iš visos Europos. Šiemet talentingiausius jaunuosius Europos tyrėjus subūrusio forumo tema – „Didžios idėjos didiesiems duomenims“.
Jaunimas diskutuos, kaip efektyviai apdoroti elektroninius duomenis ir jų dėka užtikrinti kokybiškesnes, individuliai pritaikytas paslaugas tiek privačiame, tiek viešajame sektoriuje, informuoja ŠMM.

Šveicarijos talentų forumas yra viena didžiausių jaunimo Idėjų laboratorijų (ang. think tank) pasaulyje. Forumą organizuoja nuo 1967 metų veikiantis Šveicarijos jaunimo mokslo fondas, kuris remia mokslu besidominčius, motyvuotus ir talentingus vaikus bei jaunimą.

Rūta – trečioji moksleivė iš Lietuvos, kuri dalyvauja Šveicarijos talentų forume. Praėjusiais metais į Šveicariją vyko Palangos Senosios gimnazijos abiturientė Gabrielė Bumbulytė, o 2014 m. – ES jaunųjų mokslininkų konkurso trečios vietos laimėtojas kaunietis Matas Navickas.

Jaunojo tyrėjo laboratorija, kurioje savo tyrimus atlieka ir Rūta Prakapaitė, įkurta Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centre. Praėjusiais metais joje tiriamuosius darbus atliko 300 mokinių iš visos Lietuvos. Rūtos tyrimams vadovauja jaunasis mokslininkas Povilas Kavaliauskas. 2011 m. ES jaunųjų mokslininkų konkurse Helsinkyje jo pristatytas mokslinis tyrimas apie musių platinamas ligas buvo pripažintas absoliučiai geriausiu.