A. Pitrėnienė ramina, kad įvyko tik pirmas priėmimo etapas – esą reali šių metų situacija matysis antroje rugpjūčio pusėje. „Kad kai kuriems universitetams šiandien skaičiai nedžiuginantys, matosi, tai ryšku, bet manau, kad situacija dar pasikeis“, – DELFI sakė A. Pitrėnienė.

Kaip žinoma, aukštosios dar išsidalys 518 tikslinio finansavimo vietų.

Pasak A. Pitrėnienės, dabartinė situacija – iššūkis universitetams permąstyti visas savo galimybes. „Aš turiu galvoje ne tik studijas, aš galvoju apie galimybes orientuotis į mokslą ir uždirbti pinigus šioje srityje“, – dėstė A. Pitrėnienė. Ministrė mini Sumaniosios specializacijos programą, kuriai skiria 600 milijonų eurų ir iš kurios mokslininkai galės užsidirbti pinigų.

„Aišku, jiems reikia galvoti ir apie studijas, apie programas, bendradarbiavimą su kitais universitetais, studentų pritraukimą ne tik iš Lietuvos, bet ir užsienio – Europos Sąjungos ir kaimyninių šalių“, – kalbėjo A. Pitrėnienė.

Ministrė mini studijų programų patrauklumą, stambinimą, jungimą su kitais universitetais. A. Pitrėnienės nuomone, turėdami šitokį profesorių, mokslo daktarų potencialą, universitetai tikrai suras savo kelius ir tikrai išbris iš šios situacijos.

„Jie patys ateina pas mane, mes diskutuojame ir kalbamės apie tam tikras universitetų jungimosi galimybes. Nereikia to prievarta daryti – jie gi mato situaciją ir ją realiai vertina. Nėra taip, kad situacija nežinoma – jie tai prognozavo, juk gimstamumas mažėja, emigracijos mastas didelis, jei mažiau mokinių, mažiau studentų. Jie tai žino ir tam ruošiasi“, – tikino A. Pitrėnienė.

A. Pitrėnienė nedetalizavo, kurios aukštosios mokyklos kalba apie jungimąsi, tačiau, sakė ji, „ženklų yra“. Ministrė užsimena, kad tarp ketinančių jungtis yra ir tie universitetai, kuriems šiandien nelengva.

Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacija bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) ketvirtadienį paskelbė, kad studijos valstybės finansuojamose vietose ar studijų stipendijos pasiūlytos 14 516 asmenų, o į valstybės nefinansuojamas vietas pakviesta 12 443 stojantieji.

Daugelis universitetų į valstybės finansuojamas vietas pritraukė mažiau studentų nei praėjusiais metais. Šįmet bendrajame priėmime dalyvavo 33 198 stojantieji, praėjusiais metais tokių buvo 35 550.