Šias dvi mokyklas įtraukus į mokyklų, vykdančių specializuoto ugdymo krypties programą, kuriai reikalingas ugdymo nuoseklumas, sąrašą, Vilniaus miesto savivaldybės taryba galės leisti joms komplektuoti vyresniąsias klases.

„Dėl Tuskulėnų pasirašiau įsakymą, kad būtų įtraukta kaip ilgoji gimnazija, dėl M.Daukšos pasirašysiu ryt ryte, kai bus parengtas (įsakymas). Yra tam tikras sąrašas ilgųjų gimnazijų, aš į tą sąrašą jas įtraukiu, kad jos gali būti akredituotos, o savivaldybės taryba kaip steigėja priims galutinį sprendimą, bet jų pozicija yra teigiama, nes jie dėl to kreipėsi. Mano sprendimai yra priimti, juos pakeisti gali tik savivaldybė“, - BNS ketvirtadienį Seime sakė ministras.

M.Daukšos ir Tuskulėnų vidurines mokyklas Vilniuje planuota reorganizuoti, nebeleidžiant joms komplektuoti vyresniųjų klasių, tačiau tam pasipriešino mokyklų bendruomenės.

Pagal Švietimo įstatymą, nuo šių metų rugsėjo šalyje turėtų nebelikti vidurinių mokyklų. Vidurinės mokyklos pertvarkomos į pradines mokyklas, progimnazijas, pagrindines mokyklas, gimnazijas.

Švietimo reforma numato kai kurias išimtis, leidžiančias išlaikyti ir ugdymą nuo nuo 1 iki 12 klasės. Tai yra vadinamoji ilgoji gimnazija, ja gali būti mokykla, vykdanti specializuoto ugdymo krypties programą, kuriai reikalingas ugdymo nuoseklumas, pavyzdžiui, meno, klasikinių kalbų ar kitokios pakraipos mokykla. Ugdymą nuo pirmos iki paskutinės klasės galės vykdyti ir religinės konfesijos mokykla.

Pasak ministro, ketvirtadienį apsilankęs šiose dviejose mokyklose jis pamatė, kad šios pagal savo specifiką gali turėti ilgosios gimnazijos statusą.

„Šiose mokyklose aš pats apsilankiau ir įsitikinau, kad jos gali būti ilgosios gimnazijos, juolab, kad jos sprendžia problemas, kurios labai svarbios, pavyzdžiui, inžinerinė-techninė pakraipa. Mums trūksta IT specialistų, nėra konkurso pakankamo į Kauno technologijos, Vilniaus Gedimino technikos universitetus, tai toks nuo jaunumės orientavimas yra labai naudingas valstybei. Tuskulėnuose yra menų kryptis, ten dirba pasišventę žmonės“, - kalbėjo ministras.

„Problema ta, kad reforma, kuri išties buvo reikalinga, nuėjo pagal labai griežtas schemas, visada gyvenimas yra turtingesnis už tas schemas ir reikia visuomet žiūrėti bendruomenės, vaikų interesų“, - pridūrė ministras.

Sostinės Tuskulėnų vidurinė mokykla turi meninio ugdymo pakraipą, M.Daukšos - inžinerinę.

Sostinės valdžia į ministerija kreipėsi ir dėl Abraomo Kulviečio vidurinės mokyklos, kuri siekia tapti ilgąja gimnazija su klasikinio ugdymo pakraipa, tačiau dėl jos sprendimai kol kas nepriimti.

Kaip BNS sakė už švietimą atsakingas Vilniaus vicemeras konservatorius Valdas Benkunskas, po šio sprendimo taryboje bus sprendžiama tik dėl M.Daukšos gimnazijos 11-12 klasių formavimo, dėl Tuskulėnų gimnazijos 12 klasių išsaugojimo sprendimai esą jau priimti.

„Nežinau formalių dalykų, bet džiugu, kad pavyko rasti susitarimą su ministerija ir jie supranta mūsų padėtį - tai ir mums, ir bendruomenei yra teigiamas dalykas“, - BNS sakė Tėvynės sąjungos-Krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovas.

Pasak V.Benkunsko, iš 11 vidurinių, siekusių tapti ilgosiomis gimnazijomis, į ministeriją buvo kreipiamasi tik dėl trijų, nes jos atitinka įstatyme ilgosioms gimnazijoms keliamus kriterijus.

Iš viso šiuo metu Vilniuje veikia 21 vidurinė mokykla, visos jos turi būti reorganizuotos iki rugsėjo.

Anot vicemero, viena - Santaros mokykla, kurioje dėstoma rusų kalba, nors nuo rugsėjo ir bus reorganizuota į dvi įstaigas - gimnaziją ir progimnaziją, ir toliau veiks po vienu stogu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)