„Siekiame didinti skatinamąsias stipendijas. Socialiniams partneriams ir Vyriausybei pritarus mūsų siūlymui, lėšos skatinamosioms stipendijoms kiltų ketvirtadaliu“, – sako švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė.

Švietimo ir mokslo ministerija siūlo, kad skatinamosioms stipendijoms skirtos lėšos didėtų 24 proc. Į studijų kainą įskaičiuota studentų skatinimui skiriama suma kiltų nuo 95 iki 117,8 euro (nuo 2,5 iki 3,1 BSI) metams. 2016 m. šiam tikslui reikėtų 146 tūkst. eurų.

Skatinamųjų stipendijų dydį ir skyrimo tvarką – kiek studentų, už kokius akademinius pasiekimus, kokio dydžio stipendijas gauna – nusistato kiekviena aukštoji mokykla. Universitetai ir kolegijos pačios sprendžia, ar skatinti daugiau studentų mažesnėmis stipendijomis, ar mažiau studentų – didesnėmis.

Švietimo ir mokslo ministerijos siūlymas įsigaliotų jį patvirtinus Vyriausybei. Didesnės studentų skatinimui skiriamos lėšos į aukštąsias mokyklas ateitų kartu su 2016 m. į aukštąsias mokyklas įstosiančiais visų pakopų pirmakursiais.

Keliant stipendijas siekiama įgyvendinti Vyriausybės ir Lietuvos studentų sąjungos susitarimą iki 2018 m. studentams skatinti skiriamas valstybės lėšas laipsniškai didinti iki 50 proc.