Už tai, kad lankys būrelį, 30 eurų atlygis

Šia informacija pasidomėjus plačiau paaiškėjo, kad viena mergina ieško narių, kurie mėnesį laiko, kol vyks apžiūros, kolektyvo vertinimas, lankytų jos mamos organizuojamus dramos studijos užsiėmimus.

„Mano mamos vadovaujamoje dramos studijoje įvyko stagnacija prieš pat apžiūrą, kurioje bus vertinimas kolektyvas, todėl labai reikia skubiai pataisyti šią situaciją“, – rašė Panevėžyje gyvenanti mergina.

Jos keliami reikalavimai ieškomiems dramos studijos lankytojams – nedideli. Mergina praneša, kad susidomėjusiam asmeniui repeticijas reikės lankyti vieną – du kartus per savaitę, išmokti žodžius, suvaidinti kelis etiudus. Už tai žadama atlyginti. Trims – keturiems 10 – 20 metų asmenims už tai, kad jie būrelį lankys iki vasario 4-os dienos žadamas po 30 eurų atlygis.

Vaikus skaičiuoja, tačiau papildomai už juos nemoka

Susidomėjusių tokiu pasiūlymų – netrūksta, tačiau Panevėžio miesto savivaldybės Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Irma Gritėnienė patikino apie tai girdinti pirmą kartą.

„Šiuo atveju domisi Švietimo ir Kultūros skyriai, informuoti administracijos vadovai. Kaip teigė Centralizuoto vidaus audito skyriaus vedėjas, kuomet atliekami auditai įstaigose, turinčiose būrelius, tuomet peržiūrimi ir lankančiųjų bei būrelių skaičiai. Šiuo metu tokie auditai nėra atliekami“, – patikino ji ir pridūrė, kad šiais metais atlikti vidaus auditų įstaigose, kurios turi būrelius, nenumatyta.

Tiesa, ji pripažino, kad tam tikras vaikų skaičius būrelyje turi būti – jis yra nustatomas konkrečiu atveju, tačiau būrelį lankančių vaikų skaičius įtakos vadovo atlyginimui neturi.

„Situacija apie kolektyvų dalyvių skaičius yra nuolat fiksuojama ir analizuojama. Pirmiausia, kultūros centre dirba mėgėjų meno padalinio vadovė, kurios darbas yra analizuoti kolektyvų veiklą. Antra, Savivaldybės taryba prieš 3 metus priėmė sprendimą visose kultūros įstaigose įvesti dalyvio mokestį (5 Lt), kuris ir parodytų tikrus kolektyvų dalyvių skaičius. Tad visos studijos yra mokamos ir įstaigos Savivaldybės Kultūros ir meno skyriui teikia duomenis kiekvieną mėnesį apie visų veikiančių studijų dalyvių skaičius“, – šią situaciją komentavo Panevėžio miesto Kultūros skyriaus atstovai.

Švietimo ir mokslo ministerija patikrinimų nevykdo

Švietimo ir mokslo ministerijos Neformalaus ugdymo ir švietimo pagalbos skyriaus vyresnioji specialistė Aušra Birietienė DELFI sakė, kad kiekviena savivaldybė savarankiškai sprendžia, kada būrelyje vykdyti auditus ir kiek mažiausiai vaikų turi į jį eiti.

„Ministerija jau labai seniai nebeturi funkcijos, kuri suteiktų teisę tikrinti mokyklas, diktuoti taisykles neformalaus ugdymo srityje. Ministerija neatlieka neformaliojo švietimo audito, išorinis vertinimas būreliuose nėra atliekamas. Savivaldybės gali numatyti patikras atlikti ir kas metus, ir kas dešimt metų. Dokumentuose nėra reglamentuota, ką ir kada reikia tikrinti, nes Švietimo įstatymas sako, kad tai turi daryti pačios savivaldybės, tačiau nemanau, kad yra atvejų, kai savivaldybė skiria finansavimą, bet visai nesidomi, kas su tomis lėšomis yra daroma. Tikiu, kad tam tikri patikrinimai vyksta visose savivaldybėse“, – sakė specialistė.

Anot jos, nacionaliniu lygmeniu nėra nustatyta, kiek vaikų būrelyje turi būti. Esą to padaryti net nebūtų galima, nes vaikų skaičius skirtinguose Lietuvos regionuose labai skiriasi. Tad, vieni reikalavimai tiktų Vilniui, kiti – mažam kaimeliui.

„Labai daug būrelių yra nemokami, todėl kalbėti apie tokių būrelių lankymą už tėvų pinigus arba primokėjimą, kad vaikai lankytų tokį būrelį – neteisinga“, – patikino A. Birietienė.