Ne vienas mitas sklando ir apie studentų meilės ryšius. Kartais net galima išgirsti pasakojimus apie masines orgijas ar vyresniųjų kursų studentus, kurie apsiima savaip krikštyti pirmakurses.

Vis dėlto Lietuvos studentai pripažįsta, kad tokie atvejai – iš fantastikos, o drąsesnieji juokauja – svajonių srities, tačiau neilgai trukus pripažįsta – žino ar patys dalyvavo ne vienoje pikantiškoje istorijoje.

Atidarė verslą – slapta prekiavo prezervatyvais

Klaipėdoje besimokęs Andrius gyvenimo bendrabutyje laikus prisimena su šypsena. Iš pažiūros kuklus vaikinas anuomet garsėjo kone kaip herojus – gelbėdavo į bėdą patekusius kaimynus.

„Buvo bendrabutyje tokių, kurie pardavinėjo alkoholį, cigaretes, šį tą stipresnio parūkyti, o aš sugalvojau pardavinėti prezervatyvus. Keliems pažįstamiems paskleidžiau šią žinią, o paskui vieni kitiems pasakė ir neblogai viskas užsikūrė“, – pamena jis.

Andrius pasakojo anuomet prezervatyvus pirkęs internetu ir už vienetą mokėjęs maždaug 80 lito centų. Užsisakydavo daugiau – kelis šimtus jų, tad neretai prekėms būdavo pritaikoma nuolaida. Savo ruožtu merginas suviliojusiems, tačiau apsaugos priemonėmis nepasirūpinusiems vaikinams prezervatyvus jis pardavinėdavo po 2 litus.

„Parduotuvėje tada trys vienetai kainuodavo maždaug 10 litų, tai žiūrėk kaip nori, vis tiek pigiau. Aišku, galima ir pačiam internetu užsisakyti, bet, žinot, studentai, neturi pinigų, tingi. Tai pasirūpindavau“, – šyptelėjo vaikinas pripažinęs, kad į užmokestį žiūrėdavo lanksčiai. Vaikinai galėdavo atsilyginti vėliau, prezervatyvus jis mainydavo į cigaretes.

Jo teigimu, verslas sekėsi visai neblogai. Atsirado pastovių klientų, kurie kartu su juo užsisakydavo prekes, rezervuodavosi prezervatyvus iš anksto, tačiau neilgai trukus Andrius susirado merginą, kuriai ši jo veikla nelabai patiko, tad viską teko nutraukti.

Galioja kelios taisyklės, bet atviros sekso scenos nieko nestebina

Paklaustas, ar iš tiesų studentai bendrabučiuose seksu užsiiminėja savęs nevaržydami, Andrius pasakojo, kad padorumo ribos galioja, tačiau labai „užspaudus“, jas visada galima paslinkti.

„Gal ir negražu, gal taip dabar ir nedaryčiau, tačiau esu parsivedęs merginą ir su ja mylėjęsis ir prie miegančio kambario draugo, ir prie kito naktį žiūrinčio filmą. Sutariau su jais gerai, atskirai apie tai pokalbio nebuvo, bet kažkaip savaime suprantama būdavo, kad merginai pirmenybė ir iš kambario turėčiau išeiti ne aš su ja, o jie. Ta pati taisyklė galiojo ir jų atžvilgiu, tik jie kuklesni buvo, rečiau nuotykių turėjo“, – šypsosi Andrius.

„Prisimenu, kai pirmą kartą mane kambariokas užtiko su mergina. Kažkaip visai iš galvos išgaravo užsirakinti duris, o jis paprastai labai emocingas, tai taip drąsiai jas pravėrė, mes ėmėm dangstytis, o jis nė nenustebęs tik praėjo pro šoną, pasiėmė cigaretes ir nusišypsojęs palinkėjo gerai pabaigti. Juokėmės visi“, – kad studentai elgiasi labai supratingai, patikino Andrius.

Anot jo, visai įprasta bendrabutyje ir atvirai paprašyti kambario draugo ar draugės valandėlei išeiti. Andriaus teigimu, dažniausiai tai jie padaro noriai, net patys nežino, kad gali tekti prašyti to paties.

Kūniškos aistros – ir duše, ir virtuvėje

Savo ruožtu bendrabutyje taip pat gyvenusi Kamilė pasakojo, kad merginos šiuo atveju nebūdavo labai draugiškos. Jei jos kambario draugė grįžusi iš paskaitų užtikdavo ją su vaikinu, įkyriai belsdavosi į duris tol, kol jie jas atrakindavo, o įėjusi į vidų imdavo atidarinėti langus ir vėdinti, anot jos, šlykštų kvapą.

„Todėl mes dažniausiai mylėtis eidavome į dušą, tai darydavome jo kambaryje ar mašinoje, visur, bet ne tame kambaryje. Dušai mūsų bendrabutyje būdavo rūsyje, tad prieš einant į juos reikėdavo pasiimti raktą iš budinčiųjų. Iš pradžių dar kiek nejauku būdavo, bet paskui kažkaip įsidrąsinom. Dar kai kurios budinčios patraukdavo per dantį, kad ilgai neužlaikytume eilės, o mes atšaudavome, kad kaip tik taupome laiką, einam praustis kartu – 3 dušais dalijosi penkiaaukščio bendrabučio gyventojai, kurie į juos eidavo po vieną, todėl eilės susidarydavo nemažos“, – prisiminė mergina.

Kartą besimylinčią porelę ji tikino užtikusi net virtuvėje. Įėjo vakare, įjungė šviesą, pamatė vaikiną ir tarp jo kojų klūpinčią merginą, apsisuko ir išėjo.

„Kažkaip nebestebindavo niekas. Kai tau gerai, santykiai geri, tai ir kitiems nei pavydi, nei kažkokius moralus nori skaityti“, – sakė ji.

Gelbsti muzika

Su tuo sutiko ir šiuo metu dar studentas Paulius. Vaikino teigimu, visai įprasta periodiškai išgirsti kur ne kur besimylinčias poreles, tačiau tokių pamatyti jam neteko.

„Bendrabučio ne tik sienos, bet ir durys labai plonos, tai kartais net eidamas koridoriumi gali visko prisiklausyti. Piktybinių porų, kad ten labai garsiai ar tyčia rėktų, nežinau, bet jei kokie ten garsai išsprūsta, tai niekas nekreipia dėmesio.

Pernai gyvenau kambaryje, už kurios sienos, greta esančiame kambaryje, gyveno porelė. Nors bendrabučio taisyklės to neleidžia, jie kažkaip susitarė. Žodžiu, tai jie kartais nesusivaldydavo. Atsimenu, kartą kambario draugas parašė feisbuku, kad bent langą užsidarytų, kambariai greta, labai blaškė. Bet jokių pykčių dėl to tikrai nekilo, toliau su jais sveikindavomės ir kartu kartais pavakarodavom“, – prisiminė vaikinas.

Paulius pripažino, kad jis veltis į konfliktus nekilęs, tad kartais tiesiog verčiau užsideda ausines ar pasileidžia muziką, jei pašaliniai garsai labai trukdo.

Pirmakursius vadina savaip

Jis taip pat pasakojo, kad ypač neramu dažniausiai bendrabučiuose būna rugsėjo ir spalio mėnesiais, kai atvyksta pirmakursiai, vėliau ritmas nusistovi.

„Mes mailiumi vadinam pirmakursius. Iš tiesų, net su administratoriumi esam sukalbėję, kad pirmakursius su pirmakursiais apgyvendintų, o ne su kitų kursų studentais, nes jie atvažiuoja vos tik nuo tėvų grandinių nutrūkę, tai akys didelės, visko nori, triukšmo daug, vakarėlių daug, nesitvarko, nemiega. Porą mėnesių taip varo, o po to prieš sesiją verkia, padėkit jiems, paskolinkit konspektus“, – gyvenimo bendrabutyje realybę atskleidė vaikinas.

Anot jo, naujai atvykę studentai, žinoma, vaidina mačo ir stengiasi suvilioti visas studentes.

„Negražiai gal pasakysiu, bet mes taip sakom: „Ima viską, kas juda“, – šyptelėjo jis pridūręs, kad tokiems vaikinas nerūpi, ar gimtajame mieste jo laukia mergina, ar naujoji simpatija dar vakar laiką leido su jo kambario draugu.

Vyresnių kursų studentai pirmakursių itin laukia

Savo ruožtu vyresnieji studentai vadovaujasi kitokia taktika.

„Pas mus bendrabutyje visai įprasta einant pro šalį gražesnę merginą pakviesti arbatos arba pas ją į svečius įsisiūlyti. Dažnai kviečiama ir kokio filmo pažiūrėti. Aišku, filmo žiūrėjimas nebūtinai tik filmo žiūrėjimu baigiasi“, – šmaikštavo Paulius.

Tiesa, jis pripažino, kad ne visos bendrabutyje gyvenančios merginos yra naivios. Tarkime, vienas jo draugas pasakojo, kad kartą pamatė dailią merginą, lipančią laiptais ir sumanė ją „pakabinti“.

„Mergina kelis kartus pasakė, kad nieko bendro turėti nenori, o jis neatlyžo, galvojo, gal šiaip užsispyrusi. Ji dar kažkaip jam pasakė: „Na, jei taip, tai staigmeną kambaryje rasi“. Jis jau apsidžiaugė, o, pasirodo, kambaryje jos vaikinas laukė, du kartus už jį raumeningesnis. Tai movė tas draugas lauk be jokios arbatos“, – juokėsi Paulius.

Nukenčia sekso kokybė

Savo ruožtu seksologas Viktoras Šapurovas DELFI anksčiau yra sakęs, kad jaunuoliai pamėgę mylėtis ne tik bendrabučiuose, automobilyje, bet ir viešbučiuose – viešbučiai paprastai sutinka išnuomoti kambarį valandai ar kelioms. Kiti ieškodami vietos, kur galėtų prisiglausti, prašo draugų, gyvenančių nuosavose būstuose, pagalbos.

„Esu girdėjęs, kad jaunuoliai paprašo vienas kito, kad leistų pasinaudoti jų gyvenamuoju plotu, bet mylėtis reikia ne šiaip sau ir ne tik todėl, kad vyras būtų patenkintas. Mylėtis reikia tuomet, kai abu to pageidauja, ir taip, kad abu pajustų pasitenkinimą. Vyras pirmiausia turi pasirūpinti savo moterimi, o tam neretai prireikia daugiau laiko – galbūt ir valandos ar dviejų“, – pastebėjo jis ir pridūrė, kad daugelis jaunuolių seksui nepritaikytose vietose mylisi paskubomis, o dėl to nukenčia sekso kokybė.

Anot V. Šapurovo, taip pat svarbu suprasti, kad geri intymūs santykiai bus tik toje vietoje, kur mylėtis norės abu partneriai.

„Kartu labai rekomenduoju pagalvoti ne tik apie tai, ar tai yra tinkama seksui vieta, bet ir ar tas žmogus, tikrai yra tas, ir, žinoma, pasirūpinti kontracepcija. Net nepanašu, kad lytiniu būdu užkrečiamos ir plintančios ligos išnyktų, priešingai – rodikliai tik prastėja. Todėl būtina užtikrinti, kad abu partneriai jaustųsi saugiai, visiškai ramūs ir galėtų džiaugtis vienas kitu“, – priminė jis.