Naujas požiūris į ilgalaikes tradicijas

2014 m. rugsėjį startavęs renginys nuo kitų metų pradžios pakeis ir pavadinimą, ir formatą – taps Lietuvos mokyklų žaidynėmis. Atsiras įskaitinės varžybos, grupės ir taurės formatai, keisis ir finalinis etapas. Į vasaros finalinį etapą pateks daugiau negu 1200 dalyvių, į žiemos – apie 400. Šių etapų varžybos vyks didžiausiose Lietuvos sporto bazėse. Iš viso žaidynėse dalyvaus daugiau negu pusė Lietuvos mokinių ir apie 80 proc. Lietuvos mokyklų.

„2014 metai paskelbti Vaikų sveikatos metais ir iniciatyva iš pagrindų atnaujinti ir išplėsti jaunimo sporto projektą įrodo, kad vaikų sveikatingumą ir fizinį aktyvumą skatiname ne tik žodžiais, bet ir darbais. Būtent šiemet su partneriais – Švietimo ir mokslo ministerija bei Kūno kultūros ir sporto departamentu – nutarėme atnaujinti jau seniai Lietuvos mokinių pamėgtą projektą, kad jis vystytųsi ir dar geriau atspindėtų vaikų ir jaunimo poreikius. Atsinaujinęs renginys gali tapti pavyzdžiu ir mūsų kaimynams“, – sako Lietuvos olimpinio fondo direktorius Vitalijus Vasiliauskas.

Augti padės rėmėjai ir partneriai

Į atsinaujinusių Lietuvos mokyklų žaidynių organizavimą plačiau negu bet kada įsitrauks ir įvairių sporto šakų federacijos: varžyboms skirs teisėjus, parūpins techninę įrangą. Be to, žaidynės taps stipriausius Lietuvos sportininkus vienijančios „LTeam“ olimpinės rinktinės koncepcijos dalimi. Festivalis augti galės ir naujų, socialiai atsakingų festivalio rėmėjų dėka.

„Žaidynės skatins vaikų fizinį aktyvumą ir sveiką gyvenseną, taip pat ugdys sąmoningumą ir skleis tokias olimpinio judėjimo vertybes kaip kilnumas, pilietiškumas, pagarba. Darbas kartu su partneriais mums padės užtikrinti, kad jubiliejinės žaidynės pasieks kaip niekada daug mokinių ir juos paskatins tiesiogiai susipažinti su olimpiniu judėjimu“, – sako V. Vasiliauskas.

Planuojama, kad ateityje šis projektas ne tik kurstys vaikų olimpinę dvasią, bet ir kitaip ims panašėti į olimpines žaidynes: jame dalyvaujantys Lietuvos vaikai galės drauge pagyventi olimpinį kaimelį primenančioje stovykloje, turės specialiai jiemas pagamintą aprangą.

Unikali informacinė platforma mokiniams ir mokykloms

Dar viena ypatinga šių metų žaidynių naujovė – žaidynėms skirto unikalaus informacinio portalo, paremto DELFI „Piliečio“ projektu, atsiradimas bei duomenų bazės sukūrimas. Portalas bus patalpintas DELFI puslapyje, kur visi žaidynėse dalyvaujantys mokiniai iš 1030 mokyklų galės ne tik stebėti savo ir kitų sportininkų rezultatus, bet ir patys prisidėti prie turinio kūrimo. Jie bus kviečiami dalintis nuotraukomis iš žaidynių, rašyti reportažus.

Organizatoriai tikisi, kad taip žaidynių metu iškils ne tik naujos Lietuvos olimpinės sporto viltys, bet ir talentingi jaunieji žurnalistai, kuriems tai taps pirmuoju karjeros žingsniu.

Lietuvos tautinio olimpinio komiteto partneriai, įgyvendinantys jaunimui ypatingai patrauklias ir įtraukiančias naujoves, svariai prisidės prie sportiškos, atsakingos ir pilietiškos kartos ugdymo. Veikdami kartu pasieksime, kad žaidynės taptų populiariausiu sporto projekto Lietuvoje“, – sako V. Vasiliauskas.

Savotiškas mokyklų socialinis tinklas

Naujoji platforma dar nematytas galimybes atvers ne tik mokiniams, bet ir Lietuvos mokykloms, ir šios galimybės neapsiribos sporto sritimi. Visos projekte dalyvaujančios mokyklos galės pranešti svarbiausias žinias apie save. Ne tik mokiniai, bet ir mokytojai galės portale skelbti apie mokyklos renginius, pasiekimus, kelti nuotraukas ir video medžiagą iš mokyklos gyvenimo.

„Žaidynėms keliamos užduotys nėra susijusios vien tik su sportu – jos siejasi ir su jaunimo ugdymu visomis prasmėmis“, – teigia V. Vasiliauskas.

Projektą organizuoja Švietimo ir mokslo ministerija, Kūno kultūros ir sporto departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės bei Lietuvos tautinis olimpinis komitetas.

„LTeam“ vienija visų sporto šakų rinktines, atstovausiančias Lietuvai įvairiuose čempionatuose ir olimpinėse žaidynėse. Šiuo ženklu siekiama prisidėti prie Lietuvos sporto įvaizdžio užsienyje formavimo, populiarinti Lietuvos sportininkus šalyje ir visame pasaulyje bei skatinti fizinį aktyvumą tarp visų piliečių, ypač kreipiant dėmesį į vaikus ir jaunimą.