Lenkijos lietuvių bendruomenės pirmininkė Danutė Valukonytė sako, kad ministro pirmininko sprendimas švęsti Žolinę Punske vietos bendruomenei svarbus kaip Lietuvos paramos ženklas.

„Mes, Lenkijos lietuviai, gyvename lietuvių etninėse žemėse ir jaučiamės šeimininkais šitame Lenkijos kampelyje. Labai džiaugiamės, kad atvyksta premjeras. Mums labai reikia paramos, kad pajustume, kad esame svarbūs Lietuvai“, – BNS sakė B.Valukonytė.

Jos teigimu, bendruomenė premjerui ketina išsakyti savo problemas dėl švietimo reformos.

Lietuviškos Seinų „Žiburio“ gimnazijos direktorius Algirdas Vaicekauskas sakė, kad net ir per lietuvių kalba vedamas pamokas moksleiviai turi mokytis iš lenkiškų vadovėlių, ir šį klausimą Lenkija sprendžia labai vangiai.

„Turime vadovėlių tik lietuvių kalbai, o kiti dalykai mokomi iš lenkiškų vadovėlių. Vadovėlių klausimas labai aktualus ir labai vangiai sprendžiamas“, – BNS sakė A.Vaicekauskas.

Jo teigimu, problemų gali sukelti rengiamas švietimo ministro įsakymas, galintis apriboti finansavimą Lietuvos istorijos ir geografijos pamokoms.

Be to, šiuo metu dar vyksta ginčas teisme dėl Seinų savivaldybės skolos mokyklai.

Anot A.Vaicekausko, nerimą taip pat kelia vadinamojo Lenkijos patriotinio judėjimo parengtas įstatymo projektas uždrausti užsienio šalims remti nevyriausybines organizacijas. Tai gali sukliudyti Lietuvos paramą vietos lietuvių veiklai.

Lenkijoje gyvena apie 5 tūkst. lietuvių.