Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) pradėjo tyrimą dėl Vilniaus „Laisvės“ gimnazijos direktoriaus pavaduotojos ugdymui Jolantos Gutauskaitės-Janulevičienės elgesio, pranešė naujienų agentūra ELTA.

Vilniaus „Laisvės“ gimnazijos direktorė pranešė, esą J. Gutauskaitė-Janulevičienė, laikinai eidama direktorės pareigas, sprendė šioje švietimo įstaigoje dirbančio savo sutuoktinio tarnybos klausimus, nors yra pateikusi rašytinį nusišalinimą.

Todėl bus aiškinamasi, ar darbuotoja nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimo vengti interesų konflikto, o jam kilus – nusišalinti.

J. Gutauskaitė-Janulevičienė yra atleisto mokytojo Mariaus Janulevičiaus žmona.

Jau paskirta nauja direktorė

Tuo metu Vilniaus mero patarėjas švietimo klausimais Albertas Lakštauskas DELFI sakė, kad ši žinia jam – nauja.

„Tokie ir buvo tie atvejai mokykloje, matyt, iki situacijos privedę – pačios direktorės giminaičiai dirbo toje mokykloje, ir pavaduotojos pavaldume buvo jos vyras mokytojas. Formaliai tai išspręsta, ji pateikusi nusišalinimą, tačiau, jei kreiptasi, matyt, kažkokie klausimai kilo. Tyrimo metu viskas ir paaiškės“, – tikino pašnekovas.

Jis taip pat pranešė, kad jau aišku, kas taps laikinąją gimnazijos vadove. Tiesa, su mokiniais ir mokytojais dėl jos kandidatūros nebuvo tartasi.

„Suderinome šį klausimą su kaimyninės Barboros Radvilaitės pagrindinės mokyklos direktore Inga Vargaliene. Tai tikrai geras spendimas, žmogus iš išorės šiuo metu galėtų mokyklai padėti geriau tvarkytis“, – mano A. Lakštauskas.

Albertas Lakštauskas

Įvardijo atleidimo priežastis: sprendimas – tik teismas

Savo ruožtu atleistas mokytojas M. Janulevičius, jei nori grįžti į darbą, pašnekovo teigimu, turi kreiptis į teismą.

„Su mokytoju yra kalbėtasi, kad paprasčiausias ir aiškiausiais būdas – kreipimasis į teismą. Paprastai pirmasis dalykas, ką jie pasiūlo, spręsti situaciją vietoje. Kitaip tariant, grąžina į tą vietą, kur įvykęs atleidimas. Laikinas naujasis vadovas neturi galimybės sprendimo atstatyti“, – aiškino A. Lakštauskas.

Jo teigimu, oficialiai mokytojas atleistas dėl dviejų pažeidimų per vieną dieną – pykčio su darbuotoja ir aplaidaus elgesio (išėjo stebėti kito mokytojo pamokos ir paliko savo mokinius vienus dirbti savarankiškai).

Ėmėsi veiksmų

Šiuo metu, sakė A. Lakštauskas, savivaldybės atstovai renka informaciją, kiek visose Vilniaus mokyklose yra situacijų, kai toje pačioje įstaigoje dirba giminaičiai.

„Kai buvome susitikę su mokyklų vadovų asociacija, jie irgi pritarė, kad tai yra problema. Kai gausime duomenis, galėsime kalbėti apie pasikeitimus, kurie gal net į naudą galbūt bus ir patiems darbuotojams, atsižvelgiant į tai, ar arčiau namų darbovietė, specializaciją“, – tikino pašnekovas.

Anot jo, nėra gerai, kai giminystės ryšiai trukdo darbui.