„Remiantis Student Loans Company (SLC) oficialia informacija, Europos Sąjungos piliečiai, kurie jau mokosi arba pradės bakalauro studijas universitete nuo 2016 metų rudens, turi galimybę gauti SLC paskolą tomis pačiomis sąlygomis kaip iki šiol, visiems studijų metams“, - rašoma pranešime.

Šiuo metu ES šalių piliečiai paskolas pradeda grąžinti tuomet, kai baigęs studijas asmuo įsidarbina ir jo darbo užmokestis pradeda viršyti 21 tūkst. svarų (apie 25 tūkst. eurų) per metus. Tuomet, nuo metinių pajamų sumos perviršio yra nuskaičiuojami 9 proc. lėšų grąžinti paskolai.

Organizacijos direktorė Jurgita Gruodienė BNS sakė, kad aukštojo mokslo Jungtinėje Karalystėje sąlygos tikriausiai nesikeis ir 2017 metais.

Pasak jos, visgi kol kas nėra aišku, kas įvyks šaliai oficialiai palikus Europos Sąjungą (ES).

„Darome prielaidą, kad sąlygos nesikeis ir tiems, kurie studijas pradės 2017 metų rudenį, nes Jungtinė Karalystė dar bus ES narė, tačiau kas bus vėliau, negalime spėlioti“, - sakė J. Gruodienė.

Direktorė teigė, kad reaguodami į praėjusios savaitės britų referendumą dėl pasitraukimo iš ES Jungtinėje Karalystėje studijuojantys lietuviai kreipėsi į jos vadovaujamą organizaciją, tačiau „panikos nebuvo kilę“.

Pagal dabartines sąlygas, lengvatinės sąlygos mokslui Britanijoje taikomos ES piliečiams, tačiau, ar jos išliks, paaiškės po Londono ir Briuselio derybų dėl išstojimo sąlygų.

Nuo šių metų Jungtinėje Karalystėje bus pradedama suteikti paskola magistrantams, besimokantiems nuolatinėse ir ištęstinėse studijose. Ši paskolų programa skirta Jungtinės Karalystės ir ES šalių piliečiams iki 60 metų.

Kiekvienais metais bakalauro studijas Jungtinės Karalystės universitetuose pradeda apie pusantro tūkstančio lietuvių. Užsienio reikalų ministerijos duomenimis, Britanijoje gyvena apie 200 tūkst. lietuvių.