Ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje Seimo pirmininko pavaduotojas, Tėvynės sąjungos pirmininkas Andrius Kubilius aiškino, kad švietimas išgyvena giliausią krizę per 17 metų. Pasak jo, problemos didelės, skaudžios ir esminės, susijusios net ne su švietimu, o su autoriteto problema.

„Vienas skaudžiausių dalykų, kad mokykla ir mokytojas mūsų visuomenėje praradę autoritetą“, - teigė A. Kubilius. Jis įsitikinęs, kad norint grąžinti mokytojo autoritetą, turi realiai matytis valdžios dėmesys pedagogui. Mokytojo profesija turinti tapti prestižinė, o tam, pasak A. Kubiliaus, reikia prestižinių atlyginimų. A. Kubilius įsitikinęs, kad lėšų švietimui turi atsirasti perskirstant šalies biudžetą.

Partijos prezidiumo narys Mantas Adomėnas sakė, kad mokyklų krizė padiktuota netinkamų švietimo sprendimų, kai nueita pigios darbo jėgos ekonomikos keliu. Tačiau, pasak jo, pasiektas taškas, kai nebegalima tik konstatuoti krizės ir laukti.

„Reikia peržiūrėti valstybės prioritetus, ryžtis investuoti į švietimą, parodyti dėmesį juo - ir tada tikėtis ekonomikos suklestėjimo“, - kalbėjo M. Adomėnas.

Pirmas žingsnis, anot M. Adomėno, turėtų būti geresnių darbo ir gyvenimo sąlygų mokytojams sukūrimas. Konservatoriai siūlo ilgalaikę ir nuoseklią mokytojų atlyginimų kėlimo programą, pagal kurią atlyginimas atitiktų „Europos gerosios praktikos pavyzdžius“.

Konservatorių prezidiumo narys atkreipė dėmesį, kad mokytojų stokos nekompensuos didesni darbo krūviai. Mokytojų socialinį prestižą, pasak M. Adomėno, reikia kelti išleidžiant vienerių metų kūrybinių atostogų. Jų metu mokytojai įgytų naujų kompetencijų, dalyvautų projektuose, tobulėtų profesinėje srityje.

Konservatoriai taip pat siūlo, kad mokytojai galėtų išeiti į pensiją išdirbę 20 metų. Minėti pasiūlymai, pasak konservatorių, būtų pirmas pertvarkos žingsnis. Jei tvarka liks tokia pati, konservatoriai mano, kad švietimo sistema ir toliau degraduos.

Piktinosi I.Šiauliene

Konservatoriai tikina, kad dabartinė Vyriausybė esminius sprendimus palieka kitoms Vyriausybėms. „Visos kalbos apie mokytojų problemų sprendimą – tuščios“, - tikino A. Kubilius.

Ketvirtadienį A. Kubilius piktinosi socialdemokrate Irena Šiauliene, susitikime su mokytojais pareiškusia, kad iš savo problemos mokytojai neturėtų daryti politikos, o jei Lietuvoje nepatinka, šie galintys važiuoti į užsienį.

„Tai labai tipiškas šiandieninės valdžios ir visos politinės sistemos požiūris“, - apgailestavo A. Kubilius, piktindamasis, kad mokytojų algų problema laikoma ne valstybės, o pačių mokytojų problema.

A.Kubilius įsitikinęs, kad mokytojų streikas turi būti žadintuvas, padedantis pabusti ir suvokti realybę. Realybė, pasak S. Kubiliaus, kad švietimas nėra prioritetas – šalies prioritetas yra Valdovų rūmai ir stadionas. Jis atkreipia dėmesį, kad nacionaliniame biudžete švietimui skiriamų lėšų procentas vis mažėja – jei 2004 m. jos sudarė 24 proc., tai šįmet – apie 19 proc.

Jis teigė, kad valstybė neranda pinigų spartesniam mokyklų renovavimui. Visgi, pasak jo, esminė problema – mokyklos ir mokytojo autoriteto nebuvimas.