Pasak LSS prezidento Dainiaus Dikšaičio, akcija buvo skirta atkreipti visuomenės ir ypač politikų dėmesį į studentų problemas bei reikmes.

„Į bendrabutį politikai atvyko juokaudami ir linksmai nusiteikę. Tačiau jau pirmosiomis apsilankymo valandomis netilo kandidatų diskusijos apie galimybes pakeisti esamą situaciją – savo akimis pamatyti, kaip šiandien gyvena studentai, ir įsitikinti, kad nereto jauno žmogaus buitis bendrabutyje toli gražu nėra saldi, esame tikri, buvo naudinga patirtis visiems akcijos dalyviams“, - sakė D. Dikšaitis.

Tuo, jog, norint išgyventi studentų bendrabutyje, privalu turėti specialių įgūdžių, politikai netruko įsitikinti: nusprendę vakarienei išsikepti bulvių, akcijos dalyviai ilgokai vargo, mėgindami įjungti bendroje virtuvėje esančias dujines orkaites. Galiausiai pavakarieniauti politikams pavyko tik į pagalbą atėjus bendrabučio gyventojams.

Dar vienas išbandymas laukė ryte: į ankstyvą laidos filmavimą išsiruošęs Lietuvos socialdemokratų partijos kandidatas Juras Požela turėjo ieškoti studentiškų būdų nusiskusti, kadangi veidrodžio kambaryje nebuvo.

Tiesa, Saulėtekyje nakvojusių politikų nuomonės bendrabučių renovacijos klausimu išsiskyrė. Pasak Darbo partijos atstovės Nijolės Jagelavičienės, prasta bendrabučių padėtis – ne tik sprendimų priėmėjų, bet ir pačių studentų atsakomybė.

„Ar galime tikėtis, kad, atnaujinus bendrabučius, jie tuoj pat negrįš į dabartinę būklę, nes nebus tausojami?“, - klausė N. Jagelavičienė. Jos nuomone, studentai ir dabar galėtų gyventi tvarkingiau bei jaukiau, jei patys įdėtų daugiau pastangų.

Tuo tarpu J. Požela ragino ugdyti studentų bendruomeniškumo jausmą. Anot jo, jei studentai jaus, kad bendrabutis – tai jų namai, saugos ir puoselės juos.

Apie studentų buitį ir rūpesčius kandidatai bendravo ir su kitais bendrabučio gyventojais. Daugiausiai laiko studentų draugijoje praleido partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas, buvęs Vilniaus Gedimino Technikos universiteto, kurio bendrabutyje ir apgyvendinti politikai, rektorius Romualdas Ginevičius. Iki paryčių diskutavęs su studentais, R. Ginevičius išsikraustydamas džiaugėsi vaisinga ir konstruktyvia diskusija su jaunais ir valstybės ateičiai neabejingais žmonėmis.

Studentai taip pat negailėjo dėmesio politikams: per naktį bendrabučio virtuvėje atsirado senas šaldytuvas, išmargintas užrašais „aš tuščias, pripildyk mane“ bei „pasiimk mane į Seimą“.

Dalyvauti akcijoje kviesti visų penkių pagrindinių parlamentinių partijų atstovai, tačiau TS-LKD ir Liberalų sąjūdžio gretose norinčių iš arčiau susipažinti su studentiška kasdienybe neatsirado.

LSS prezidentas po akcijos sakė tikintis, kad tokios iniciatyvos reikšmingai prisidės prie didesnio visuomenės ir politikų dėmesio studentų poreikiams ir efektyvesnio jaunų žmonių problemų sprendimo skatinimo.

„Para bendrabutyje“ – tai tik viena iš šiemet LSS paskelbtos studentų pilietiškumo skatinimo akcijos „A8tuoni“ iniciatyvų. Studentai nuolat organizuoja įvairias akcijas visoje Lietuvoje, Vilniuje rengiami susitikimai ir diskusijos su politinių partijų atstovais, o jau kitą savaitę parlamentinių partijų vadovai, politinio pasaulio lyderiai bus kviečiami dalyvauti debatuose, skirtuose aukštojo mokslo sistemos tobulinimui.

Lietuvos studentų sąjungos inicijuojamos kampanijos „A8tuoni“ tikslas – paskatinti studentus dalyvauti rinkimuose, padėti jiems išsirinkti savo favoritus, ir taip pat inicijuoti diskusijas su politikas, leisiančias geriau pažinti studentų poreikius ir patikrinti, kokius aukštojo mokslo problemų sprendimus yra parengę partijų atstovai.