„Jeigu nusprendžiau pasitraukti mokslo metų viduryje, vadinasi yra kažkokios priežastys. Bet apie tai kalbėti nenoriu. Tik nieko nematantis žmogus gali nesuprasti, kodėl išeinu dabar. Visa mokyklos bendruomenė tai žino. Man kartais susidaro įspūdis, kad tik jeigu aš numirčiau ant gimnazijos slenksčio, būtų pastebėta, kad kažkas įvyko“, – DELFI sakė jis.

Anot B. Burgio, jo pasitraukimą iš gimnazijos nulėmė trys priežastys – garbingas amžius (šiuo metu B. Burgiui yra 64 metai – DELFI), pablogėjusi sveikata ir „tam tikras epizodas, kuris išsiskyrė iš kitų. Supratau, kad jeigu neišeisiu, paminsiu savo įsitikinimus, nubrauksiu viską, ką iki tol buvau pasiekęs“.

DELFI pavyko išsiaiškinti, kad jo įvardyta trečioji priežastis – nedrausmingų, sutartį su gimnazija pažeidusių mokinių tėvų (aplinkybės ir pavardės redakcijai yra žinomos) daroma įtaka. Sakoma, kad jie nusprendė atkeršyti gimnazijos direktoriui, tačiau į tai B. Burgis veltis nenorėjo.

Kad toks įvykis tikrai buvo užregistruotas, DELFI patvirtino ir Kauno technologijos universiteto (KTU) rektorius Petras Baršauskas.

„Tačiau ypatingos dramos čia nereikia daryti. Gal paskutinis įvykis prie visko kažkiek ir prisidėjo, bet nemanau, kad tai buvo lemtinga. Jau metus laiko su B. Burgiu kalbėjome apie tai, kad jis ruošiasi išeiti. Manau, kad tai paspartino ne šis įvykis, bet sveikatos problemos. Jis ir taip padarė labai didelį ir prasmingą darbą“, – patikino P. Baršauskas.

Universiteto rektorius atviravo besitikintis, kad naują direktorių gimnazijai pavyks išrinkti dar šiemet. KTU gimnazijos direktoriaus pareigoms užimti bus rengiamas konkursas.

Kaltina švietimo sistemą

Konkrečios direktoriaus pasitraukimo priežasties nežino ir gimnazijos bendruomenė. Anot šiuo metu nedarbingumo pažymėjimą turintį B. Burgį gimnazijoje pavaduojančios jo kolegės Daivos Sutkevičienės, šis direktoriaus žingsnis šokiravo visą mokyklos bendruomenę.

Petras Baršauskas

„Nemanau, kad kas tiksliai žino priežastį, kodėl direktorius pasitraukė. Manau, tai padaryti jį paskatino matomas švietimo sistemos senoviškumas ir tai, kad jis mokykloje negali elgtis taip, kaip norėtų. Gimnazijoje dirba didelė grupė jaunų žmonių, iš kantrybės dažnai mus išveda ir vienas ar kitas įvykis“, – taip pat užuolankomis kalbėjo D. Sutkevičienė.

Paklausta, ar direktorius pastaruoju metu turėjo susitikimų, kurie galėjo padaryti įtaką jo apsisprendimui, o gal buvo susitikęs su jam spaudimą darančiais žmonėmis, D. Sutkevičienė atsakė, kad „galbūt“. Tačiau plačiau situaciją komentuoti atsisakė.

Pastebi švietimo sistemos degradaciją

„Švietimo sistema pūva iš vidaus. Mano išėjimas įrodė, kad tai, kas vyksta aukščiausioje švietimo vadovybėje yra siaubinga. Ministrai keičiasi vienas po kito, pati ministerija – bala ir pelkė. Šitas tvaikas man darosi visiškai nepakeliamas. Mokytojai yra žeminami, verčiami vergais, direktoriai turi nusilenkti, įtikti. Tik laisvas žmogus gali dirbti su laisvos šalies piliečiais, o visa švietimo vadovybė yra sukurta paklūstantiems. Kiša švietimo programas, sako, kokių autorių darbus reikia nagrinėti, siunčia stebėtojus. Jie prisiima dievišką teisę sakyti, kas ir kur turi būti. Po tiek metų pašaliečiai atvažiuoja pas mane, geriausios gimnazijos Lietuvoje direktorių, ir aiškina, kaip turiu dirbti?

O su jais (Švietimo ir mokslo ministerijos atstovais – DELFI)  susitarti nėra jokių šansų – jei kreipiesi, atsitrenki į gelžbetoninę sieną. Mokytojai mitinguoja, egzaminai vyksta per mokinių pavasario atostogas, Nacionaliniame egzaminų centre dirba vagys, o niekas už tai nėra atsakingas. 

Turime kovoti už vaikus. Vienas vaikas yra svarbiau nei tūkstančiai ministerijų. Mokytojas turi būti žvaigždė, eruditas, siunčiantis tuos, kurie bando jį pamokyti, labai toli. Per visus direktoriavimo metus nebuvau nė vienoje savo mokyklos mokytojo pamokoje, gerbiu specialistus. O čia atsiranda visokie išoriniai auditai. Atsiranda žmonės iš šalies ir aiškina, kaip mes turime dirbti. Vargšų vargšai. Nepaaiškins man, dabar jau tikrai nepaaiškins“, – DELFI savo apsisprendimą pasitraukti aiškino B. Burgis.

Žmona gėdijosi jo pareigų

Jis tikina pavargęs būti gladiatoriumi, kuris nuolat kaunasi su liūtais.

„Visi žiūri, užjaučia, bet kodėl niekas nešoka į areną? Jeigu kažkas užpuolė tavo vaiko direktorių, ar tu eini jo ginti? Neini? Tai ir nereikia. Ir neturėsi tokio direktoriaus. Norint kažką turėti, reikia tai ginti, o ne siųsti užuojautą kaip per laidotuves. Aš gyvas, dirbsiu, stengsiuosi, tačiau ne šioje pozicijoje. Dirbti direktoriumi nėra prestižas. Kai eidavau kartu su žmona, ji prašydavo, kad prisistatyčiau docentu, o ne direktoriumi. Visuomenėje yra nusistovėjusi tam tikra nuomonė, kad būti gimnazijos direktoriumi gali tik vargšas, toks kaip Burgis“, – juokavo jis.

Paklaustas, nuo ko jį šiuo metu reikėtų ginti, direktorius nepasimetė – „nuo pašlemėkų“.

B. Burgis atviravo jau seniai svarstęs apie pasitraukimą iš direktoriaus posto – tai turėjo nutikti kitų metų rugsėjį.

Įpėdinio savo poste direktorius nepalieka. Tikina norintis, kad naujas mokyklos vadovas būtų jaunas, „atėjęs iš šalies“, šiuo metu dirbantis docentu ar prodekanu, turėtų energijos ir idėjų.

Apleisti jaunimo reikalų neketina

B. Burgis pasakojo postą paliekantis gruodžio 5 dieną. Paklaustas, ką ketina veikti, jis patikino ilgai atostogauti neketinantis – jau sulaukė pirmų bendradarbiavimo pasiūlymų, ketina ir toliau skaityti paskaitas. Jis pasakojo ir toliau norintis dirbti su jaunimu, tačiau tikrai ne gimnazijoje ar universitete.

„Būna, pasižiūriu į veidrodį ir klausiu savęs: Jeigu aš būčiau studentas, norėčiau, kad mano dėstytojas taip atrodytų? Ne. Nors nesijaučiu pavargęs ar turintis kažkokių defektų, yra riba, kada tu turi nustoti žiūrėti savo akimis ir turi pradėti žiūrėti jaunų žmonių akimis. Ir tiesiog – aš turiu teisę į poilsį“, – paklaustas, ar jam nėra gaila palikti tiek metų puoselėtos gimnazijos, pasakojo jos direktorius.

Priešingai, jis tikina besididžiuojantis tuo, ką per 25 metus pavyko pasiekti ir gimnaziją vadina Lietuvos švietimo padangėje spindinčia žvaigžde.

„Pasiekėme absoliutų rekordą – 25 metus vadovavau pirmajai pokario gimnazijai, geriausiai Lietuvos gimnazijai. Esu labai tuo patenkintas. Tai buvo fantastiškas laikas. Labiausiai džiaugiuosi išugdytais gimnazistais – pagrindinė gimnazijos idėja pasiteisino 100 proc. Mes surinkdavome vienus geriausių mokinių Lietuvoje, kiekvieną rytą į gimnaziją eidavau kaip į šventę, nes galėdavau būti tarp tokių gabių žmonių, o man dar už tai pinigus mokėjo.

Nenoriu guostis, tačiau pastebiu, kad per savo darbo metus negavau jokio apdovanojimo už tai, kad vadovauju geriausiai Lietuvos gimnazijai. Kodėl? Nes neturiu draugų ten, kur juos dalija. Niekada neturėjau ir tuo labai didžiuojuosi. Niekada nenusilenkiau ir nenusilenksiu. Geriau mirti stovint negu gyventi klūpint. Niekada nesiklaupiau ir niekas neprivers manęs tai padaryti“, – pasakojo B. Burgis.

Parašė atsisveikinimo laišką

DELFI primena, kad penktadienio vakare KTU gimnaziją baigusius mokinius pasiekė žinia, kad KTU gimnazijos direktorius Bronislovas Burgis traukiasi iš pareigų.

Šią žinią iš mokyklos direktoriaus socialiniame tinkle „Facebook“ gavo buvę KTU gimnazijos mokiniai. Žinutėje B. Burgis kreipiasi į visus „kadenciją baigusius gimnazistus“ ir informuoja, jog jis taip pat baigia savo kadenciją.

„Gimnazija suaugo mano oda, raumenys, kraujagyslės... Plėšiant skauda... Bet jūs negalite įsivaizduoti ir to džiaugsmo, to gėrio, kurį jūs man suteikėte! Jūs prisimenate, aš dažnai kartodavau: nesu nei vargšas, nei mazochistas, nė už ką nebūčiau ten, kur man nepatiktų. Darbas? Ne, gimnazijoje aš niekada nedirbau! Gimnazijoje aš gyvenau, buvau, mėgavausi! Manęs niekada nedomino visi tie techniniai, biurokratiniai, organizaciniai dalykai. Mane domino tik žmonės! Aš gėrėjausi jumis! Aš mokiausi iš jūsų visada laimėti, todėl jūs kalti, kad man dabar sunku.. (Pokštas),“ – žinutėje rašė B. Burgis.

Direktorius taip pat dėkojo likimui, jog teko dirbti gimnazijoje su, kaip pats sako, tobulais mokiniais ir dėl to dabar yra labai sunku išeiti.

„Netrukus, gruodžio šeštą dieną, būsiu visiškai laisvas. Nė neabejoju, kad po to kas nors iš jūsų sumanys iš manęs pasipelnyti – pasiūlys darbo, kurį aš dirbsiu už skatikus! (Pokštas),“ – juokavo KTU gimnzijos direktorius.

Atsisveikindamas jis padėkojo visiems absolventams, „savo gyvenimo palydovams“.

„Jūs būsite laimingi, aš pažadu!,“ – rašė B. Burgis.