Uždraudė eiti į žygį

Trečią klasę darželyje-mokykloje „Varpelis“ lankančių mokinukų tėvai buvo šokiruoti. Vaikai iš švietimo įstaigos jiems parnešė raštelius.

Juose buvo nurodyta, kad trečiokai į mokyklą masiškai nešasi degtukų. Tvirtinama, jog 9–10 metų vaikai juos pasiima iš namų arba perka netoliese esančioje parduotuvėje.
Raštelyje teigiama, kad prieš pamokas, pertraukų metu ir po pamokų mokiniai teritorijos pavėsinėse kuria laužus, padeginėja žolę ir net bando traukti dūmą.

„Prašau aptarti su vaikais jų elgesį“, – reikalavo mokytoja. Taip pat raštelyje buvo nurodyta, kad dėl mokinių taisyklių nesilaikymo direktorė klasės neišleidžia į turistinį žygį.

Grįžo persigandę

Mokinukų tėvus papiktino ne tik direktorės sankcijos, bet ir tai, kaip apie jas buvo pranešta.
„Tėvai nebegalėjo pykti ant prasižengusių savo vaikų, o turėjo juos raminti. Vaikai pasakojo, kad moteris, atėjusi į klasę, ėmė rėkti visu balsu, trenkė kumščiu į stalą“, – skundėsi tėvai.
Viena mama tvirtino, kad jos dukra, kuri nedalyvavo „žaidimuose“ su degtukais, grįžo persigandusi.
„Ji man tvirtino, jog raštelį su tėvų parašu reikia nunešti į mokyklą. Iš pradžių galvojau nepasirašyti, nes papiktino direktorės elgesys. Susijaudinusi mergaitė tvirtino, kad, jei neatneš pasirašyto raštelio, nebus įleista į mokyklą. Kaip galima taip vaikus bauginti?“ – piktinosi klaipėdietė.

Elgėsi per šiurkščiai?

Tėvų nuomone, toks elgesys su pradinių klasių moksleiviais yra nepriimtinas ir neleistinas.
„Suprantame, kad vaikai pasielgė blogai. Pamokas pradėjus vesti pavaduojančiai mokytojai, susilpnėjo drausmė. Tačiau juk ne visi mokiniai ir kūrė laužus. Kodėl nepasikalbėjo su tėvais? Keista ir tai, jog nesureaguota į vaikų tvirtinimą, kad buvo trenkta mergaitei pažymių knygele per veidą“, – stebėjosi tėvai.

Klaipėdiečius papiktino ir nuobauda mokiniams: „Kaip vadovė gali atšaukti žygį, kurį organizuoja ne mokykla, o tėvai? Tai tradicinis mokslo metų užbaigimo žygis. Kas čia per bausmė vaikams? Ne tie laikai, kad taip būtų galima elgtis. Belieka, kad pradėtų per rankas liniuote daužyti“.
Tėvų manymu, mokykla ir pati turi prisiimti atsakomybę už tai, ką mokiniai veikia pertraukų metu.
„Klasėje vaikų nėra daug. Kaip mokytojai nesužiūri, ką jie veikia pertraukų metu? Keista ir tai, kaip pardavėjos parduoda vaikams degtukus“, – stebėjosi tėvai.

Vaikai meluoja pardavėjoms

Darželio-mokyklos „Varpelis“ direktorė Daina Paliulienė neslėpė – problemų dėl to, jog vaikai į įstaigą atsineša degtukų, buvo. Anot vadovės, mokiniai aiškino, esą jų nusiperka parduotuvėje.
„Pameluoja pardavėjoms, kad išsiruošė į žygį ir tėvai prašė nupirkti degtukų. Parsineša ne po vieną dėžutę, o pakuotę ir kuria laužus pasislėpę pavėsinėse“, – pasakojo įstaigos vadovė.
Tačiau, anot D.Paliulienės, didžiausia problema – ne degtukai ir kuriami laužai. Vadovės teigimu, pagrindinė griežto pasikalbėjimo priežastis – klaikus tos klasės mokinių elgesys.
„Vaikai tyčiojosi iš mokytojų, ypač iš pavaduojančios. Taip pat iš klasės draugų. Dažniausiai visa tai daro keli mokiniai. Neįmanoma susitvarkyti. Kalbėjome ta tema su tėvų aktyvu, jie taip pat yra pakraupę“, – tvirtino direktorė.


Ne rėkė, o kalbėjo griežtai

D.Paliulienės teigimu, mokiniai pagrindinę jų mokytoją pavaduojančiai pedagogei iš karto pasakė, kad jos neklausys.

Vadovė pabrėžė, kad mokykloje niekas vaikų nemuša ir niekas ant jų nerėkia.
„Su vaikais pakalbėjau griežtai, bet nerėkiau. Sakiau, kad jie turi pripažinti, jog elgiasi negerai. Negalima tyčiotis iš klasės draugų, o juolab iš suaugusio žmogaus. Sakiau, kad netoleruosiu tokio elgesio. Anksčiau mūsų įstaigoje tokių įvykių nebuvo. Mano pareiga, kad mokykloje visi jaustųsi saugūs: tiek mokiniai, tiek mokytojai. Tokia mano pozicija“, – pabrėžė direktorė.
D.Paliulienė abejojo ir tuo, kad mokinei galėjo būti suduota.

Anot jos, pagrindinę trečiokų pedagogę pavaduoja puiki, ne vienerius metus pradinių klasių mokytoja dirbanti mokytoja. Vadovė pabrėžė, kad visi šiai pedagogei negaili gerų žodžių.
„Tai ne iš gatvės paimtas žmogus. Mokiniai man negalėjo paaiškinti, kas ten iš tikro įvyko. Kai paklausiau, mokinė tvirtino, jog pažymių knygelę buvo užsidėjusi ant galvos“, – komentavo direktorė.


Direktorei reakcija keista

Įstaigos vadovė aiškino ir tai, jog neuždraudė vykti į žygį Smiltynėje.
„Vaikai patys pripažino, kad pažeidė mokinių elgesio taisykles. Dėl žygio pasakiau tik tiek, kad jei tėvai atleis ir mokytoja sutiks, eikite. Toks pasakymas buvo kaip bausmė už nederamą elgesį. Kaip kitaip juos galima nubausti? Tačiau uždrausti žygį negaliu“, – aiškino direktorė.

D.Paliulienei pasirodė keista ir tėvų reakcija: „Visi vaikai manęs atsiprašė už elgesį. Skaitė gražius žodžius, įteikė gėlių. Keista, kad tėvai taip reaguoja ir taip piešia situaciją. Man pikta, gėda ir graudu. Matyt, vaikai savaip nupiešė situaciją“.

Kazimieras Sinkevičius, Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Prevencijos skyriaus viršininkas

Degtukai – ne pirotechnikos priemonė. Jiems įsigyti nėra taikoma jokių apribojimų. Jei tėvas pasiųs vaiką nupirkti degtukų, pardavėja gali jam parduoti. Taip pat yra ir su žiebtuvėliais ar klijais. Šiuo atveju galima apeliuoti tik į pardavėjų sąžinę. Jos turėtų neparduoti mažamečiams degtukų. Daug ką galima panaudoti ir geram, ir blogam tikslui. Įstatymais negalima visko apibrėžti. Svarbiausia, kad vaikai patys galvotų, ką daro. Tėvai ir mokykla turėtų aiškinti, ką daryti galima ir ko ne, kaip elgtis su degtukais. Ypač prieš vasaros atostogas.

Virginija Kazakauskienė, Klaipėdos savivaldybės Ugdymo kokybės ir kaitos poskyrio vedėja

Nuobaudos už netinkamą elgesį švietimo įstaigose priklauso nuo kiekvienos jų vidaus tvarkos taisyklių. Jas kuria ir tvirtina mokyklos bendruomenė. Mokyklos tarybos veikloje dalyvauja vaikai, tėvai ir mokytojai. Jei į mus kreiptųsi dėl situacijos, kilusios darželyje-mokykloje „Varpelis“, domėtumėmės šiuo klausimu. Taip pat pirmiausia žiūrėtume, kokia patvirtinta vidaus tvarka, ar yra pažeidimų. Įstaigos vadovai šaukti ant mokinių negali, tačiau žinome, kad būna visko.

Rasa Karalienė, psichologė

Mokyklose emocinio gąsdinimo negali būti. Nebent vaikas užlipo ant palangės ir ruošiasi šokti per langą. Tada reikia šaukti ir griebti jį. Gąsdinimais nepagerinsi vaiko elgesio ar darbingumo. Tai nėra efektyvi priemonė. Gąsdinimas didina nerimą, o šis blokuoja vaiko aktyvumą. Jei mokytojų agresija ar šauksmai sistemingai kartojasi, gali nebenorėti eiti į mokyklą. Ypač tai aktualu jaunesnio mokyklinio amžiaus vaikams. Jie labiau priklausomi nuo suaugusiųjų. Vyresniems vaikams nesivaldantis žmogus daro mažesnę įtaką. Jei vaikas sistemingai nesilaiko taisyklių ir jam iš karto pasakoma, kad dėl to jis negalės vykti su klase į kokią išvyką, tuomet tokio susitarimo reikia laikytis. Pramogos yra suteikiamos už gerą elgesį. Netikėtų bausmių negali būti nei mokykloje, nei šeimoje. Jos turi būti apibrėžtos iš anksto. Jų tikslas ne išgąsdinti vaiką, o paskatinti tinkamai elgtis.