Vertinant situaciją, nešykštima priekaištų ir Vyriausybei.

Premjerui Sauliui Skverneliui bei švietimo ir mokslo ministrei Jurgitai Petrauskienei prabilus apie planuojamą aukštojo mokslo tinklo pertvarką ir tai, jog visoje šalyje gali likti tik penki universitetai, uostamiestis neliko nuošalyje.

Ketvirtadienio rytą Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas šalies valdžios planus aptarė su savo pavaduotojais. „Tai yra labai operatyvi, miestietiškai pilietiška ir akademiškai emocinga reakcija į iš premjero lūpų nuskambėjusius teiginius“, – akcentavo V. Grubliauskas.

Meras patikino, kad poreikio atsinaujinti ar po pertvarkos numatomo palikti valstybinių universitetų skaičiaus niekas nekvestionuoja.

„Viskas. Startuojame. Prasideda ne kosmetinė ar imitacinė, o reali aukštojo mokslo pertvarka“, – savo paskyroje feisbuke paskelbė ministras pirmininkas Saulius Skvernelis. Po jo žodžių, kad optimalu būtų turėti apie 5 valstybinius universitetus, akys nukrypo į Šiaulių universitetą, nors premjeras ir garantavo: aukštojo mokslo prieinamumas regionuose išliks. Kas laukia Šiaulių universiteto?, – penktadienį rašo „Šiaulių kraštas“.

„Kad ir kaip gerbčiau premjerą, bet sprendimą priims Seimas. Manau, premjeras išgirs, kad viešumoje paskelbta jo informacija jau padarė didžiulį nuostolį Šiaulių regionui. Įsivaizduokite studentų, kurie studijuoja Šiaulių universitete, darbuotojų, žmonių, kurie ketino stoti į Šiaulių universitetą, reakciją. Kokia reakcija yra tų žmonių, kurių finansinės galimybės neleidžia važiuoti studijuoti į Kauną, Vilnių. Ypač, kai deklaruojama, kad mokslas turi būti nemokamas. Jeigu Vilniuje ir bus nemokamas mokslas, tai jis šiauliečiams bus labai mokamas – buto nuoma, kelionė ir kita“, – sako Rimvydas Vaštakas, Šiaulių universiteto tarybos pirmininkas.