Pirmą kartą organizuotą studijų programą – organizacijų vadyba, pasirinkusi mergina tikina turinti daug nusiskundimų, tačiau viską vainikavo klaidos atsiimtame diplome.

Klaidos bado akis

„Studijos man sekėsi gerai, buvau viena iš geriausiai besimokančių studenčių, todėl, manau, esu nusipelniusi bent to, kad mano studijų baigimo diplomo priedėlis būtų be klaidų. Dabar jame, angliškoje dalyje – gramatikos, stiliaus klaidos. Matyti, kad vertimas yra neprofesionalus, panašu, kad viskas buvo versta naudojant „Google translate“ programą. Lietuvoje priimta dokumentus pildyti britams, o ne amerikiečiams būdingu stiliumi, mano diplome viskas yra sumaišyta“, – guodėsi mergina.

Žvelgiant į diplomo priedėlį matyti akivaizdžios klaidos. Pavyzdžiui, vietoje žodžio „management“ parašyta „manadgement“. Vienur įvardinta „organisation“, o kitur jau „organizatio“.

Keista ir pati sąvokų formuluotė. Pavyzdžiui, rinkos tyrimai įvardyti kaip „marketing inveatigations“, o ne „market research“. Specialybės kalba – „professional Lithuanian“.

Užkirto kelią į užsienio universitetus, nes klaidų nesugebėjo ištaisyti pusmetį

Į DELFI besikreipusi mergina studijas baigė prieš pusmetį, kadangi jos trunka ne 4, o 3,5 metų, ir visą tą laiką bandė derėtis su universitetu, kad diplome esančias klaidas jie ištaisytų.

„Buvau nuėjusi, klausiau, kas yra atsakingas už diplomų rengimą. Iš pradžių man atsakė, kad už tai atsakingas asmuo atostogauja. Manęs paprašė palaukti, kol jis grįš iš atostogų ir su manimi susisieks, palikau savo kontaktus, tačiau jokių žinių nesulaukiau. Radusi laiko vėl nuėjau į universitetą, tačiau sulaukiau atsakymo, kad niekas nesiruošia diplomo man ir mano bendrakursiams perspausdinti. Man buvo pasakyta, kad bus išrašyta kažkokia pažyma. Kaip supratau, paprastas popieriukas“, – pasakojo mergina.

Ji pripažino – gėda net parodyti tokį diplomą.

„Kaip manote, kaip žiūrėtų į tokį diplomą su papildomu popierėliu užsienyje? Planavau toliau studijuoti svetur, tačiau man buvo gėda pateikti dokumentus su klaidomis, jų nespėjo ištaisyti, todėl galų gale teko pasirinkti studijas Lietuvoje“, – pripažino mergina.

Klaidas pripažįsta – mums labai apmaudu

Apie šią situaciją išgirdęs MRU studijų prorektorius doc. dr. Giedrius Viliūnas DELFI patikino, kad tai – aplaidumas, dėl kurio jis nuoširdžiai atsiprašo.

„Tiesiog administracija atidžiai nesužiūrėjo. Tenka tik apgailestauti, kad, nors labai atidžiai žiūrime į sąvokas lietuvių kalba, į užrašus anglų kalba nebuvo atkreiptas pakankamas dėmesys. Klaidos neabejotinai yra, mes jas pripažįstame. Garbės universitetui tai tikrai nedaro, mums labai apmaudu. Tikimės, kad informacijos tai neiškraipo, bet, bet kuriuo atveju, ištaisysime klaidas ne tik šiai studentei, bet ir visiems, kurie kreipsis“, – patikino universiteto atstovas.

Jis spėjo, kad klaidos diplomo priedėlyje buvo padarytos tik minėtos konkrečios studijų programos absolventams.

Giedrius Viliūnas

Pro akis praslydo universiteto administracijai

„Nors mums labai nemalonu dėl šio incidento, esame dėkingi, kad į problemą buvo atkreiptas dėmesys. Jau daviau nurodymus, kad būtų patikrinti mūsų duomenų bazėje esantys visi angliški įrašai, susiję su diplomų priedėliais. Jei bus klaidų, jas ištaisysime. Patikslinome ir administracinę tvarką, kad diplomų priedėliuose atsirandantys nauji įrašai būtų privaloma tvarka parodomi anglų k. specialistams“, – patikino jis.

G. Viliūnas pripažino, kad ir iki šiol diplomų priedėlių tvirtinimo tvarkai buvo skiriamas pakankamas dėmesys – juos tvirtindavo dekanas, tačiau, matyt, klaidos pro akis praslydo ir jam ar jo padėjėjui.

„Fakultetai pateikia diplomų priedėlių įrašus, turinį, be abejo, dalykų sąrašai lietuvių kalba, kuria vyksta daugelis programų, yra tvirtinami Senato, ten kontrolė yra labai griežta, sąvokas peržiūri ir teisininkai, bet angliški įrašai buvo traktuojami kaip papildomi, todėl į juos turbūt nebuvo atkreiptas pakankamas dėmesys“, – kodėl atsirado klaidų, spėjo MRU studijų prorektorius.

Pakeis per 3 savaites

Anot jo, studentams priedėliai bus pakeisti iš karto po to, kai jie kreipsis į universiteto administraciją. Atsiimti akademinę pažymą (teisiškai ji turi tokią pačią galią), kurioje būtų pataisytos klaidos, G. Viliūno teigimu, galima tą pačią dieną, priedėliai bus atnaujinti per 3 savaites.

„Mes patikrinome, nėra likę jokių įrašų, kad mergina kreipėsi el. paštu ar raštu dėl priedėlio pakeitimo, bet gal tiesiog apie tai kalbėjo gyvai. Techniškai priedėlius pakeisti galima per 3 savaites, nes tai yra griežtos apsaugos dokumentai, juos reikia išimti iš saugyklų, perspausdinti, tačiau stengsimės tą padaryti kuo greičiau“, – patikino MRU atstovas.

Jis pripažino esantis dėkingas už studentės pastabą, ji prisidės prie studijų kokybės gerinimo.