Šeimos gydytojos Indrės Rusakevičiūtės teigimu, dvi savaites sirgti dvi eiti į darželį ir vėl sirgti vaikams normalu. „Visi taip serga. Beveik visi”, – DELFI konstatavo gydytoja, pridurdama, kad tai priklauso nuo vaiko imuniteto, kai kada – tėvų psichinės būklės ir požiūrio į sterilumą.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, pradėjusiam lankyti darželį vaikui normalu sirgti iki 12 kartų per metus.

Tai patvirtino ir DELFI kalbintų sostinės darželių auklėtojos. Jų teigimu, šaltuoju metų laiku niekada nebūna pilnų grupių. Kai kurie vaikai darželiuose nepasirodo ir po mėnesį.

Viena nosine visiems nuvalo nosis

Kaip tik tiek laiko į darželį sūnaus nevedęs vyras DELFI piktinosi, kad kiti tėvai į darželius veda sergančius vaikus, kurie užkrečia sveikuosius.

„Mes saviškį mėnesį laikėme namie kad visiškai pasveiktų, kaip įmanydami stiprinome imunitetą, o kiti leidžia sau sergančius vaikus atvesti – duoda ryte vaistų, kad atrodytų sveiki, ir palieka darželyje, nes neva neturi kur palikti”, – sakė vilnietis, iš darželio parsivedę vaiką su nosiaryklės uždegimu ir 39 laipsnių temperatūra.

Vilniečio teigimu, vaikų sveikata nepakankamai rūpinasi ir auklėtojos. „Savo akimis mačiau kaip viena servetėle visiems vaikams buvo valomos nosys. Ar rasi geresnį bacilų platinimo būdą?”, - ironizavo vilnietis, savo „Facebook” paskyroje pasiūlęs darželius perkrikštyti labiau realybę atitinkančiais vardais: „Zarazėlė”, „Virusiukas”, „Bacilytė”, „Salmanėlė”, „Karantinukas”.

Serga ne tik vaikai, bet ir auklės

Vis dėlto, kaip atkreipia dėmesį kai kurie gydytojai, sloga – jei vaikas linksmas, valgo, geria, žaidžia – nėra liga. Sloguojančius vaikus į darželius priima ir auklėtojos, tačiau pastaruoju metu sunkiai sutinka vaikams duoti vaistų. Sako, jog neturi teisės.

Tačiau ką daryti, kai vaikas sloguoja mėnesį ir ilgiau – nevesti į darželį?

Dvejų ir penkerių metų sūnus auginanti šeima vaikų sergamumo problemą bandė spręsti mažesniajam samdydama auklę. Su ja buvo sutarta, kad kai sirgs vyresnysis, auklė už papildomą mokestį ir jį pažiūrės su mažiuku.

„Tačiau realybėje mūsų planas žlugo: vaikai sirgo vienas paskui kitą, o iš paskos auklė. Vis viena tekdavo imti nedarbingumo lapelius, tad visa žiemą ir pavasarį, kuris nė kiek nesiskiria nuo žiemos, daugiau buvau namie nei dirbau”, – DELFI sakė nenorėjęs savo pavardės minėti vyras, dėl vaikų ligų nusprendęs išeiti iš darbo ir užsiimti individualia veikla.

„Kartą neiškentęs darbdavys paklausė, ar neturiu žmonos. Reikia suprasti, kad kai serga vaikas mama gali imti nedarbingumą, o tėvas - ne?” , – klausė vyras.

Imunitetas stiprėja iki 12 metų

Pasak gydytojų, darželinukų imunitetas sustiprėja jau antrais-trečiais darželio lankymo metais, tačiau būna ir išimčių.

Vaiko imunitetas bręsta iki 12 metų. Vėliau vaikai vidutiniškai serga apie 3-4 kartus per metus. Pasitaiko vaikų, kurie retai serga ir pradėję lankyti darželį.

Kaip pastebi specialistai, dažniau serga pirmagimiai. Jų mažesni broliukai ir sesutės paprastai serga mažiau, nes imunitetas stiprėja dar būnant namuose, kai vyresnėliai „parneša“ užkratą iš darželių arba mokyklų. Tokiu būdu mažesnieji anksčiau susiduria su ligomis.