Per dvejus metus Lietuva priėmė 30 moksleivių iš Ukrainos Donecko ir Luhansko sričių, kur tęsiasi karas tarp Ukrainos vyriausybinių pajėgų ir Rusijos remiamų separatistų. Septyni vaikai apsisprendė likti Lietuvoje.

Užsienio reikalų bei Švietimo ir mokslo ministerijų iniciatyva gimusi programa, skirta nukentėjusiesiems nuo karo Ukrainoje, tęsiama trečius metus. Rugsėjį mokslo metus Vilniuje pradės dar 15 moksleivių.

Anot G. Rudzinsko, aštuntų klasių moksleiviai pagal specialią su Ukrainos švietimo ministerija derintą programą mokosi vienus metus rusų kalba, mat yra iš rusakalbių mokyklų. Tačiau jie turi kelias savaitines ukrainiečių, lietuvių kalbos pamokas.

„Yra tokių, kurie pramoksta lietuviškai. Iš pernykščių 15 vaikų keturi liko mokytis ir negrįžta į Ukrainą. Iš ankstesnių metų trys liko, taigi, septyni iš 30-ies yra likę“, – BNS sakė jis.

Didžioji dalis čia besimokančių ukrainiečių per karinį konfliktą yra netekę namų, dalis jų prarado vieną ar abu tėvus. Iki tol, kol atvyko į Lietuvą, jie glaudėsi Dniepropetrovsko internate. Moksleivių tėvai per mokslo metus lieka Ukrainoje.

Likusieji Lietuvoje po aštuntos klasės baigimo metus praleidžia mokydamiesi tik lietuvių kalbos, tuomet jie perkeliami į devintą klasę, kur jau mokosi tik lietuvių kalba.

„Be abejo, jie jau grįžti neplanuoja. Žinau, kad yra įvairios priežastys. Kiek suprantu iš tėvų, jie daugiau orientuojasi į Europą, į Lietuvą, daugiau mato tokį kelią“, – tvirtino mokyklos vadovas.

Anot G. Rudzinsko, moksleivius lydi patyrę mokytojai iš Ukrainos, jiems skiriamas psichologas, socialinis pedagogas, vykdoma nemažai ekskursijų, organizuojamas vasaros poilsis. Pavyzdžiui, pastaruosius mokslo metus baigę aštuntokai liko Lietuvoje iki rugpjūčio 1-osios. Jie vasarą leido Lazdijų rajono turistinėje bazėje, stovykloje Nemenčinėje, taip pat stovykloje pajūryje.

Vilniaus lietuvių namuose mokosi 28 tautybių moksleiviai. Direktorius sako, kad ukrainiečiai lengvai integruojasi, nekyla jokių konfliktų su likusia daugiataute mokyklos bendruomene, kurioje yra ir iš Rusijos atvykusių moksleivių – nemaža dalis rusų yra lietuvių tremtinių palikuonys.

Vyriausybė šį trečiadienį skyrė 40 tūkst. 670 eurų iš rezervo fondo 15 ukrainiečių vaikų ir vienam juos lydinčiam mokytojui išlaikyti. Jie įsikurs Vilniuje šiais mokslo metais. Numatyta, jog šios sumos turėtų pakakti iki gruodžio pabaigos.