Pedagogo viešus pareiškimus socialiniame tinkle „Facebook“ pastebėjo TV laidų vedėjas Algis Ramanauskas. Jam paviešinus L. Muralio postringavimus apie tai, kaip amerikiečiai „valdo Ukrainą ir joje kursto karą“, o šios šalies prezidentas Petro Porošenka vertas kartuvių, pedagogas iškviestas pas mokyklos direktorę Nijolę Jukštienę.

Mokyklos administracija DELFI informavo, kad L. Muralis direktorės kabinete rašo pareiškimą išeiti iš darbo. Taip pat patvirtinta, kad mokyklos vadovybei nepriimtinas pedagogo elgesys, viešai skleidžiant prorusišką propagandą.

Paaiškėjo, kad L. Muralis nutarė išeiti iš darbo, bet ne permąstyti savo pažiūras.

Mokyklos vadovė N. Jukštienė DELFI patvirtino L. Muralį išsikvietusi dėl jo viešai skleidžiamos prorusiškos ideologijos. Esą pedagogas pareiškė nekalbėsiąs be advokato – it būtų tardomas policijos.

„Aš jam atidariau tą jo „Facebooką“ ir jis iš karto jį išjungė. Aš daug ką mačiau. Pradėjau klausinėti, jis sako „Aš be advokato nekalbėsiu“. Ir parašė prašymą (atleisti iš darbo – DELFI). Dabar jisai yra čia“, - kalbėjo N. Jukštienė.

Direktorė neslepia: pavaldinio pažiūros jai visiškai nepriimtinos, juo labiau – viešas jų skleidimas.

„Kai pavarčiau – pašiurpau. (…) Iškviečiau iš karto į darbą. Jis atėjo, aš jam tiesiai šviesiai sakau: kaip tu elgiesi? Perskaičiau Švietimo įstatymą, ir jis iš karto sako „Aš išeinu“. Aš daugiau nesigilinu ir nenoriu su juo turėti bendrų reikalų, jeigu jisai šitaip elgiasi. Manau, kad jis mokytoju dirbti negali, nes jo pažiūros vargu, ar pasikeis“, - sakė N. Jukštienė.

Vis dėlto pašnekovė įsitikinusi, kad pamokų metu L. Muralis savo pažiūrų moksleiviams neskleidė.

„Jis mano, kad demokratinė šalis ir jisai reiškia savo nuomonę. Bet man atrodo, kad jis dabar jau gailisi šito poelgio. Iš to, kiek aš jį pažįstu, jis turbūt gailisi, ką padarė. Per pamokas – tikrai ne, nes būtume žinoję. Būtume išgirdę, nes pavaduotoja kuruoja, ir lankome jo pamokas. Vaikai būtų pasakę, nes mūsų vaikai labai greitai į viską reaguoja“, - įsitikinusi mokyklos direktorė.

Savo kaltės nemato

Su DELFI žurnalistais L. Muralis bendravo prieš pokalbį su mokyklos direktore. Jis buvo įsitikinęs, kad nieko neteisėto nepadarė, tačiau fotografuotis kategoriškai atsisakė.

„Aš manau, kad galiu toliau eiti pareigas. Aš neagituoju mokinių, jiems nieko nėra sakoma. Jei jūs netikite – galite apklausti mokinius“, - DELFI teigė L. Muralis.

Informatikos mokytojas gana nerišliai aiškino, kad nieko blogo nepadarė.

„Kodėl aš negaliu parašyti savo nuomonės? Ar aš palaikau V. Putino politiką? Aš nenoriu deklaruoti šių dalykų. Aš palaikau, kaip sakyti... Negali palaikyti tos pusės, reiškia... Palaikau tą pusę, kuri man atrodo logiška. Aš nekalbu apie Putiną. Aš kalbu apie tai, ką apskritai randu internete. Aš skaitau daug tinklapių, tame tarpe ir užsienio. Ir kažką tokio ta prasme įdedu. Bet aš nemanau, kad tai būtų kažkokia kenkėjiška veikla. Jeigu jūs manote, kad tai kenkėjiška veikla – prašau argumentuoti šitą dalyką“, - DELFI teigė L. Muralis.

Pedagogaas pasakojo, kad skaito daug užsienio žiniasklaidos ir jos turinį skelbia savo „Facebook“ paskyroje.

„Suprantate, pas mane yra komiksai, kuriuos aš randu viename iš tinklapių. Grynai kaip komiksus įdedu ir viskas. Kodėl aš negaliu pateikti kitos pusės, kitokią nuomonę? Aš galvoju, kad galiu pateikti kitokią nuomonę, o žmonės tegul atsirenka. Aš pasakysiu vieną dalyką – aš dedu tik tą medžiagą, kurią randu internete ir kuri man atrodo daugmaž... galbūt jinai iš tikrųjų... ir ten yra tiesos. Galbūt mes negalime sakyti, kad tiesa yra tik tai, ką mes iš vienos pusės šnekame“, - teigė L. Muralis.

Taip prieš pokalbį su direktore kalbėjo L. Muralis. Tačiau jau po kelių minučių parašė pareiškimą dėl atleidimo iš darbo. Mokykloje L. Muralis turėjo 4 pamokas per savaitę.

Sukruto ir miesto valdžia

Kilus ažiotažui sukruto ir Kauno miesto valdžia.

„Sulaukęs tokios informacijos, nedelsiant daviau nurodymą savivaldybės administracijos ir Švietimo ir ugdymo skyriaus vadovams kuo skubiau reaguoti ir išsiaiškinti, kaip tokia mokytojo veikla traktuojama įstatymuose. Galiu tvirtai pasakyti, kad situacija, kai atvirai Ukrainoje siaučiančius teroristus palaikantis ir prieš Lietuvos integraciją į Vakarus pasisakantis mokytojas ugdo mūsų vaikus, yra nenormali ir neleistina. Tikras mokytojas turi savo pavyzdžiu skiepyti patriotizmą, pilietiškumą, meilę savo miestui ir tėvynei“, - tvirtino Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.

Pagal Švietimo įstatymo 49 straipsnio antrą dalį mokytojas privalo: ugdyti tvirtas mokinių dorovės, pilietines, tautines ir patriotines nuostatas, pagarbą tėvams, savo kultūriniam identitetui laiduoti mokinių asmenybės galių plėtotę, suprantamai ir aiškiai, taisyklinga lietuvių kalba perteikti ugdymo turinį, kai teisės aktais nustatyta, kad atitinkamas ugdymo turinys perteikiamas lietuvių kalba.