9 val. ryto prasidėjęs egzaminas truko pusketvirtos valandos. Per šį laiką abiturientai turėjo atlikti klausymo, skaitymo bei rašymo užduotis.

Iš viso anglų kalbos valstybinį egzaminą laikė 17 849 kandidatai. Anglų kalba – populiariausias pasirenkamasis egzaminas, jį rinkosi 46 procentai visų šių metų kandidatų.

Nacionalinio egzaminų centro (NEC) direktorė Saulė Vingelienė DELFI sakė, kad ir šįmet incidentų neišvengta: vienas kaunietis į egzaminą įsinešė mobilųjį telefoną. Sukčiauti bandęs abiturientas buvo pašalintas iš egzamino ir šįmet anglų kalbos egzamino perlaikyti negalės. S. Vingelienė stebėjosi, kad, nepaisant perspėjimų, kasmet bandymų įsinešti mobiliuosius telefonus pasitaiko.

Vienas naujienų portalas paviešino informaciją, esą Utenoje egzaminą laikiusi abiturientė nufotografavo egzamino užduotis ir pagalbos paprašė jas įkėlusi į „Facebook“. Pasak NEC direktorės, šis atvejis buvo nevykęs bandymas papokštauti: paviešinta užduotis nebuvo iš šių metų egzamino. Tai, svarstė S. Vingelienė, veikiau bandymas patikrinti įvairių tarnybų budrumą.

Užteko dviejų valandų

Nors egzaminui buvo skirta trys su puse valandos, Vilniaus Žirmūnų gimnazijos abiturientas Domas egzamine užtruko kiek daugiau nei 2 val.

„Egzaminas buvo pakankamai nesunkus, jei susikaupęs viską parašai, į juodraštį nerašai rašinio, greitai pabaigi. Gal klausymo užduotyje padariau žioplų klaidų, bet šiaip viskas buvo pakankamai aišku“, – DELFI kalbėjo Vilniaus šv. Kristoforo gimnazijoje egzaminą laikęs abiturientas.

Domas yra išsilaikęs tarptautinį anglų kalbos IELTS egzaminą, už kurį gavo aukštą 7,5 balo įvertinimą. Valstybinis egzaminas jam pasirodė kiek lengvesnis, už jį vilnietis tikisi gauti 95-100 balų įvertinimą.

Gerai nusiteikę buvo ir Domo bendraklasiai. Pasak jų, sudėtingiausia pasirodė klausymo užduotis.

Egzamine pateiktas rašinys tema, ar tarpusavio konkurencija jaunam žmogui suteikia motyvacijos. Kitoje rašymo užduotyje reikėjo parašyti laišką susirašinėjimo draugei iš užsienio. Laiške reikėjo papasakoti apie tai, ką mūsų šalyje jauni žmonės veikia laisvalaikiu bei paklausti, ką jaunimas veikia draugės šalyje.

Prie šv. Kristoforo gimnazijos išeinančių egzaminą laikiusių moksleivių lūkuriavo anglų kalbos mokytojos. „Labai jaudinuosi, nes tai savi vaikai. Bendrauji, kartu ruošiesi egzaminui, įdomu, ar davei viską, ar ne, juk kai vaikus matai keturis kartus per savaitę, jie tampa labai brangūs ir savi. Todėl egzaminą laikome kiekvienais metais“, – kalbėjo Vilniaus Žirmūnų gimnazijos anglų kalbos mokytoja Asta Kleinaitė.

Iš vaikų pasakojimų mokytojai susidarė įspūdis, kad rašinio tema nebuvo sudėtinga, gal kiek sudėtingesnė buvo klausymo užduotis. „Tikime savo vaikais“, – sakė A. Kleinaitė.

DELFI primena, kad brandos atestatui gauti mokiniai ir buvę mokiniai privalo išlaikyti du brandos egzaminus: vienas iš jų privalomas lietuvių kalbos ir literatūros, kitą egzaminą mokinys turėjo galimybę laisvai pasirinkti iš valstybinių matematikos, istorijos, geografijos, biologijos, chemijos, fizikos, informacinių technologijų, užsienio kalbų (anglų, prancūzų, rusų, vokiečių,) arba mokyklinių gimtųjų kalbų (baltarusių, lenkų, rusų, vokiečių), menų, muzikologijos ir technologijų egzaminų.