Organizatoriai pripažįsta, kad projekto idėja nėra originali – panašūs projektai vykdomi JAV ir Vokietijoje. Tačiau net šios ekonomiškai stiprios valstybės negali sau leisti turėti tokias laboratorijas kiekvienoje mokykloje.

Tokį modelį pasirinko projekto organizatoriai – Vilniaus universitetas (VU) su partneriais.

„Mobilioji bioklasė“ aprūpinta modernia, daugiau nei 120 tūkst. Lt kainuojančia įranga – specialiomis pipetėmis, regentais, itin tiksliomis svarstyklėmis. Padedami VU studentų moksleiviai patys galės atlikti bandymus.

„Tai ne šiaip bandymai – tai galimybė moksleiviams prisiliesti prie tos technikos, su kuria dirba tikri mokslininkai“, - teigė VU Gamtos mokslų fakulteto dekanas profesorius Osvaldas Ruškėnas.

Planuojama, kad ateityje galėtų būti sukurta ir daugiau bioklasių, o pirmosios uždavinys – supažindinti moksleivius su DNR – kas tai yra ir kaip ji funkcionuoja.

Beje, Kauno „Saulės“ gimnazija kaip primoji „Mobiliosios bioklasės“ stotelė buvo pasirinkta neatsitiktinai – būtent šios gimnazijos mokinys laimėjo pavadinimo projektui išrinkimo konkursą.

Projekto iniciatoriai tikino, kad „Mobilioji bioklasė“ aplankys ne tik didžiuosius miestus, bet neaplenks ir mažų miestelių.